Søndag 5. desember 2021 kl. 9.30

Nostalgisk hjørne: TWINE feirer 10 år
The World Is Not Enough filmposter


Pierce Brosnans tredje Bond-film har rukket å bli en ung jubilant.

I forrige måned skrev vi om 40-årsjubilanten On Her Majesty’s Secret Service som hadde verdenspremiere 18. desember 1969. Spol 30 år fram i tid, og verden skulle få den 19. Bondfilmen, som også var Pierce Brosnans tredje film som agent 007, The World Is Not Enough.

Inspirert av OHMSS

Tittelen på filmen stammer fra det latinske ordtaket «Orbis non sufficit» og er Bond-familiens motto. Dette fikk vi vite først i Ian Flemings roman, og senere i filmversjonen av nevnte On Her Majesty’s Secret Service, som for ti år siden fylte 30 år. At TWINE kanskje var ment som en spesiell hyllest til nettopp OHMSS i jubileumsåret 1999 er ikke utenkelig - de minner nemlig om hverandre også utover dette. Romansen mellom Bond og Elektra vil bli omtalt lenger ned, men ved neste gjensyn bør du også bemerke deg skiscenen der Bond jages i fjellene. Tidvis er det hele svært likt den 30 år eldre filmen.

Historisk åpningssekvens

Filmen starter med det som er den lengste åpningssekvensen i en Bond-film; det tar hele 15 minutter (!) før tittellåtsekvensen i velkjent stil overtar. Grunnen til dette er at da The World Is Not Enough ble vist for et testpublikum, så mente flertallet at den opprinnelige åpningssekvensen (som altså ikke inneholdt den spektakulære båtjakten) var for lite spennende. Dermed bestemte filmskaperne seg for å utsette tittellåtsekvensen til etter den smått legendariske båtjaktscenen.

Men tilbake til begynnelsen... Bond er i en sveitisk bank i Bilbao, Spania, for å hente en stor sum med penger som tilhører Sir Robert King, en britisk oljemogul og nær venn av M. Vel fremme ved MI6 sitt hovedkvarter i London finner Bond ut at pengene til King er eksplosive, men når ikke fram til King i tide. En nål Sir King hadde på dressjakken sin utløste bomben som tok livet av ham. Det viser seg at det er «The Cigar Girl», sist sett i banken i Bilbao, som står bak. Bond følger etter henne og vi får servert en spektakulær båtscene på Themsen, som for øvrig tok syv uker å filme. Jakten ender ved Milleniumdomen hvor sigarpiken klarer å komme seg opp i en luftballong med Bond hengende på slep. Han tilbyr henne full beskyttelse fra MI6, men hun avslår og dreper seg selv ved å sprenge luftballongen. Bond faller flere meter ned mot Milleniumdomen og ødelegger skulderen sin i fallet.

En «friskmeldt» Bond (han forfører selvsagt den kvinnelige bedriftslegen) sporer pengene som drepte King tilbake til Renard, en tidligere KGB-agent som nå er terrorist. Han har vært under MI6 sitt søkelys før, og har fått en kule som sitter fast i hjernen hans. Kulen er plassert slik at den hindrer han fra å føle smerte samtidig som han sakte men sikkert er døende.

Ting er sjelden hva de ser ut til å være...

Det viser seg at Renard tidligere har forsøkt å kidnappe Elektra King, Sir Robert Kings datter, men hun klarte å unnslippe. Bond blir av M satt til å passe på henne. MI6 frykter
Elektra King (Sophie Marceau) og Victor 'Renard' Zokas (Robert Carlyle) er et dødelig team.
nemlig at Renard atter har henne som mål. Elektra på sin side er kanskje ikke så uskyldig som hun gir seg ut for å være – hun har nemlig en plan! I samarbeid med Renard skal de sørge for å jevne Istanbul med jorda ved hjelp av atomvåpen, noe som vil ødelegge de russiske oljerørene ved Bosporus-områdene, også kjent som Istanbulstredet. Elektra vil dermed kunne legge sine/familiens (King Industries) oljerør rundt og forbi ruinene av det som en gang var Istanbul og med dette øke verdien på oljen til Kingfamilien drastisk grunnet monopol. Vi kan bare gjette oss til at Elektra er enearving etter sin far...

Bond er meget betatt av Elektra King, og i følge produsent Barbara Broccoli, så var baktanken med denne romansen at «Bond tror han har funnet Tracy, når han egentlig har funnet Blofeld» (nok en OHMSS-referanse, altså). De havner selvsagt til sengs. Dette blir Bonds andre for «kvelden», men alle gode ting er tre. I filmens sluttscene blir det hett på skjermen (og MI6’s monitor!) da han og filmens snille Bond-pike, spilt av Denise Richards, blir enda bedre kjent. Det er også i denne scenen at en av filmseriens mest minneverdige replikker kommer. Denise Richards rollefigur heter «Dr. Christmas Jones» og etter endt akt serverer Bond følgende replikk på et sølvfat: «I though Christmas only comes once a year».

