Onsdag 21. februar 2024 kl. 3.38

SPECTRE-teasertraileren – en analyse
Christoph Waltz spiller Hans Oberhauser i SPECTRE, men minner da umistenkelig om Ernst Stavro Blofeld her? © EON Productions Limited/Danjaq LLC/Metro-Goldwyn-Mayer/Sony Pictures Entertainment


«Welcome James, it's been a long time … And finally here we are.»

Natt til lørdag 28. mars ble de første bildeglimtene fra SPECTRE offentliggjort.

Her er noen betraktninger. Ikke les videre om du ikke vil vite noe om filmen,
Et bilde fra Bonds barndomstid vises i SPECTRE-traileren. © EON Productions Limited/Danjaq LLC/Metro-Goldwyn-Mayer/Sony Pictures Entertainment
men da vil du ganske sikkert heller ikke se Teaser Traileren!

Sitatet i ingressen er fra Christoph Waltz’ munn, som spiller Hans Oberhauser i filmen. Hans ansikt er i skyggen, og skjult, slik vi ofte så Blofeld i de første filmene, f.eks. i From Russia With Love og Thunderball.

Om han sier det der og da, er uvisst. Men dialogen er over en scene i teaseren som med all tydelighet er et møte i SPECTRE (Special Executive for Counter-intelligence, Terrorism, Revenge and Extortion). Som Bond åpenbart overværer, på et eller annet vis. (Også med klare Thunderball-referanser.)

Men så heter Waltz altså ikke Blofeld i SPECTRE, etter rollebesetningsinformasjonen å dømme. Men det henspeiles i alle fall sterk på Blofeld-assosiasjonene man måtte ha fra før av.

Og det vi får vite og se er en ødelagt MI6-bygning ved Themsen, i etterkant av eksplosjonen som Raoul Silva (Javier Bardem) sørget for i Skyfall.

Og Mr. White
SPECTRE-traileren: One Ring To Rule Them All. © EON Productions Limited/Danjaq LLC/Metro-Goldwyn-Mayer/Sony Pictures Entertainment
– kjent fra Casino Royale og Quantum of Solace er tilbake, gammel, grå og døden nær i en isolert hytte, med Mr. Bond på «besøk». Her skal trådene knyttes opp mot de tre foregående Craig-filmene. Hvordan skal det la seg gjøre?

Mr. White sier at han alltid visste at døden ville komme med et kjent ansikt. Bond opplyser at han nylig overvar et møte hvor Mr. Whites navn ble nevnt, men avviser at det var hos MI6, og legger frem en SPECTRE-ring.

Eve Moneypenny (Naomie Harris) forteller at James Bond har en hemmelighet han ikke kunne avsløre. I restene fra Skyfall-eiendommen ble det funnet bevis.

Et bilde og dokument vises. En klar hentydning at James Bond ble foreldreløs, at han fikk en verge, og at denne vergen også tydeligvis hadde en sønn. En slags bror for James? Mye kan tyde på det. Og at det er nettopp denne «broren» som nok er Hans Oberhauser, sønn av Bonds farsfigur etter foreldrenes død.

Verdt å merke seg er en dyster tone over det hele, med fotografering av Hoyte van Hoytema. Og Bond-temaet spilt med et enkelt klokkespill over slutten av traileren.

Det er alvor, enda mer enn før. Ikke mye humor, ikke fnugg av det. Glimtene ligner heldigvis null på Live And Let Die!

SPECTRE har verdenspremiere 06.11.2015. Følg nyhetene om filmen her på JAMESBOND.no.

JB / 28.03.2015 Sist oppdatert: 01.04.15 kl. 11:01