Torsdag 13. juni 2024 kl. 12.52

FYEO-bilen til salgs
James Bond (Roger Moore) med sin nye Lotus Esprit Turbo i For Your Eyes Only (1981).


Lotus Esprit ble brukt av James Bond i to filmer. Nå er den brunrøde turboutgaven fra For Your Eyes Only til salgs.Lørdag 18. juli går bilen under hammeren hos auksjonfirmaet Coys i Oxfordshire i England, melder nettsiden This Is London.

Har du anslagsvis 1,2 millioner kroner til overs – eller 120.000 GBP – kan bilen bli din.

Dette er nemlig den anslåtte verdien og auksjonsprisen Coys regner med at bilen kan oppnå. Startprisen er på 100.000 GBP. I noen dager i forkant av auksjonen har bilen stått utstilt i London.

Ifølge Edward Bridger-Stille hos Coys hadde filmskaperne to identiske biler tilgjengelig, men den ene ble (som kjent for fans av filmserien) sprengt i luften i en nøkkelscene.

Bond fikk aldri benyttet seg av de mange gadgetsene som bilen visstnok skulle ha. Den forrige Lotus Espriten benyttet Bond i The Spy Who Loved Me (1977). Denne utgaven av bilen kunne som kjent også fungere som undervannsubåt og den hadde ulike våpensystemer.

Men, i For Your Eyes Only (1981) skulle Bond ned på jorden, bokstavelig talt, etter høytflyvende Moonraker (1979). At nettopp Bonds unike hjelpemiddel, hans høyteknologiske bil, ble ødelagt var viktig for filmens videre handling. Denne gang måtte Bond overleve ved hjelp av egne instinkter. Hans foretrukne kjøretøy i neste scene er som kjent en Citröen 2CV!

Se indeks-oppføringen for For Your Eyes Only her.
Lotus Esprit S1 ble kjent i The Spy Who Loved Me (1977).


JB / 12.07.2009