Nyheter 007shop.no Filmer Video Bøker Musikk Serier Spill jamesbond.no
Sist oppdatert:
04.06.21 kl. 20:50

NYHETSBREV
JB-TV
KOMMENTAR
Verdens beste Bond-film

Alle har vi vår favoritt skuespiller i rollen som agent 007 og vår egen favorittfilm. Min er Timothy Dalton og hans debutfilm, The Living Daylights.
STØTTESPILLERE
 
  Originalromaner     Norske utgivelser     Forfattere     Øvrige bøker     Anmeldelser  
 Ian Fleming   Kingsley Amis   John Gardner   Raymond Benson   Charlie Higson 
For Your Eyes Only (1960)

Handling:
From a View to a Kill


En kurer på vei til Secret Services franske hovedkvarter med dokumenter fra SHAPE (De alliertes hovedkvarter i Europa) blir drept og ranet. M sender Bond for å oppklare saken for at ikke Secret Service skal bli latterliggjort. Etter grundig etterforskning oppdager Bond at russiske spioner ligger i godt skjult i bakhold langs kurer-ruten ved Saint-Germain. Bond forkler seg som kurer og lurer de ut. Det oppstår skyting, og Bonds liv blir berget av Mary Ann Russel, en agent fra Station F (den franske SIS stasjonen).
For Your Eyes Only Bond blir sendt til Vermond av M på et uoffisielt oppdrag, for å ta livet av eks-nazisten von Hammerstein, som ved hjelp av vold og drap tar over de beste plantasjene i Karibia. Han drepte bl.a. herr og fru Havelock, som var personlige venner av M. Bond lokaliserer von Hammerstein, og i det han gjør seg klar til drapet, blir han overrasket av Judy Havelock, som er ute for å hevne sine foreldre. Hun insisterer på å drepe von Hammerstein, og hennes pil treffer ham i nakken i det han stuper ned i innsjøen for en svømmertur. Dette fører til at vaktene fyrer løs, men Bond dreper de.


Quantum of Solace


Bond er sendt til Karibia for å sprenge et skip som frakter våpen til Castros opprørssytyrker. Mens han er i et middagsselskap med guvernøren av Bermuda, kjeder han seg grenseløst. Når gjestene er gått, forteller guvernøren forteller så en historie til Bond om en ung mann som en gang jobbet for han, som forelsket seg i en flyvertinne. De giftet seg, men hun var notorisk utro og gjorde han til latter for hele det britiske samfunnet i Bermuda. Men han fikk hevn gjennom å ruinere henne økonomisk og sosialt før han skilte seg fra henne. Flere år senere giftet hun seg med en millionær fra Canada. Så røper guvernøren at denne damen var en av de "kjedelige menneskene" tilstede denne kvelden, hun satt rett ved siden av Bond. Guvernøren forteller dette for å vise Bond at ikke alt er som det virker på overflaten. Bond er overrasket, og erkjenner at hans liv virker tomt og billig i forhold til en slik fortelling fylt av emosjonelle berg- og dalbaner.
Risico England blir oversvømmet av heroin, og Bond får jobben med å stanse importen. Han drar til Roma for å møte Kristatos, som vil avsløre bakmannen for penger. Men han krever også at Bond dreper mannen han skal angi, og navngir Enrico Colombo. Men Bond blir tatt til fange av Colombo etter en felle satt opp av Lisl, Colombos kvinne. Der forteller Colombo at det er Kristatos som er heroinsmugleren og vil ha rivalen Colombo av veien. Han selv smugler ikke narkotika. Colombo hjelper Bond med å angripe et av Kristatos skip, og all opiumen hans blir sprengt og Kristatos dør. Det viser seg at opiumen kom fra Sovjet, med mål å lamme Englands unge.


The Hildebrand Rarity


Etter et oppdrag, hviler Bond ut i Seychellene med en ukes ferie. Der treffer han millionæren Milton Krest, som er på jakt etter en sjelden fisk, kjent som The Hildebrand Rariety. Krest er hensynsløs i jakten på fisken, som han skal bruke i et skattesnusk-opplegg i sin fiktive Krest Foundation. Når så Krest får fanget fisken, blir han funnet død neste natt. Han har blitt kvalt med fisken. Det viser seg at morderen er konen Liz, som Krest regelmessig mishandlet. Bonds venn, Fidele Barbey, som også har vært gjest hos Krest nevner ikke for noen hva som har skjedd etterpå, i forståelse for hva Liz har måtte gå gjennom med sin voldelige ektemann.

