Nyheter 007shop.no Filmer Video Bøker Musikk Serier Spill jamesbond.no
Sist oppdatert:
07.01.23 kl. 02:30

NYHETSBREV
JB-TV
KOMMENTAR
Verdens beste Bond-film

Alle har vi vår favoritt skuespiller i rollen som agent 007 og vår egen favorittfilm. Min er Timothy Dalton og hans debutfilm, The Living Daylights.
STØTTESPILLERE
 
  Filmer     Skuespillere     Filmskapere     Andre filmer  
 Regissører   Regissører (2nd)   Produsenter   Filmfotografer   Prod. designere   Titteldesignere 
 Manusforfattere   Klippere   Stuntpersoner   Effektmakere   Lydmiksere 
Hoyte Van Hoytema
Født: 04.10.1971 Horgen, Sveits

Biografi
Nederlandsk-svenske Hoyte Van Hoytema er ny i Bond-sammenheng.

Han tar over jobben som filmfotograf på Spectre (2015), etter Roger Deakins´ innsats på Skyfall (2012).

Van Hoytema ble født i Sveits hvor hans nederlandske far jobbet som arkitekt.

Han søkte to ganger om studieplass på den nederlandske filmskolen, men kom ikke inn. Fra hjemlandet dro han til Ùódê i Polen, hvor han begynte å studere filmfotografi ved den polske filmskolen. Etter tre år på polsk filmskole hoppet han av studiene, og jobbet med forskjellige filmoppdrag i Nederland og Polen.

Deretter gikk turen til Norge og Skandinavia. Fra tidlig på 2000-tallet fikk van Hoytema en fot innenfor på det skandinaviske filmmarkedet, hvor han først og fremst jobbet med svensk film. I 2001 bosatte han seg i Stockholm, og der har han bodd siden.

Van Hoytemas norske filmproduksjoner er Svidd Neger (2003) og Salto, salmiakk og kaffe (2004).

Utover 2000-tallet gjorde filmfotografen flere solide jobber innenfor både film, TV-serier og dokumentarer. Dette gjorde at han ble både lagt merke til og anerkjent, spesielt i Sverige. Tre ganger har han vunnet «Guldbagge-statuetter» for beste fote. De vant han for henholdsvis Låt den rätte komma in (2008), Flickan (2009) og Call Girl (2012). «Guldbagge» regnes som den mest prestisjetunge filmprisen man kan vinne i Sverige.

I 2010 nådde Van Hoytema Hollywood, og jobbet som filmfotograf på den kritikerroste The Fighter med blant annet Mark Wahlberg og Christian Bale på rollelista.

2012 skulle vise seg å bli et ekstra godt år for Bond-filmfotografen. Sammen med sin venn den svenske regiss¸ren Tomas Alfredsson jobbet han med den fransk-britiske filmen Tinker Tailor Soldier Spy med Gary Oldman og Colin Firth blant skuespillerne. Også denne ble svært godt tatt imot av filmkritikerne. I tillegg til å vinne sin tredje «Guldbagge»-pris dette året, vant han en BAFTA-pris for fotograferingen til Alfredssons film.

Bedriften med å vinne BAFTA-priser skulle gjenta seg i 2015 da han vant sin andre statuett. Denne gangen for Christopher Nolans mesterverk Interstellar (2014).

Van Hoytema sverger til å filme på Kodak-filmruller, framfor digital filming. Vi gleder oss til å se hvordan dette slår ut på det kommende Bond-eventyret.

Joakim Rekaa

FILMOGRAFI
Spectre (2015)
Rolle: Filmfotograf



  Kommentar   Tips en venn   Kontakt oss
     
Nick:
Passord:
Husk meg:   
Glemt passord eller nick?
Ny bruker? Registrer deg her.
Ingen kommentarer!

Søk JAMESBOND.no

  
DAGENS SITAT
"Brill: What? That's my best aloha shirt. Robert Clayton Dean: Yeah, well say "aloha" to it. "
Enemy Of The State (1998)
007 RASKE
Navn: Per Haddal Født: 9.1.1952 Stilling: Filmkritiker i Aftenposten (men pensjonert i 2009)
© JB Forlag 1999-2024. Gjengivelse av redaksjonelt innhold på nettstedet er ikke tillatt uten forlagets tillatelse. www.jamesbond.no er en frittstående nettside, uten bindinger til rettighetshaverne av filmene eller andre James Bond-produkter. James Bond, Gun Logo & Gun Barrel © 1962-2024 Danjaq, LLC og United Artists. Ansvarlig redaktør: John Berge. Journalister: Joakim Rekaa, Lars Johnsrud og Alexander Hagen. Nettansvarlig: Per Mork. Kontakt oss. Om JAMESBOND.no
jamesbond.no lives forever…