Lørdag 1. oktober 2022 kl. 4.2

007 vs. 007 – James Bond møter sin sterkeste motstander noensinne
Sean Connery foran Aston Martin DB5-en.


James Bonds norske nettside har i anledning lanseringen av DVD-filmene om agent 007 kastet de norske DVDene ut i gladiatorarenaen sammen med de for lengst utgitte sone 1-utgavene. Blir det rått parti, eller kan sone 2 hamle opp med sone 1?

Egmont som hadde rettighetene opprinnelig, rakk ikke å gi ut alle DVDene i filmserien før SF Norge overtok dem.

De fire siste filmene ble derfor utgitt av sistnevnte. Selv om de nye diskene er identiske med de tidligere utgavene, har SF Norge gjennomgått alle coverne og rettet opp de mange trykkfeilene og unøyaktighetene som preget Egmonts (og SF sine egne fire) utgivelser.

FØRSTE MANN TIL MØLLA

Filmene vil kun være tilgjengelig fra SF Norge ut året i 2000. Det er altså Special Edition-utgavene, de første DVD-utgavene som kom av Bond-filmene, vi her omtaler.

Prisen på DVDene er kr. 229,- per film, mens boksen (med alle 19 filmene, og med en ledig plass til den neste filmen: Die Another Day) som Norge har fått tildelt kun 00700 eksemplarer av, har en anbefalt utsalgspris på kr. 3999,-. En snittpris på ca. 210,- per film altså, hvilket utgjør nesten 10 % i kvantumsrabatt.

Tar man DVDene ut av den lekre boksen og plasserer dem kronologisk i bokhyllen, utgjør ryggene tilsammen en 007-logo. Denne logoen mangler forøvrig i USA, hvor ryggen på coverne gjør at man kan plassere titlene hvor som helst i bokhyllen, eller i de tre boksene. I USA var det nemlig 3 mindre bokser, som nå er utsolgt inntil videre. Ifølge en av nettbutikkene der borte, er ca. 1/3 av filmene også utsolgt enkeltvis, men det foreligger planer om å også relansere Bond der, men nøyaktig når det blir er usikkert. Det som er sikkert, er at det ikke blir noen forandringer på de nye og de nåværende utgavene.

DET VAR EN GANG ...

I USA har man gang på gang begynt utgivelsen av filmene i kronologisk rekkefølge før man fant ut at man heller skulle gjøre det mer gjennomført enn først planlagt. Resultatet har vært at man kom bare et stykke ut i serien, slik at de siste filmene (f.o.m Timothy Dalton-filmene) faktisk aldri kom ut, annet i den første håpløse utgaven. MGM/UA rakk bare lage to kostbare LaserDisc-bokser (av Goldfinger og Thunderball) i 1995, før man atter en gang kansellerte resten av utgivelsene. Det samme skjedde til dels på DVD, men da var i hvert fall DVDene i USA THX-godkjent, hvilket de nåværende faktisk ikke er! Nå ja, masteren er den samme, og det er jo i teorien fullt mulig å lage en like bra DVD uten denne godkjenningen, det er kanskje bare litt vanskeligere, men også billigere? Med disse boksene la man i hvert fall grunnlaget for de nye spesialutgavene som begynte å komme på DVD for drøye to år siden i USA. Da kom nemlig de første syv (også som boks), og et halvt år senere var fem til på plass, før serien ble komplett med de siste seks i oktober 2000. Den siste filmen, The World Is Not Enough kom kun seperat, men det var gjort plass til den i bokssett nr. 2.

GENERELLE LIKHETSTREKK

Før du går i gang med å se nærmere på hver enkelt film i serien, er det en del fellestrekk og generelle betraktninger som må nevnes. DVDene blir presentert i anamorfisk widescreen (optimalisert for Widescreen TVer), og er utgitt med plastcover. Informative 8-siders innleggshefter med alternativt coverdesign på forsiden og kapitellvalg på baksiden, er de samme for begge sonene og derfor på engelsk.

GENERELLE ULIKHETER

SF Norge opplyser om film/visningsformatet på de respektive filmene, men amerikanerne gjør det ikke i det hele tatt. Vi merker oss at de første tre filmene som opprinnelig er skutt i det europeiske WideScreen-formatet 1.66:1 har, etter at fortekstene er ferdig, blitt "beskåret" med 3 % av topp og/eller bunn til 16:9-formatet 1.77:1, for kunne tillate en anamorfisk overføring. Live And Let Die og The Man With The Golden Gun ble skutt i det amerikanske WideScreen-formatet 1.85:1 og er derfor blitt beskåret på sidene for å kunne fylle en hel 16:9-skjerm. Ironisk nok, er vel disse to første Roger Moore-filmene ansett for å være de to svakeste bidragene i filmserien. Resten av serien er filmet i det enda bredere filmformatet CinemaScope (2.35:1) og vil derfor fortsatt ha et svart felt over og under selve bildet på en 16:9-TV. Dog mindre enn på en tradisjonell 4:3 TV.

