Tirsdag 9. august 2022 kl. 3.10

«Baron Samedi» er død
Geoffrey Holder som voodoo-presten Baron Samedi i Live And Let Die (1973).


Bond-familien har mistet ytterligere en henchman.

Den 05.10.2014 døde Geoffrey Holder, bedre kjent for Bond-fansen som «Baron Samedi» i Roger Moores første James Bond-film – Live And Let Die (1973).

Kort tid etter at selveste «Jaws» alias Richard Kiel døde, er verden nå enda en Bond-skurk fattigere. Geoffrey Richard Holder er nå for evig en del av den stolte James Bond-arven.

198 cm høye Holder var opprinnelig fra hovedstaden i Trinidad & Tobago – Port of Spain. Foreldrene hans emigrerte dit fra Afrika. Geoffrey var i en søskenflokk på fire. Hans eldre bror Boscoe lærte ham å danse og male, og tok ham med i søskendansegruppe «The Holder Dance Company» da Geoffrey var syv år gammel.

Hans dansetalent ble «oppdaget» i 1954, og veien førte ham til USA og New York.

Før han fikk en skuespillerkarriere var mannen med den dype stemmen danser, og var med i flere operetter og andre større dansenumre på 1950-tallet, blant annet på Broadway.

I samme år som Sean Connery for første gang ikledde seg spionsmokingen, nemlig i 1962, filmdebuterte Holder i filmen «All Night Long», som var en moderne reproduksjon av Shakespeares «Othello».

Holders film-CV inneholder ikke de største og mest kjente titlene, og er ikke blant de mest omfattende. Han har imidlertid holdt dansekarrieren ved hevd parallelt, og deltatt i mange reklamefilmer.

I tillegg til sin opptreden i Live And Let Die (1973) kan det brede filmpublikummet ha lagt merke til Holder som fortellerstemmen i Charlie and the Chocolate factory (2005). Han er også med i Eddie Murphys komedie Boomerang (1992), og filmen Annie (1982).

Men for Bond-publikummet huskes han selvsagt best som småskurken/håndlangeren Baron Samedi til superskurken Kananga. Samedi gjorde nok hos mange et uslettelig inntrykk med sine imponerende høyde, voodoo-magi, dype latter og evnen til å gjenoppstå fra de døde(?). I tospann med Tee-Hee utgjorde han en fryktet håndlangerduo.

Geoffrey Holders dype stemme har av mange blitt sammenlignet med James Earl Jones, som har gitt stemmen til selveste Darth Vader i «Star Wars»-serien.

Baron Samedi-figuren har vært en av gjengangsfigurene Bond-spillene siden GoldenEye 007 (1997) til Nintendo 64.

Holder døde av komplikasjoner han pådro seg etter en lungebetennelse. Han ble 84 år gammel og etterlater seg kona Carmen De Lavallade som han ble gift med i 1955, og sønnen Leo Anthony Lamont.

Joakim Rekaa / 07.10.2014 Sist oppdatert: 09.10.14 kl. 22:21