Nyheter 007shop.no Filmer Video Bøker Musikk Serier Spill jamesbond.no
Sist oppdatert:
04.06.21 kl. 20:50

NYHETSBREV
JB-TV
KOMMENTAR
Verdens beste Bond-film

Alle har vi vår favoritt skuespiller i rollen som agent 007 og vår egen favorittfilm. Min er Timothy Dalton og hans debutfilm, The Living Daylights.
STØTTESPILLERE
Stian Bjerkvold

E-post: Stian Bjerkvold


OM BONDINTERESSEN.

Stians Bondinteresse startet på slutten av 1980- tallet (rundt 1988/89), da faren hans hadde leid Bondfilmer over en periode til familieunderholdningen. Filmene gjorde et meget sterkt inntrykk på ham i en tid hvor de første famlende skrittene mot voksenverden ble tatt. Roger'n (Roger Moore), skulle i mange år være selve definisjonen på agent 007 i Stians øyne. Populariteten ble ikke akkurat mindre når faren hadde interessante historier å fortelle fra Moores tid som Helgenen og tiden i TV-serien Gullguttene (The Persuaders).

Den første Bondfilmen Stian så var Moonraker. Filmen imponerte stort på det visuelle plan og unge Stian ble dradd inn i det «bondske univers». For Your Eyes Only gjorde også sterkt inntrykk på Stian, og Roger'n var bare Bond, for å si det slik.

En annen Bondfilm som gjorde inntrykk rundt den tiden var Licence To Kill. Stian husker at det var stor stas å se den på VHS første gang. Dette fordi filmen da var ganske ny og at Stian hadde en eldre fetter som hadde skaffet seg et usensurert eksemplar fra USA. Det var en spesiell opplevelse for Stian da det på den tiden var en ny og litt tøffere Bond som hadde tatt over etter Roger Moore.

I 1994 tok Bondinteressen virkelig av. Da meldte Stian seg inn i The James Bond International Fan Club. Alle Bondfilmene som er blitt produsert etter den tid er blitt beskuet minst fem ganger per film på kino. Selv om film er best på kino er likevel filmene skaffet til veie på VHS, og etter hvert, DVD, til og med i flere eksemplarer.

Etter hvert som kunnskapen økte fikk Stian også opp øynene for den litterære Bond. Den orginale bokserien ble skaffet til veie, bortsett fra tre bøker. De var attpå til på norsk, noe som Stian kunne takke den doble Kvitt eller Dobbelt-mesteren Bernt Ringvold for.

Stian har alltid vært fascinert av stedene Bondfilmene er spilt. Det nådde sitt foreløpige høydepunkt i 1999. Da besøkte Stian London og fikk blant annet sett Pinewood Studios, stedet hvor den berømte golfscenen i Goldfinger ble filmet. Han var også på Henley On Thames som var «location» for en sentral actionscene i The Living Daylights.

Stian har opp gjennom årene bygd opp et stort «Bondarkiv» som blir flittig brukt, blant annet når lokalpressen har intervjuet han i forbindelse med Bondpremierer.

BAKGRUNN OG KARRIERE:

Stian er født og oppvokst på Hov i Søndre Land kommune i Oppland Fylke. Der kom han raskt inn i korpsmiljøet i bygda, og interessen for å spille i korps og musikk generelt har han holdt til dags dato. Videregående ble tatt på musikklinja ved Tranberg Videregående skole, som ligger i regionhovedstaden Gjøvik.

Militærtjenesten ble avtjent i 1996 som militærmusiker i HM. Kongens Gardes Musikkorps. Det var en lærerik tid hvor Stian fortsatte å utvikle seg som klarinettist. Den utviklingen bare fortsatte i tida etterpå da han var student ved Toneheim Folkehøgskole på Hamar i perioden 1997/98.

Høsten 1998 begynte Stian på høgere utdanning ved Høgskolen i Hedmark, avdeling Hamar. Han begynte på lærerutdanningen, og ble uteksaminert med grunnfag i musikk i 2002. Her ble det også lagt et stort fundament for videre studier.

Etter endt fulltidsstudier i 2002 flyttet Stian tilbake til hjembygda, men fortsatte å studere på deltid som fjernstudent ved Høgskulen i Sogn og Fjordane, avdeling for samfunnsfag i Sogndal. Årene med hardt arbeid ble derfor premiert da studiet ble fullført våren 2007, og Stian fikk tildelt utdanningsgraden Bachelor i Historie.

I de siste årene har Stian jobbet som lærer og fått litt forskjellig undervisningserfaring. I det aller siste har han også jobbet som miljøterapeut i helsevesenet. Stian har også fått brukt sine pedagogiske kunnskaper på andre yrkesarenaer, da han har prøvd seg litt innen salg.

Stian har alltid vært samfunnsinteressert, men i den senere tid har han engasjert seg mer aktivt i lokalpolitikken ved å bli medlem av et politisk parti.

PERSONLIGE FAKTA:

Alder: Født 20.12.75.

Favorittfilmer: American Beauty, Beverly Hillspurk- filmene, Star Wars- filmene.

Bondfavoritter:

Bøker: From Russia With Love, Casino Royale

Filmer: From Russia With Love, Goldfinger, For Your Eyes Only, The Living Daylights, The World Is Not Enough

Bondskuespiller: Sean Connery, Pierce Brosnan

Regissør: Terence Young

Favoritt DVD: Mange, men Twin Peaks- boksen og den nye monsterboksen med Bondfilmene henger svært høyt.

Favorittgruppe: a- ha.

Beste musikalske opplevelse: Da Hydros jubileumskonsert ble overvært i 2005 i Frognerparken i Oslo med Ringenes Herremusikk framført av Oslo Filharmoniske Orkester og Sissel Kyrjebø, hvor happeningen ble avsluttet med en a-ha konsert, hvor de også spilte ny musikk.

Fritidsinteresser: Film, kultur, historie, politikk m.m.

Søk JAMESBOND.no

  
DAGENS SITAT
"Natalya Simonova: What is it with you and moving vehicles? "
GoldenEye (1995)
007 RASKE
Navn: Per Haddal Født: 9.1.1952 Stilling: Filmkritiker i Aftenposten (men pensjonert i 2009)
© JB Forlag 1999-2021. Gjengivelse av redaksjonelt innhold på nettstedet er ikke tillatt uten forlagets tillatelse. www.jamesbond.no er en frittstående nettside, uten bindinger til rettighetshaverne av filmene eller andre James Bond-produkter. James Bond, Gun Logo & Gun Barrel © 1962-2021 Danjaq, LLC og United Artists. Ansvarlig redaktør: John Berge. Journalister: Joakim Rekaa, Lars Johnsrud og Alexander Hagen. Nettansvarlig: Per Mork. Kontakt oss. Om JAMESBOND.no
jamesbond.no lives forever…