Alle følgekommentarene på de amerikanske DVDene (heretter kalt S1) har en bit-hastighet på 96 kbps (unntatt LTK og TWINE som bruker 192 kbps), mens de norske (heretter kalt S2) bruker for det meste 192, men også 224 og 256 enkelte steder. Et minus med S2 er at du hvis du ikke går tilbake til hovedmenyen før copyright-advarselene på diverse språk dukker opp etter filmen, må du vente i hele 3 min.! Med mindre du åpner skuffen og begynner på nytt igjen da...

Mens bilder og handlingsforløp og bonusmateriale på baksiden av coverne står under hverandre her i Norge, står de ved siden av hverandre i USA. Dette blir vel en ren smakssak for å regne og heller ikke så veldig avgjørende for den vanlige forbruker. Noe som derimot erlangt mer alvorlig og skuffende, er at bildene i fotogalleriene og under scenevalg på S2 er halve størrelsen av S1! Dette finner jeg høyst merkelig og uforståelig.

S2 har ikke bare færre kapitler, men de har 32 av dem på alle titlene, uansett lengde på filmene (eller scenene). Dette vitner om en "skjære alle over en kam"-tankegang som er uholdbar etter min mening. Antall scener burde være det eneste som avgjør antallet, og kun det!

MENYER

Det første som slår en når man setter inn DVDene i spilleren, er de tøffe, om noe masete menyene. Allikevel må dette være blant de bedre menyene som er laget, og de holder fortsatt mål, mer enn to år etter at de første filmene ble utgitt i serien. På S1-DVDene (og kun de) blir man først møtt med en 8 sekunders MGM DVD-vingnett (i 5.1 surround) før en sexy kvinnestemme sier: "Welcome to (f.eks.) Octopussy special edition DVD. Please activate your navigation system now!". Ved å trykke "enter" på fjernkontrollen, kommer man til hovedmenyen. Dessverre er det kun på S1-diskene man får høre vittig dialog (som f.eks. "Good luck, 007!/This is the big one, 007/Is there someting we can do for you?/Very nice indeed!/Any comments, 007?") hentet fra de respektive filmene hver gang man velger en av de fire valgmulighetene på hovedmenyen. Disse er: Play, languages, special features og scene selections. Det finnes variasjoner av disse betegnelsene, og rekkefølgen på dem er heller ikke konsekvent.

Så kan man spørre seg hvorfor i all verden man har brukt penger på å lage to forskjellige menyer for USA og Europa, når selve innholdet på DVDene faktisk er så og si identisk! Selv om menyene er nokså like, trekker S1 allikevel det lengste strået hver gang. Dette skyldes også fordi det er lettere å gjøre feil når man forflytter seg på sidene p.g.a. av ikon som er lett å misforstå (en side tilbake/helt tilbake er f.eks. svært like) og at S2 har spredt bonusmaterialet over flere sider og derfor krever flere tastetrykk.

Alle menyene er forøvrig kodet med Dolby Surround 2.0-lyd (192 kbps) på S1, og på S2 alt fra 192 til 224, 256 og t.o.m. ukomprimert PCM-lydspor i 1536 kbps på fire av titlene!

TEKSTING OG LYDSPOR

S1 har engelsk tekst på kun 11 av de 19 filmene. Forstå det den som kan! Alle S1-DVDene er riktignok innkodet med CC (Closed Captioning), men da må du ha en CC-dekoder hvis du vil ha frem den engelske teksten beregnet på hørselshemmede. Bare 12 av filmene har franske og spanske undertekster. Igjen undres vi over inkonsekvensen som hersker "over dammen".

S2 er ikke bare tekstet på de to mest aktuelle språkene; norsk og engelsk, men også på dansk, finsk, polsk, portugisisk, spansk, svensk og tysk. Etterhvert har man enda noen flere språk å by på også. De interessante dokumentarene som finnes blant bonusmaterialet, er på S2 tekstet på engelsk, og dessuten spansk/tysk på de DVDene hvor man også har disse språkene som lydspor, men er alltid utekstet på S1. De siste seks filmene før TWINE har ikke tysk tekst, og heller ikke OHMSS. De fleste filmene f.o.m. Octopussy har også gresk, hebraisk, nederlandsk, tyrkisk og ungarsk tekst. Teksten på S2 er bedre og med fetere font og har i verste fall kun den 3. tekstlinjen i selve bildet, mens S1 har all tekst i bildet. I hvert fall gjelder dette på 4:3 TVer.