MGM på egne ben

TWINE er den første Bond-filmen som verken er utgitt eller delprodusert av United Artists. I stedet står MGM for dette ene og alene. Da de ekte MI6 fikk vite at deler av filmen skulle filmes ved hovedkvarteret deres, la de først ned et forbud mot det grunnet sikkerhetsårsaker. Utenriksminister Robin Cook, på vegne av kulturminister Janet Anderson, ville det annerledes og opphevet forbudet med følgende beskjed: «After all Bond has done for Britain, it was the least we could do for Bond».

Skuespillerne i fare

Deler av filmen foregår i tyrkiske Istanbul, derfor ble det i forkant av innspillingen satt opp et filmsett på location der. Men en dag da regissør Michael Apted var der, ble byen utsatt for bombeangrep og det ble bestemt å ikke filme noe i Istanbul som inkluderte skuespillere på grunn av sikkerhetsmessige årsaker. Scenen med Renard og hans menn som legger til kai ved Elektras palass ble filmet i vanntanken på Pinewood mot en blue/green screen.

The World Is Not Enough ble regissør Michael Apteds første og siste Bond-film. Noen vil nok anse han som et overraskende valg som regissør, men produsentene sier de valgte ham fordi de ønsket mer vekt på drama og karakterutvikling. Så har heller aldri Bond-produsentene vært redde for å gjøre overraskende og ofte uventede valg både når det gjelder folk bak og foran
Q (Desmond Llewelyn) og James Bond (Pierce Brosnan) poserer. Dette skulle bli Llewelyns siste innsats som Q, da han døde rett etter premieren.
kamera.

Avskjed med Q

19. desember 1999 skulle vise seg å bli en trist dag for Bondfansen verden over. Bare en snau måned etter premieren i UK og drøye to uker etter premieren her til lands, døde Desmond Llewelyn, bedre kjent som Q, i en bilulykke. Bisart nok tok karakteren Q tilsynelatende farvel med Bond og virket klar for pensjonisttilværelsen i det som altså skulle bli Desmonds siste opptreden som Q og på film noensinne. Etter å ha gitt Bond hans siste gadgets, som i denne filmen blant annet er en stilig iglojakke, sier Q mens han synker ned i en luke i gulvet: «I've always tried to teach you two things. First, never let them see you bleed.» James Bond: «And the second?» Q: «Always have an escape plan».

Om det var meningen at han skulle trekke seg tilbake uansett vites ikke, men vi blir i hvert fall introdusert for Qs nye assistent R, spilt av John Cleese (men i neste film, Die Another Day (2002), er Cleese kreditert som Q). I de to nyeste filmene er ikke karakteren Q med i det hele tatt, men det ryktes at han er tilbake i Bond 23. Det vil uansett ikke bli det samme uten Desmond. Han spilte Q i hele 17 filmer. Desmond var også litt av en Norgesvenn og overværte flere Bondpremierer i Norge. Hvil i fred, Major!

Dette er den andre filmen i serien hvor David Arnold har forfattet musikken, og han brøt en lang tradisjon ved å ikke inkludere en reprise av James Bond Theme (eller som i de tre forrige filmene, en ny låt) på rulleteksten. Arnold ønsket egentlig å bruke låta Only Myself To Blame, skrevet av Arnold og Don Black, sunget av Scott Walker. Regissør Michael Apted avslo dette og en technoremix av James Bond Theme ble brukt i stedet. Tittellåta er skrevet av David Arnold og Don Black og fremført av den amerikanske gruppa Garbage. Don Black er forøvrig ikke ukjent med Bond-musikken; han har vært medlåtskriver på fire tidligere filmer: Thunderball, Diamonds Are Forever, The Man With The Golden Gun og Tomorrow Never Dies.

Oppfordring til fansen!

Da gjenstår det bare å komme med én eneste oppfordring: se denne filmen! Det er en av de siste i serien som har alle de klassiske elementene og er en ekte Bond-thriller. JAMESBOND.no-redaksjonen så den selvsagt på BD, noe vi anbefaler alle å gjøre. Vi får bare håpe produsentene finner tilbake til denne formelen i Bond 23.

MER INFO OM FILMEN?

Vil du lære mer om The World Is Not Enough? Les mer om filmen i det omfattende filmindekset her på JAMESBOND.no. Her kan du også klikke deg videre inn på alle hovedskuespillerne og lære mer om de.

FILMEN KAN BESTILLES I 007 SHOP som en del av DVD-samleboksen.Joakim Krane Bech / 20.03.2009 Sist oppdatert: 22.03.09 kl. 11:51