Nyheter 007shop.no Filmer Video Bøker Musikk Serier Spill jamesbond.no
Sist oppdatert:
04.06.21 kl. 20:50

NYHETSBREV
JB-TV
KOMMENTAR
Verdens beste Bond-film

Alle har vi vår favoritt skuespiller i rollen som agent 007 og vår egen favorittfilm. Min er Timothy Dalton og hans debutfilm, The Living Daylights.
STØTTESPILLERE
 
  Filmer     Skuespillere     Filmskapere     Andre filmer  
 Offisielle   Uoffisielle   Dokumentarer   Ian Fleming   Chitty Chitty Bang Bang 
Albert Finney
Født: 09.05.1936 Salford, Greater Manchester, England

Biografi
Albert Finneys rolle i Skyfall er som jegermester* på landområdet hvor James Bond vokste opp.

Rollenavnet hans er Kincade. Han bistår Bond og M med å rigge til Skyfall-herregården med feller, eksplosiver, sperring av dører og vinduer. Kincade har åpenbart hatt ansvar for å passe på herregården siden Bond flyttet ut i ung alder. Han forteller Bond at bortimot alle våpnene i våpenrommet måtte selges da det ble annonsert at James Bond var død. Det eneste våpenet han nektet å selge var jakthaglen til Bonds far hvor initialene «A.B.» for Andrew Bond er gravert inn. Kincade er en sentral rolle i slutten av filmen da han både dreper noen av Silvas småskurker, og hjelper en dødelig skadet M gjennom en underjordisk gang og over en myr til et nærliggende kapell. Tonen mellom Bond og Kincade er akkurat passe småspydig og sarkastisk til at publikum liker karakteren og humoren hans.

I forkant av premieren til Skyfall var lite blitt gjort kjent om Finneys rolle. Det ble blant annet «bekreftet» at hans rolle var som en regjeringsbyråkrat med makt til å styre MI6. Dermed begynte også mange spekulasjoner å blomstre. På mange nettforum diskuterte fansen hvorvidt Finney ville spille Ernst Stavro Blofeld, og dermed gi den rollen en retur til filmserien. Et rykte ville også ha det til at Blofeld selv hadde infiltrert MI6 i enten Ralph Fiennes´ eller i Albert Finneys skikkelse.

Tidlig i planleggingen av Skyfall ble det foreslått å caste selveste Sean Connery i rollen som Kincade. Regissør Sam Mendes har innrømmet at de lekte litt med ideen, men forkastet den raskt. Mendes har uttalt at dersom Connery hadde spilt i Skyfall ville det distrahert publikum.

«Connery ER Bond, og han skal ikke komme tilbake til serien i noen annen rolle», mener regissøren.

Finney er en skolert skuespiller som utdannet seg ved Royal Academy of Dramatic Art. Han er i likhet med Skyfall-kollega Ralph Fiennes, medlem av Royal Shakespeare Company.

Finney startet karrieren i teateret på London stage i 1958. Han spilte da i Jane Ardens The Party. To år senere debuterte han på film i The Entertainer. Gjennombruddet kom imidlertid som den desillusjonerte fabrikkarbeideren Arthur Seaton i filmen Saturday Night and Sunday Morning (1960).

76-åringen har spilt i et utall filmer i over 50 år, men han har også prøvd seg som produsent 12 ganger og regissør to ganger.

Blant Finneys nyere filmer er det verdt å nevne blant annet Erin Brockovich (2000), Traffic (2000), Big Fish (2003), The Bourne Ultimatum (2007) og The Bourne Legacy (2012).

Engelskmannen er en rutinert skuespiller med godt renommé, og har vært nominert til en rekke priser. Han har også vunnet noen, deriblant to BAFTA-priser, to Golden Globe-priser og én Emmy. Han har vært nominert for Oscar fem ganger (4x beste hovedrolle, 1 beste birolle) men har aldri vunnet.

Finney har vært gift tre ganger, og er fremdeles gift med kone nummer tre. Han har én sønn med sin første kone.

Jane Wenham (1957-1961)

Anouk Animée (1970-1978)

Pene Dalmage (2006-d.d)

* En jegermester er en slags oppsynsmann ansatt av en grunneier. Jegermesteren har blant annet ansvar for at det er nok fisk i vannene, og for å sette ut fugler til jakt etter grunneierens ønske.

Joakim Rekaa

FILMOGRAFI
Skyfall (2012)
Kincade
Bonds venn  Kommentar   Tips en venn   Kontakt oss
     
Nick:
Passord:
Husk meg:   
Glemt passord eller nick?
Ny bruker? Registrer deg her.
Ingen kommentarer!

Søk JAMESBOND.no

  
DAGENS SITAT
"Jemima Brown: Is this hotel always so crowded? Dr. Jonathan Hemlock: Only when there's a climb. Then the Eiger birds start flocking in. Jemima Brown: Eiger birds? Dr. Jonathan Hemlock: Yeah, jet setters, assorted zombies, come here to watch a climb. If they're lucky, they get to see a man die on the mountain. Jemima Brown: That's grim. Dr. Jonathan Hemlock: So's the Eiger. "
The Eiger Sanction (1975)
007 RASKE
Navn: Per Haddal Født: 9.1.1952 Stilling: Filmkritiker i Aftenposten (men pensjonert i 2009)
© JB Forlag 1999-2021. Gjengivelse av redaksjonelt innhold på nettstedet er ikke tillatt uten forlagets tillatelse. www.jamesbond.no er en frittstående nettside, uten bindinger til rettighetshaverne av filmene eller andre James Bond-produkter. James Bond, Gun Logo & Gun Barrel © 1962-2021 Danjaq, LLC og United Artists. Ansvarlig redaktør: John Berge. Journalister: Joakim Rekaa, Lars Johnsrud og Alexander Hagen. Nettansvarlig: Per Mork. Kontakt oss. Om JAMESBOND.no
jamesbond.no lives forever…