Lydspormessig er de fleste filmene her til lands på engelsk, spansk og tysk, og man har derfor også menyer på de samme språkene, som må velges aller først.

LYD OG BILDE

Kvaliteten på lyd og bilde er identisk for sone 1 og 2, og er generelt sett meget god, selv om det fremdeles er rom for forbedringer. Sjekk bare åpningen av f.eks. Dr. No, The Living Daylights og Licence To Kill, og du vil skjønne hva jeg mener. Goldfinger, Thunderball, Live And Let Die, For Your Eyes Only og Licence To Kill har i USA følgende tekst på baksiden av coveret: "A Newly Created Widescreen Master For Optimal Picture And Sound Quality". Det rare er at ingen av de andre filmene har denne teksten, til tross for at det garantert gjelder for dem også! For en grundig(ere) vurdering av lyd & bildekvalitet, bonusmateriale og ikke minst filmene, henviser vi til de to ledene amerikanske dvd-nettsidene dvdfile.com og dvdreview.com. Trykker du på disse linkene, kommer du direkte til anmeldelsene av sone 1-utgavene, som også langt på vei kan brukes som en pekepinn for sone 2-utgavene.

KONKLUSJON

Så hvilken sone bør man gå på? Det kommer litt an på hvor avhengig du er av norsk (og for så vidt engelsk) tekst, på film og bonusmaterialet. Prisforskjellen kan også være av avgjørende betydning. Hadde det vært engelsk tekst på alle S1-utgavene, og ikke bare 11 av dem, så tror jeg faktisk jeg ville holdt en knapp på S1-versjonene. Det vil si, hadde de vært tilgjengelige for øyeblikket... Men når S2 tilbyr norsk og engelsk tekst på alle filmene, pluss engelsk tekst på alle dokumentarene har jeg ikke noe annet valg enn å tildele sone 2-versjonene en knepen hjemmeseier. Sagt med andre ord: Borte bra, men hjemme best!

DET ER VEL LOV Å DRØMME?

Etter dagens målestokk på DVD Special Editions er det vel liten tvil om at en THX-godkjent DVD med et fullrestaurert bilde, remikset DTS-ES/Dolby Digital Surround EX (6.1 kanaler) lydspor, og med et enda mer omfattende bonusmateriale (inkl. biografier/tekstsider som mangler i dag) vil se dagens lys, før eller senere. Om alt dette blir gjennomført samtidig, og allerede til våren 2003 i forbindelse med videolanseringen av Die Another Day, er nok mindre sannsynlig. MGM/UA vil imidlertid (i likhet med alle andre filmselskaper) alltid
DVD-omslag Dr. No
sørge for at fansen har en god grunn til å kjøpe filmene sine (om og om igjen). Vi kan derfor alle være sikker på en ting: James Bond will (always) return – også til videohyllene.

De norske, sone 2-DVDene inneholder følgende bonusmateriale:

Dr. No (1962)

Følgekommentar av regissør, cast & crew

Inside Dr. No dokumentar (42 min.)

Terence Young: Bond Vivant dokumentar (18 min.)

Featurette (8 min.)

4 kinotrailere

2 TV-reklamer

6 radioreklamer

Fotogalleri

From Russia With Love (1963)

Følgekommentar av regissør, cast & crew

Inside From Russia With Love dokumentar (34 min.)

Harry Saltzman: Showman dokumentar (27 min.)

3 kinotrailere

3 TV-reklamer

3 radioreklamer

Fotogalleri

S1 har ikke engelsk tekst. Det viser seg at den engelske sone 2-utgaven skiller seg fra både den norske og amerikanske utgaven på et viktig punkt: Den har i følge opplysningene på nettsidene til play247.com ikke Harry Saltzman-dokumentaren, men til gjengjeld dokumentarer om Sean Connery og musikken i 007! Hvilket er svært overraskende med tanke på hvor like sone 1 og 2 ellers er i serien, og som i såfall gjør U.K.-versjonen til et must for svorne fans!

Goldfinger (1964)

Følgekommentar av regissør og cast

Følgekommentar av crew

The Goldfinger phenomenon dokumentar (28 min.)

The making of Goldfinger dokumentar (25 min.)

Radio-"intervju" med Sean Connery (12 min.)

Featurette (3 min.)

Kinotrailer

3 TV-reklamer

Radioreklamer (21 min.)

