Nyheter 007shop.no Filmer Video Bøker Musikk Serier Spill jamesbond.no
Sist oppdatert:
04.06.21 kl. 20:50

NYHETSBREV
JB-TV
KOMMENTAR
Verdens beste Bond-film

Alle har vi vår favoritt skuespiller i rollen som agent 007 og vår egen favorittfilm. Min er Timothy Dalton og hans debutfilm, The Living Daylights.
STØTTESPILLERE
En dag i Pinewood Studios

«Behind The Scenes Of Bond», Pinewood Studios, søndag 22. juli 2007. Foto: Geir Olav Colbjørnsen. © JAMESBOND.no.


JAMESBOND.no var selvsagt med på årets store James Bond-begivenhet, «Behind The Scenes Of Bond», som foregikk på selveste Pinewood Studios utenfor London. Vår medarbeider, Geir Olav Colbjørnsen, rapporterer.

«Behind The Scenes Of Bond» var et arrangement i regi av nettsiden Bondstars.com hvor cirka 100 fans kunne få en eksklusiv titt inn i Pinewood Studios, samt møte mange av nøkkelpersonene bak kamera i flere av Bondfilmene. Fra Norge, nærmere bestemt Inderøy og Steinkjer i Trøndelag, dro de to superfansene Geir Olav Colbjørnsen og Arne Jørgen Vangli.

Her er Geir Olavs rapport fra turen:

Endelig,

En stolt Geir Olav Colbjørnsen på Pinewood Studios. Foto: Arne Jørgen Vangli. © JAMESBOND.no.
søndag 22 juli 2007, var det klart for «Behind The Scenes Of Bond», i regi av Bondstars.com. Og det var dagen jeg med stor spenning hadde ventet på i et halvt år. Så den dagen stod jeg glad og spent opp. Det første jeg gjorde var å se ut av vinduet fra hotellrommet mitt i London, for å se hvordan været var (i og med at de har hatt mye dårlig vær i England i sommer). Da ble jeg litt skuffet – fordi det regnet! Men mens jeg og min kamerat Arne Jørgen Vangli forberedte oss, så klarnet det litt opp, og det ble lettskyet med en temperatur på rundt 18-20 grader. Med andre ord drømmevær fordi det ikke var for varmt og ikke for kaldt.

Etter å ha reist med «tuben», undergrunnsbanen i London i nesten en time og ti minutter med drosje, så stod vi der ved hovedinngangen til Pinewood. Det var nesten

Arne Jørgen Vangli, kameraten til Geir Olav Colbjørnsen, var også med. Her er hans navneskilt. Foto: Arne Jørgen Vangli
ikke til å tro!

Vaktene i inngangen henviste oss nedover en vei og fortalte at vi bare skulle følge skiltingen for da var det umulig å bomme. Vi gjorde som de sa, og på veien ned mot inngangen møtte vi andre Bondfans. Nede ved inngangen så stod det en del og ventet på at klokken skulle bli 9:30. Nøyaktig klokken 9:30 ble dørene åpnet og vi fikk slippe inn. Da måtte vi vise fram billetten vi hadde fått tilsendt i posten ca. en måned før, hvorpå vi fikk et navneskilt utformet som en filmklapper og et souvenirprogram som var et flott hefte på 14 sider inkludert fram og bakside.

Vi Bondfans hadde svarte skilt, mens arrangørene i Bondstars.com hadde blå skilt, og Bondfolkene røde. Etter at vi hadde fått skiltet vårt, fikk vi litt forfriskninger i form av te/kaffe og kjeks. Vi kunne da gå

Hektisk aktivitet inne på salgsrommet. Foto: Geir Olav Colbjørnsen. © JAMESBOND.no.
litt rundt å treffe andre fans, henge litt sammen med Bondfolkene i Hitchcock Room etter hvert som de kom, eller vi kunne gå inn i rommet hvor det var mulig å få kjøpe Bond effekter fra blant annet Cinema Store og to andre selgere. I det rommet satt også Christopher Wood. Han solgte og signerte boken sin ”James Bond, The Spy i Loved”. Ved siden av ham, og ved samme bord som Cinema Store satt Robert Sellers, som solgte og signerte sin nye fascinerende dokumentarbok, ”The Battle for Bond”.

