Nyheter 007shop.no Filmer Video Bøker Musikk Serier Spill jamesbond.no
Sist oppdatert:
04.06.21 kl. 20:50

NYHETSBREV
JB-TV
KOMMENTAR
Verdens beste Bond-film

Alle har vi vår favoritt skuespiller i rollen som agent 007 og vår egen favorittfilm. Min er Timothy Dalton og hans debutfilm, The Living Daylights.
STØTTESPILLERE
Nye toner i TWINEDet mangler naturligvis ikke på CD-utgivelser i forbindelse med The World Is Not Enough.

En av de viktigste CD-utgivelsen i anledning The World Is Not Enough er selvsagt soundtracket, som for det meste består av komposisjonene til David Arnold, mannen bak revitaliseringen av Bond-musikken med Tomorrow Never Dies. Arnold har tilkjennegitt sin store fascinasjon og beundring for John Barrys klassiske Bond-musikk og forsøker å videreføre denne. I motsetning til forrige film, da produsentene valgte Sheryl Crows svake tittelmelodi fremfor Arnolds «Surrender» (fremført av k.d. Lang under slutttekstene), har komponisten denne gang fått lage hovedmelodien. Selveste Don Black har skrevet teksten. Black er et kjent navn for Bond-fansen. Han skrev nemlig tekstene til Thunderball, Diamonds Are Forever og The Man With The Golden Gun.

Tittelmelodien fremføres av den amerikansk-britiske gruppen

Garbage
Garbage, som har sin egen «Bond-babe» i vokalist Shirley Manson. Shirley har etter eget utsagn en «Bond-besettelse». Bond-filmen var de første «voksen-filmene» hun fikk se som liten hjemme i Edinburgh. De ga henne de første seksuelle inntrykkene og var med på å forme henne som kvinne, forteller hun til The Sunday Times.

Stiletthæler, syltynne bikinier og heftig sminke er neppe politisk korrekt, men vi i jamesbond.no-redaksjonen applauderer Shirleys selvstendige standpunkt.

– Jeg elsker «kitsch»-faktoren i Bond-filmene. Garbage har alltid hatt lyst til å fremføre en tittelmelodi. Vi passer til det, sier Manson til Esquire.

– Det var en ære å bli spurt. Du forstår hvor stort det er når foreldrene dine skriker av begeistring.

Melodien ble innspilt i juni 1999 i Metropolis Studio. Et orkester på 83 personer sørger for den rette Bond-stemningen.

– Sangen reflekterer historien i filmen, som selvfølgelig handler om verdensdominans, men teksten er mer personlig og intens, forteller Don Black til Q. – Musikalsk sett er melodien litt øm og litt hard. Starten er som et pent vink, deretter «slår» slaget til. En Bond-melodi handler om å få selvtillit, mener komponist David Arnold.

Overfor The Sunday Times forklarer han hvordan man velger ut hvem som skal synge melodien.

– Det er sant at en rekke navn blir diskutert. Og plateselskapene sier at «den og den er interessert hvis dere er interessert». Men det stemmer ikke at Robbie Williams, Jamiroquai og Björk ble spurt. Garbage var den eneste gruppen vi spurte, forteller David Arnold. Men beslutningen tok så lang tid at Arnold

The World Is Not Enough promo CD single forside
måtte skrive sangen før han visste hvem som skulle fremføre den. – Det er frigjørende, fordi du skriver noe som passer for filmen, sier komponisten, som i det siste har blitt inspirert av Prodigy, Chemical Brothers og Leftfield.

– Jeg hadde som ambisjon å bringe nye elementer inn i Bond-musikken; ting som er bygd opp, satt sammen og konstruert på urbant vis – med moderne rytmer.

På tross av moderniseringen med synthezisere og trommemaskiner, er Arnold klar over at han ikke kan forandre for mye.

– Jeg har en fot i 60-årene og en i 90-årene, slår han fast.

Musikkvideoen til tittelmelodien ble innspilt i slutten av september i London og hadde premiere på MTV i slutten av oktober. MTV kjører en storstilt kampanje med masse bakgrunnstoff om den nye filmen. I videoen spiller Shirley Manson seg selv og en «morder-klone». Settingen er 1964, den gang Sean Connery hadde rollen.

Scott Walker er også med på filmmusikk-CD-en. Han hadde en del slagere på 60-tallet. Nå synger han «Only Myself To Blame», til melodien av et tema fra filmens obligatoriske kasino-scene.

Sto opprinnelig på trykk i James Bond 1•2000, utgitt av JB Forlag.Relaterte saker
John Barry er død (31.01.2011)
David Arnold + Shirley Bassey = Sant (02.07.2009)


JB / 20.12.99 Sist oppdatert: 07.11.06 kl. 22:54


Del på Facebook:


Søk JAMESBOND.no

  
DAGENS SITAT
"James Bond: I trusted you, Alec. Alec Trevelyan: Trust? What a quaint idea. "
GoldenEye (1995)
007 RASKE
Navn: Per Haddal Født: 9.1.1952 Stilling: Filmkritiker i Aftenposten (men pensjonert i 2009)
© JB Forlag 1999-2021. Gjengivelse av redaksjonelt innhold på nettstedet er ikke tillatt uten forlagets tillatelse. www.jamesbond.no er en frittstående nettside, uten bindinger til rettighetshaverne av filmene eller andre James Bond-produkter. James Bond, Gun Logo & Gun Barrel © 1962-2021 Danjaq, LLC og United Artists. Ansvarlig redaktør: John Berge. Journalister: Joakim Rekaa, Lars Johnsrud og Alexander Hagen. Nettansvarlig: Per Mork. Kontakt oss. Om JAMESBOND.no
jamesbond.no lives forever…