Nyheter 007shop.no Filmer Video Bøker Musikk Serier Spill jamesbond.no
Sist oppdatert:
07.01.23 kl. 02:30

NYHETSBREV
JB-TV
KOMMENTAR
Verdens beste Bond-film

Alle har vi vår favoritt skuespiller i rollen som agent 007 og vår egen favorittfilm. Min er Timothy Dalton og hans debutfilm, The Living Daylights.
STØTTESPILLERE
 
  Filmer     Skuespillere     Filmskapere     Andre filmer  
 James Bond   Bond-piker   Bonds venner   M   Moneypenny   Q   Superskurker   Småskurker   Øvrige roller 
Rory Kinnear
Født: 17.02.1978 London, England, UK

Biografi
Rory Kinnear er den fjerde skuespilleren i EONs serie til å spille MI6 sin stabsjef William «Bill» Tanner.

De tre andre var Michael Goodliffe i The Man With The Golden Gun (1974), James Villiers i For Your Eyes Only (1981), og Michael Kitchen i både GoldenEye (1995) og The World Is Not Enough (1999).

Kinnear gjentar rollen også i Spectre og blir dermed den av skuespillerne som har spilt Tanner flest ganger.

Tanner er en karakter fra flere av James Bond-bøkene. Han figurer sporadisk i Flemings bøker, men frekventerer oftere og i større grad i John Gardners bøker. Tanner beskrives å være på Bonds alder og høyde. På bakgrunn av sin innsats under andre verdenskrig og for å unngå å utvikle nervøse sammenbrudd basert på sine krigsminner, fikk Tanner denne administrative stillingen. Han er M's høyre hånd og rapporterer direkte til M. Uunnværlig i kriser, og rustet med en god dose tørrvittig humor. Han er også Bonds stødige venn i Secret Service. De nyter ofte lunsj sammen, eller en runde golf etter arbeidstid. Tanner er en familiemann, og misunner Bond litt for hans frihet.

Med Daniel Craig som den nye James Bond fra 2006 var det riktig å også finne en ny Bill Tanner, selv om rollen først dukket opp igjen i Craigs andre film - Quantum of Solace (2008). Kinnear fremstår akkurat som M's høyre hånd. Nesten alltid ved henne side, men også lojal mot Bond. Dette ser vi spesielt i Skyfall hvor han og Q (Ben Whishaw) bestemmer seg for å lede Raoul Silva (Javier Bardem) mot Bonds barndomshjem i Skottland, uten at Mallory (Ralph Fiennes) først vet om det. Kinnears tolkning virker ikke like kritisk til M som Michael Kitchens gjorde under Pierce Brosnans periode som agent 007. Han virker mer som M's nære og uunnværlige assistent. Engelskmenn viser gode skuespillerferdigheter og får oss til å tro på ham som en skoleflink byråkrat som jobber seg oppover i den administrative delen av MI6.

I sin Bond-karriere har Kinnear også vært stemmeskuespiller i Tanner-rollen i Bond-spillene James Bond 007: Blood Stone (2010), GoldenEye 007: Reloaded (2011) og 007 Legends (2012).

Engelskmannen har spilt i flere (mest britiske) filmer og TV-serier. Blant de mer kjente titlene kan filmene Wild Target (2010) og The Imitation Game (2014) nevnes, samt tv-serien Penny Dreadful (2014) hvor tidligere Bond-skuespillere som Timothy Dalton og Eva Green også er på rollelisten.

Joakim Rekaa

FILMOGRAFI
Quantum of Solace (2008)
Bill Tanner
Bonds venn
Skyfall (2012)
Bill Tanner
Bonds venn
Spectre (2015)
Bill Tanner
Bonds venn



Søk JAMESBOND.no

  
DAGENS SITAT
"Xenia Onatopp: Thank you, Mister... James Bond: Bond, James Bond. "
GoldenEye (1995)
007 RASKE
Navn: Per Haddal Født: 9.1.1952 Stilling: Filmkritiker i Aftenposten (men pensjonert i 2009)
© JB Forlag 1999-2024. Gjengivelse av redaksjonelt innhold på nettstedet er ikke tillatt uten forlagets tillatelse. www.jamesbond.no er en frittstående nettside, uten bindinger til rettighetshaverne av filmene eller andre James Bond-produkter. James Bond, Gun Logo & Gun Barrel © 1962-2024 Danjaq, LLC og United Artists. Ansvarlig redaktør: John Berge. Journalister: Joakim Rekaa, Lars Johnsrud og Alexander Hagen. Nettansvarlig: Per Mork. Kontakt oss. Om JAMESBOND.no
jamesbond.no lives forever…