Alt dette varte i rundt én time. Da var det klart for omvisningen. Vi ble delt opp i to grupper med utgangspunkt i det som stod på navnskiltet vårt. Jeg og Arne Jørgen var i Tour 1. I Tour 1 var det Gareth Owen fra Bondstars.com (og som til daglig jobber på Sir Roger Moore´s kontor i Pinewood ifølge souvenirprogrammet) som var guide. 10 min. etter startet tour 2 og de hadde Dave Worall som guide.

Omvisningen startet med at vi gikk opp i 2 etg. og igjennom kontorbygningen (hvor vi spiste og hadde som hovedbase hele dagen). På vei igjennom bygningen, som for øvrig var meget lang, hang det mange bilder på veggene av filmer som er laget i Pinewood. Vi så blant annet bilder fra Tomb Raider, Superman

Gareth Owen fra Bondstars.com guidet Tour 1. Foto: Geir Olav Colbjørnsen. © JAMESBOND.no.
(1978), Supergirl, Aliens, Enkelte av Bond Filmene (blant annet The Spy Who Loved Me), Eyes Wide Shut, Mission: Impossible, Batman (1989), osv osv… mens Gareth guidet oss igjennom bygningen.

Etter at vi hadde gått et stykke i 2 etg., gikk vi ned en trapp og kom til en gang/inngangsparti som var dedikert Production Designers Sir Ken Adam og Peter Lamont.

Det var det kun tegninger fra diverse Bondfilmer. I den avdelingen stod Terry Ackland-Snow og fortalte om litt om tegningene.

Etter det gikk vi litt tilbake igjennom kontorbygningen og kom til et utgangsparti ca. midt på bygget. Der hang det et minnesmerke for Albert R. Broccoli.

Etter det gikk vi ut og igjennom ”Walk of Humour” som det ble fleipet litt med. Og vi gikk The Covered Way. En vei som var laget for å skjerme folket mot dårlig vær når de gikk mellom de forskjellige studioene og kontorbyggningen.

Etter det kom vi ut og krysset en gate med navn ”Goldfinger Avenue”. Og vi fikk se stedet hvor Bond klatrer opp på taket på fabrikken til Goldfinger, og Goldfinger kommer rundt hjørnet mens han snakker om Operation Grand Slam.

Etter det kom vi til et av turens høydepunkter, nemlig å få se 007 Stage. Gareth fortalte litt om bygget

Designtegninger fra ulike Bondfilmer. Foto: Geir Olav Colbjørnsen. © JAMESBOND.no.
mens vi gikk rundt det. Vi fikk vite at på grunn av at det var satt opp kulisser til en ny Pierce Brosnan film som de skulle begynne å spille inn, fikk vi ikke inn for å se bygget fra innsiden. Det var litt nedtur. Men vi fikk stor sett lov til å ta bilder av bygget utenfra med et lite unntak av et lite område hvor det var forbudt å fotografere. Mens vi gikk rundt fortalte også Gareth det at første gang 007 Stage brant ned var i 1984 og det var i forbindelse med innspillingen av Ridley Scott-filmen ”Legend”. Andre gang bygget brant ned var i fjor sommer. Det var like etter innspillingen av Casino Royale.

Gareth viste oss også hvor vulkanen til You Only Live Twice ble bygget. Det var i nærheten av der 007 Stage står i dag. Etter 007 Stage gikk vi ned og passerte Broccoli Road før vi kom ned i ”Goldfinger Avenue” igjen. Da fortalte Gareth at den veistrekningen ble brukt i filmen der Bond kjører rundt på fabrikkområdet til Goldfinger og hvor det ender med at han kjører i veggen. All den kjøringen er gjort i den samme gaten, de bare flyttet rundt på kameraene for å få det til å virke som om det var et nytt sted/gate.