Fotogalleri

Thunderball/Operasjon Tordensky (1965)

Følgekommentar av regissør, cast & crew

Følgekommentar av crew

The Thunderball phenomenon dokumentar (30 min.)

The making of Thunderball dokumentar (26 min.)

Featurette (4 min.)

3 kinotrailere

5 TV-reklamer

10 radioreklamer

Fotogalleri

Det engelske lydsporet har blitt remikset til 5.1 surround. S1 har også en trailer for PlayStation-spillet av Tomorrow Never Dies som ikke er nevnt på coveret. S1 har 52 kapitler mot S2 sine 32.

You Only Live Twice/James Bond i Japan (1967)

Følgekommentar av regissør, cast & crew

Inside You Only Live Twice dokumentar (30 min.)

Silhouettes: The James Bond titles dokumentar (23 min.)

Storyboard sekvens (2 min.)

4 kinotrailere

7 radioreklamer

S1 har ikke engelsk tekst, mens S2 har ukomprimert PCM-stereolyd med bit-hastigheten 1536 kbps (kilo bits per second) på menyene!

On Her Majesty’s Secret Service/James Bond i hemmelig tjeneste (1969)

Følgekommentar av regissør, cast & crew

Inside On Her Majesty’s Secret Service dokumentar (42 min.)

Inside Q’s lab: The gadgets of 007 dokumentar (10 min.)

4 radio-"intervjuer" med cast & crew (28 min.)

Featurette (5 min.)

Kinotrailer

5 TV-reklamer

3 radioreklamer

Fotogalleri

S1 har ikke engelsk tekst. I likhet med Egmont-utgivelsen mangler S2 merkelig nok tre bilder på baksiden av coveret, hvilket tilsvarer en spalte med bilder. Det finnes i denne gangen ikke noe lydspor på spansk og tysk på S2, og den engelske mono-lyden er kodet med 224 kbps bit-hastighet.

Diamonds Are Forever/Diamanter varer evig (1971)

Følgekommentar av regissør, cast & crew

Inside Diamonds Are Forever (31 min.)

Cubby Broccoli: The man behind Bond dokumentar (41 min.)

4 slettede scener (4 min.)

2 kinotrailere

5 TV-reklamer

3 radioreklamer

S1 har ikke engelsk tekst, mens S2 har PCM-stereolyd på menyene!

Live And Let Die/Å leve og la dø (1973)

Følgekommentar av regissør, cast & crew

Følgekommentar av manusforfatter

Inside Live And Let Die dokumentar (29 min.)

Melk-reklame med James Bond

2 featurettes (5 min.)

2 kinotrailere

2 TV-reklamer

2 radioreklamer

Fotogalleri

S1 har 48 kapitler, mens S2 har 32.

The Man With The Golden Gun/Mannen med den gyldne pistol (1974)

Følgekommentar av regissør, cast & crew

Inside The Man With The Golden Gun dokumentar (31 min.)

Double-O stuntmen dokumentar (29 min.)

2 kinotrailere

2 TV-reklamer

3 radioreklamer

Fotogalleri

S1 har ikke engelsk tekst, mens S2 har PCM-stereolyd på menyene!

The Spy Who Loved Me/Spionen som elsket meg (1977)

Følgekommentar av regissør, cast & crew

Inside The Spy Who Loved Me dokumentar (41 min.)

Ken Adam: Designing Bond dokumentar (22 min.)

3 kinotrailere

6 TV-reklamer

12 radioreklamer

Fotogalleri

Det engelske lydsporet har blitt remikset til 5.1 surround og man har brukt bit-hastigheten 448 på S2 og 384 på S1.

Moonraker/Måneraketten (1979)

Følgekommentar av regissør, cast & crew

Inside Moonraker dokumentar (42 min.)

The special effects of James Bond dokumentar (18 min.)

Kinotrailer

Fotogalleri

S1 har ikke engelsk tekst. Det engelske lydsporet har blitt remikset til 5.1 surround og man har brukt bit-hastigheten 448 på S2 og 384 på S1 også her.

For Your Eyes Only/Kun for dine øyne (1981)

Følgekommentar av regissør og cast

Følgekommentar av crew

Inside For Your Eyes Only dokumentar (29 min.)

2 storyboard sekvenser (3 min.)

Sheena Easton musikkvideo

4 kinotrailere

2 radioreklamer

Fotogalleri

Filmen har et remikset Dolby Digital 5.1 Surround-signal også på S1, til tross for at coveret sier "Stereo Surround" (Dolby Surround 2.0). S1 har 56 kapitler, mens S2 har 32.

Octopussy (1983)

Følgekommentar av regissør

Inside Octopussy dokumentar (32 min.)

