Nyheter 007shop.no Filmer Video Bøker Musikk Serier Spill jamesbond.no
Sist oppdatert:
04.06.21 kl. 20:50

NYHETSBREV
JB-TV
KOMMENTAR
Verdens beste Bond-film

Alle har vi vår favoritt skuespiller i rollen som agent 007 og vår egen favorittfilm. Min er Timothy Dalton og hans debutfilm, The Living Daylights.
STØTTESPILLERE
 
  Filmer     Skuespillere     Filmskapere     Andre filmer  
 Offisielle   Uoffisielle   Dokumentarer   Ian Fleming   Chitty Chitty Bang Bang 
Lee Tamahori
Født: Wellington, New Zealand

Biografi
Lee Tamahori, som er halvt vestlig og halvt maori, startet karrieren som fotograf i 70-årenes New Zealand. Ved siden av Martin Campbell er han den andre new zealanderen som har regissert James Bond.

Utover 80-årene ble han involvert i landets filmindustri, og hans første spillefilm, Once We Were Warriors (1994), ble en festivalvinner verden over og gjorde at Lee dukket opp på Hollywoods radar for nye regitalenter.

Sjansen bydde seg raskt, og hans debut i Tinseltown ble krim-noir pastisjen Mulholland Falls (1996) og deretter ødemarksdramaet The Edge (1997) med Anthony Hopkins og Alec Baldwin. Så gikk det trått noen år med hensyn til nye regioppdrag i Los Angeles, før han laget thrilleren Along Came A Spider (2001) med Morgan Freeman. Dette var en frittstående oppfølger til thrilleren Kiss The Girls (Gary Fleder, 1997).

Tamahori møtte dernest utfordringen med den ikoniske helten Bond, James Bond. I 2002 ledet regissøren an innspillingen av den tjuende filmen i 007-serien, Die Another Day, der han hyllet filmseriens forgjengere med flere visuelle referanser. Dessuten gjorde han Oscar-vinneren Halle Berry til en actionheltlignende Bond-pike, og han oppdaterte generelt serien for det 21. århundret.

Die Another Day ble altså Tamahoris Bond-debut. Til BBC sa Tamahori etter innspillingen at det ikke var så vanskelig å lage en Bond-film som man kanskje skulle tro. – Det vanskeligste er å ha klart for seg hva som egentlig har skjedd i alle de foregående filmene; vi er jo alle så bevisst på dem, sa Tamahori.

Han nøt arbeidet med å lage filmen.

– Alt jeg ville var å lage en flott Bond-film, og ikke den dårligste. Jeg elsket det. Det er en stor arv og det er moro å være en del av den arven, og å se at filmen blir en del av det vi kan kalle filmhistoriens folklore. Folk er fascinert av Bond-filmene, av hvordan serien har klart å vare så lenge.JB

FILMOGRAFI
Die Another Day (2002)
Rolle: Regissør  Kommentar   Tips en venn   Kontakt oss
     
Nick:
Passord:
Husk meg:   
Glemt passord eller nick?
Ny bruker? Registrer deg her.
Ingen kommentarer!

Søk JAMESBOND.no

  
DAGENS SITAT
"Cramden: Your code book. Derek Flint: If you don't mind, sir, I prefer to use my own personal code. Cramden: But I would rather you use the government code. Derek Flint: I already know mine. It's a mathematical progression, 40-26-36. It's based on... Cramden: I can imagine what it's based on. "
Our Man Flint (1966)
007 RASKE
Navn: Per Haddal Født: 9.1.1952 Stilling: Filmkritiker i Aftenposten (men pensjonert i 2009)
© JB Forlag 1999-2021. Gjengivelse av redaksjonelt innhold på nettstedet er ikke tillatt uten forlagets tillatelse. www.jamesbond.no er en frittstående nettside, uten bindinger til rettighetshaverne av filmene eller andre James Bond-produkter. James Bond, Gun Logo & Gun Barrel © 1962-2021 Danjaq, LLC og United Artists. Ansvarlig redaktør: John Berge. Journalister: Joakim Rekaa, Lars Johnsrud og Alexander Hagen. Nettansvarlig: Per Mork. Kontakt oss. Om JAMESBOND.no
jamesbond.no lives forever…