Etterpå kom vi ned til ”The Paddock tank”, brukt til blant

Et minnesmerke for Albert R. Broccoli. Foto: Geir Olav Colbjørnsen. © JAMESBOND.no.
annet ”Caviar Factory” i The World Is Not Enough. Siden fikk vi se en kulisse som var brukt til Jason Statham´s nye film som kommer på kino i høst, ifølge Gareth. Han fortalte at banken/kulissen visstnok hadde en sentral rolle i filmen og han fortalte også hva filmen het. Men det ble så mye på en gang at det klarte ikke undertegnede å huske.

Etter bank besøket gikk vi litt i hagen i Pinewood og da passerte vi stedet de brukte til Renard i The World Is Not Enough. Det er stedet hvor Renard holder i en av de rykende steinene.

Etter det igjen gikk vi videre i parkområdet og da kom vi til en trapp som ble brukt helt i starten av From Russia With Love. Og parkområdet rundt den ble brukt til det Gareth kalte ”The Maze/labyrinten” i starten av From Russia With Love. Det var en rar følelse å gå rundt der å føle at du hadde sett det før selv om du aldri hadde vært der! I samme området så var det laget et lite minnesmerke til minne om Desmond Llewelyn. Det var nesten litt rørende å se at han hadde fått sin egen lille plass i Pinewood.

Etterpå kom vi tilbake til hovedbygningen og Hitchcock Room. Da var det tid for lunsj i hagen like utenfor bygningen. I tillegg hadde de åpnet baren i Pinewood, så det var mulig å kjøpe seg litt forfriskninger der også hvis det var ønskelig. Vi spiste sammen med Bond folkene. Så det var en litt rar, men morsom opplevelse, det også.

I og med at pausen varte i litt over 1 time så var det god tid til å sikre seg nye autografer, snakke litt med Bondfolkene og spasere litt rundt på egen hånd. Jeg for min del spaserte litt rundt i hagen med From Russia With

Broccoli Road. Foto: Geir Olav Colbjørnsen. © JAMESBOND.no.
Love i tankene, før jeg snakket litt med Robert Sellers. Han lurte på om det var første gang jeg var i Pinewood, hva jeg syntes om arrangementet så langt. Og vi snakket litt om at det kunne ha vært morsomt å hatt Bond musikken som tema ett år, med for eks. Shirley Bassey og noen av de andre sangerne, og komponistene til stede.

Både jeg og Arne Jørgen benyttet lunsjpausen til å hilse på og sikre oss autografen til John Glen, Lewis Gilbert og Martin Grace. De stilte også opp når vi spurte om å få ta et bilde av oss sammen med de.

Da jeg snakket med Lewis og fortalte at jeg var fra Norge, så kunne han fortelle at han for mange år siden, mest sannsynlig lenge før jeg var født så hadde han vært i Norge og regissert en film som det dessverre ikke ble noe av.

Da turen kom til Martin Grace, og

Kjenner du igjen stedet fra scenen i The World Is Not Enough? Foto: Geir Olav Colbjørnsen. © JAMESBOND.no.
jeg hilste og fortalte han hvor jeg var fra så viste deg seg at han hadde vært mye i Norge, og at han likte å være i Norge. Han kunne også fortelle at han blant annet hadde vært med på Veiviseren og Hodet over vannet. Og for ikke så lenge siden så hadde han vært med å hjulpet til med filmen Izzat.

Både John Glen, Lewis Gilbert og Martin Grace var veldig greie, jordnære og trivelige folk å snakke med. Men Martin utmerket seg for min del med å være veldig ivrig til å fortelle og jeg fikk spesielt god kontakt med ham.

Etterpå spiste jeg litt lunsj og nøt været i hagen sammen med Bondfansene og Bondfolkene.

Etter lunsjen så gikk vi til Theatre Seven hvor vi fikk se noen klipp fra blant annet The Spy Who loved Me, Moonraker og A View To A Kill. Og etterpå kom Bondfolkene frem i tur og orden.