Peter Lamont: Designing Bond dokumentar (20 min.)

2 storyboard sekvenser (7 min.)

Rita Coolidge musikkvideo

4 kinotrailere

Fotogalleri

A View To A Kill/Med døden i sikte (1985)

Følgekommentar av regissør, cast & crew

Inside A View To A Kill dokumentar (36 min.)

The Bond sound: The music of James Bond dokumentar (21 min.)

1 slettet scene (1 min.)

Duran Duran musikkvideo

3 kinotrailere

4 TV-reklamer

Det engelske lydsporet har blitt remikset til 5.1 surround, men den velkjente Duran Duran videoen presenteres dessverre bare i mono-lyd.

The Living Daylights/I skuddlinjen (1987)

Følgekommentar av regissør, cast & crew

Inside The Living Daylights dokumentar (34 min.)

Ian Fleming: 007’s creator dokumentar (43 min.)

1 slettet scene (2 min.)

The making of the music video (4 min.)

a-ha musikkvideo

3 kinotrailere

S1 har ikke engelsk tekst og det engelske lydsporet har blitt remikset til 5.1 surround. S1 har 36 kapitler, mot S2 sine 32. Vi kan forstå at musikkvideo-dokumentaren har mono-lyd, men at selve musikkvideoen med a-ha også har det, er bare så utrolig skuffende! Spesielt trist er det fordi denne videoen ikke er å finne på a-has egen videosamling. S1-coveret nevner ikke nevnte dokumentar, men fortvil ikke – den er på selve disken!

Licence To Kill/Med rett til å drepe (1989)

Følgekommentar av regissør og cast

Følgekommentar av crew

Inside Licence To Kill dokumentar (31 min.)

2 featurettes (15 min.)

Gladys Knight musikkvideo

Patti LaBelle musikkvideo

2 kinotrailere

Fotogalleri

GoldenEye (1995)

Følgekommentar av regissør og produsent

The world of 007 dokumentar (42 min.)

The GoldenEye video journal (14 min.)

Featurette (5 min.)

Tina Turner musikkvideo

2 kinotrailere

12 TV-reklamer

5.1-lydsporet på S2 er på 448 kbps, mot S1 sine 384 kbps. Man finner 49 kapitler på S1 og 32 kapitler på S2.

Tomorrow Never Dies (1997)

Følgekommentar av regissør

Følgekommentar av crew

Isolert musikkspor i 5.1 surround

The secrets of 007 dokumentar (43 min.)

9 storyboard presentasjoner (27 min.)

Montasje av spesialeffekter (3 min.)

Intervju med komponist David Arnold (3 min.)

Sheryl Crow musikkvideo

2 kinotrailere

3 gadgets-presentasjoner

Den eneste S2-utgaven som har fransk tekst. S1 har 28 kapitler mot 32 på S2. Innleggsheftet er på 12 sider for begge utgaver. På S1-utgaven har man ved ni forskjellige steder i filmen mulighet til å få opp en 007-logo underveis, og ved å trykke på angle-knappen blir transparente storyboard for scenen lagt over bildet på høyre side. S2 har dessverre ikke denne muligheten, og her er de 9 storyboard presentasjonene kun tilgjengelig separat. Mens S1 har det isolerte musikksporet i Dolby Surround 2.0 har S2 det i full 5.1 surround på 448 kbps! 5.1-lydsporet på S1 er på 448, mot S2 sine 384 kbps. Det franske Dolby Surround 2.0-lydsporet på S1 er imidlertid på fattige 96 kbps!

The World Is Not Enough (1999)

Følgekommentar av regissør

Følgekommentar av crew

The secrets of 007 featurettes (22 min.)

The Bond cocktail dokumentar (23 min.)

James Bond down river dokumentar (25 min.)

Tribute to Desmond Llewelyn (3 min.)

Garbage musikkvideo

Kinotrailer

S1 har ikke engelsk tekst. På S1-utgaven har man ved ni forskjellige steder i filmen mulighet til å få opp en 007-logo underveis, og ved å klikke på denne blir man tatt direkte til en kort dokumentar som raskt tar for seg hvordan denne scenen ble spilt inn. En funksjon som først dukket opp på The Matrix-DVDen. S2 har heller ikke her denne muligheten, og her er de 9 mini-dokumentarene kun tilgjengelig utenom filmen. Soundtracket på S1 skal visstnok være i Dolby Digital Surround EX (en ekstra surround kanal), uten at coveret nevner noe om dette.

Narve Nicolaysen / 01.06.2000 Sist oppdatert: 10.11.06 kl. 04:01