Fakta:
For Your Eyes Only: Five Secret Exploits Of James Bond ga for første gang Bond-leserne små glimt av livet som hemmelig agent. Boken inneholdt fem noveller, som tidligere kun hadde vært trykt i aviser og blader. From A View To A Kill, For Your Eyes Only, Quantum Of Solace, Risico, og The Hildebrand Rarity (i denne rekkefølgen), er de fem som utgjør novellesamlingen. Her er det nå kun to unike Fleming-titler som aldri er blitt brukt i filmserien (de to siste). From A View To A Kill het opprinnelig The Rough with the Smooth. For Your Eyes Only het opprinnelig Man's Work. From A View To A Kill var opprinnelig en historie tenkt som en del av Moonraker. For Your Eyes Only var opprinnelig tenkt som en episode i en eventuell James Bond TV-serie. Den skulle være episode tre og hete Rough Justice. Hovedelementene fra novellen ble med som en essensiell del av filmen ved samme navn fra 1981 – Moores beste James Bond-film, mener vi her på JAMESBOND.no Filmen For Your Eyes Only (1981) har foruten elementer fra originalnovellen, også store deler av historien i Risico-novellen, hvor både Kristatos, Enrico Columbo og Lisl er med, og plottet og uvenskapet mellom Kristatos og Columbo er som i filmen. Også angrepet på Kristatos varelager i filmen er hentet fra denne glimrende novellen. Også denne novellen er hentet fra en idé Ian Fleming hadde for TV-serien det aldri ble noe av. Boken er dessverre aldri utgitt i Norge, men alle novellene er trykt i Alle menns blad unntatt Quantom Of Solace. - From A View To A Kill het "Dødens korsvei" da den ble trykt i Alle menns blad nr. 42, 1960. - For Your Eyes Only fikk den norske tittelen "Mellom oss to" i nr. 44, 1960. - Risico ble kalt "Risiko" i neste blad, nr. 45, 1960 Førsteopplaget i England var på 21.712 eksemplarer.

Smusscover: Ja
Omslag: Hardcover
Land: England
Utgiver: Jonathan Cape

JB

BILDEGALLERI
For Your Eyes Only Pan Books pocketutgave 1963 (5. opplag)
For Your Eyes Only Pan Books pocketutgave 1965 (14. opplag)
For Your Eyes Only Coronet pocketutgave 1989
Klikk på bildene for å forstørre

FORFATTER
Ian Fleming  Kommentar   Tips en venn   Kontakt oss
     
Nick:
Passord:
Husk meg:   
Glemt passord eller nick?
Ny bruker? Registrer deg her.
Ingen kommentarer!

Søk JAMESBOND.no

  
DAGENS SITAT
"Austin: How could you sleep with Fat Bastard? Felicity Shagwell: I was just doing my duty, Austin. I had to. Austin: No, I mean, literally, HOW could you do it? The man's so fat, the sheer mechanics of it are mind-boggling. "
Austin Powers: The Spy Who Shagged Me (1999)
007 RASKE
Navn: Per Haddal Født: 9.1.1952 Stilling: Filmkritiker i Aftenposten (men pensjonert i 2009)
© JB Forlag 1999-2021. Gjengivelse av redaksjonelt innhold på nettstedet er ikke tillatt uten forlagets tillatelse. www.jamesbond.no er en frittstående nettside, uten bindinger til rettighetshaverne av filmene eller andre James Bond-produkter. James Bond, Gun Logo & Gun Barrel © 1962-2021 Danjaq, LLC og United Artists. Ansvarlig redaktør: John Berge. Journalister: Joakim Rekaa, Lars Johnsrud og Alexander Hagen. Nettansvarlig: Per Mork. Kontakt oss. Om JAMESBOND.no
jamesbond.no lives forever…