Nordmannen Arne Jørgen Vangli og regissør John Glen. Foto: Geir Olav Colbjørnsen. © JAMESBOND.no.
De ble intervjuet av Gareth.

De startet med å prate litt om hva Bond hadde betydd for de og litt om hva de hadde gjort. Vi som satt i salen fikk mulighet til å komme med spørsmål.

Først ute var Lewis Gilbert. I seansen med Lewis Gilbert så ble det fra salen spurt om hvordan det var å jobbe med Albert R. Broccoli og Harry Saltzman. Og da fortalte han at Cubby var som en farskikkelse, fordi Cubby alltid var til stede, og passet på at alt gikk bra og at alle hadde det bra. Mens Lewis mente at suksessen til Dr. No hadde gått i hodet på Harry Saltzman. Så han kunne plutselig være borte, for da var han hos skredderen for å få en ny dress. Og dagen etter kunne han være hos skomakeren. Så han var alle andre steder enn hvor han burde være. Lewis oppsummerte det slik: «I Love Cubby, I Like Harry!» sa han med et lurt smil.

Etterpå var turen kommet til Arthur Wooster og John Glen. John Glen fortalte blant annet om fallskjermhoppet i starten av The Spy Who Loved Me. Og at etter at de hadde gjort prøveopptak av det og vist det i Pinewood, så hadde de egentlig kommet frem til at de ikke ville bruke fallskjerm med Union Jack/det britiske flagget på (hele den scenen var for øvrig Christopher Wood’s

Lunsj i Pinewood studios er en opplevelse med Bondfolk som Ken Adam (midten) tilstede. Foto: Geir Olav Colbjørnsen. © JAMESBOND.no.

Minnesmerke over Desmond Llewelyn, verdensberømt som Q. Foto: Geir Olav Colbjørnsen. © JAMESBOND.no.

Kjenner du igjen hagen i From Russia With Love? Foto: Geir Olav Colbjørnsen. © JAMESBOND.no.

Arthur Wooster og John Glen blir intervjuet av Gareth Owen fra Bondstars.com. Foto: Geir Olav Colbjørnsen. © JAMESBOND.no.

Peter Lamont (t.v.) og Peter Murton (midten). Foto: Geir Olav Colbjørnsen. © JAMESBOND.no.

Utenfor den berømte 007 Stage, oppbygd for andre gang. Foto: Arne Jørgen Vangli. © JAMESBOND.no.

Geir Olav Colbjørnsen og Martin Grace. Foto: Arne Jørgen Vangli. © JAMESBOND.no.


Relaterte saker
For Bond Fans Only at Pinewood (25.09.2015)
Årets Bond-event tar for seg FYEO (15.05.2015)
Bond-fansens reiserapport fra London (10.07.2014)
Omfattende FANFEST i London (18.02.2010)
Selvbiografi fra Lewis Gilbert (04.02.2010)
Martin Grace er død (28.01.2010)


Geir Olav Colbjørnsen / 29.07.2007 Sist oppdatert: 31.07.07 kl. 23:45


Del på Facebook:


Søk JAMESBOND.no

  
DAGENS SITAT
"Largo: Are you a man who enjoys games? James Bond: Depends with whom I'm playing. "
Never Say Never Again (1983)
007 RASKE
Navn: Per Haddal Født: 9.1.1952 Stilling: Filmkritiker i Aftenposten (men pensjonert i 2009)
© JB Forlag 1999-2021. Gjengivelse av redaksjonelt innhold på nettstedet er ikke tillatt uten forlagets tillatelse. www.jamesbond.no er en frittstående nettside, uten bindinger til rettighetshaverne av filmene eller andre James Bond-produkter. James Bond, Gun Logo & Gun Barrel © 1962-2021 Danjaq, LLC og United Artists. Ansvarlig redaktør: John Berge. Journalister: Joakim Rekaa, Lars Johnsrud og Alexander Hagen. Nettansvarlig: Per Mork. Kontakt oss. Om JAMESBOND.no
jamesbond.no lives forever…