Nyheter 007shop.no Filmer Video Bøker Musikk Serier Spill jamesbond.no
Sist oppdatert:
07.01.23 kl. 02:30

NYHETSBREV
JB-TV
KOMMENTAR
Verdens beste Bond-film

Alle har vi vår favoritt skuespiller i rollen som agent 007 og vår egen favorittfilm. Min er Timothy Dalton og hans debutfilm, The Living Daylights.
STØTTESPILLERE
 
  Originalromaner     Norske utgivelser     Forfattere     Øvrige bøker     Anmeldelser  
 1950-årene   1960-årene   1970-årene   1980-årene   1990-årene   2000-årene 
Diamanter varer evig (1958)

Handling:
For å avsløre en diamantsmugler-liga, må Bond spille rollen som smugler. Han utgir seg for å være Peter Franks, og lurer mellomkvinnen Tiffany Case, slik at hun overleverer diamanter til han, og han får de trygt over til New York.

Der blir han introdusert til The Spangeled Mob, en mafia drevet av Spang-brødrene Jack og Seraffimo. Bond skal få betalt ved å spille på en "fikset" hest på Saratoga Springs, men med hjelp av Felix Leiter, som nå jobber for Pinkerton og skal avsøre nettopp hestesvindel, sørger for at hesten ikke vinner, slik at Bond ikke får betalt.

Bond blir da sendt til Las Vegas for å "vinne" lønnen sin på et Spang-eid kasino. Men han vinner mer enn bare de avtalte pengene, til Serrafino Spangs store ergrelse. Det Bond ikke vet, er at han er blitt avslørt. Derfor blir han tatt til fange og ført til Spectreville, en cowboyby Spang har bygd opp i Nevadas ørken. Der blir han banket opp av Wint og Kidd, to av Spangs håndlangere.

Bond kommer seg bort fra byen sammen med Tiffany Case på en dresin, men blir forfulgt av Seraffimo Spang i toget sitt, Canonball. Bond og Case får penset toget over på et blindspor, og Spang kjører i døden. Bond og Case drar så tilbake til England med båt, dog uten å ha avslørt ABC, den andre lederen av mafiaen.

På Atlanterhavet forsøker Wint og Kidd å drepe Case, men Bond overvinner de. Tilbake i England, drar Bond med en gang videre til Dakar, for å fange den mystiske ABC, som viser seg å være Jack SPang. Bond skyter ned helikopteret hans, og siste del av The Spangeled Mob. Og det kan han feire med Tiffany Case.

Fakta:
Denne utgivelsen har nok det dårligste omslaget av de tre Bond-romanene fra Gyldendal på femtitallet. To slåssende skygger i bakgrunnen, og ei rimelig godt utstyrt dame, antagelig ment å skulle være Tiffany Case, med en diamant festet i nedringingen. Jeg sitter med en følelse av at dette omslaget hadde vært bedre i et stort format. En liten baksideillustrasjonen viser en mann (Bond?) og en brennende bil. Birger Imislund sto bak. Hva baksideteksten angår, så er det verd merke seg at dette var før ordet “agent” kom inn i språket, for her blir Bond kalt etterforsker. Og det er vel forsvidt greit nok akkurat det, det er jo det han i bunn og grunn er. Og forbryterdestruktør også. Fakta skrevet av Willy B.

Smusscover: Nei
Omslag: Softcover
Sider: 189
Oversetter: Erling Dalen
Land: Norge
Utgiver: Gyldendal Norsk Forlag

JB

BILDEGALLERI
Klikk på bildene for å forstørre

FORFATTER
Ian Fleming

ANDRE UTGIVELSER
Diamanter varer evig (1966)
Diamanter varer evig (1970)
Diamonds Are Forever (1956)
Diamanter varer evig (1984)
Diamanter varer evig (2003)
Diamonds Are Forever (2002)



  Kommentar   Tips en venn   Kontakt oss
     
Nick:
Passord:
Husk meg:   
Glemt passord eller nick?
Ny bruker? Registrer deg her.
Ingen kommentarer!

Søk JAMESBOND.no

  
DAGENS SITAT
"Truly Scrumptious: I've never been... Caractacus Pott: Spoken to like that? Well, maybe it's about time! "
Chitty Chitty Bang Bang (1968)
007 RASKE
Navn: Per Haddal Født: 9.1.1952 Stilling: Filmkritiker i Aftenposten (men pensjonert i 2009)
© JB Forlag 1999-2024. Gjengivelse av redaksjonelt innhold på nettstedet er ikke tillatt uten forlagets tillatelse. www.jamesbond.no er en frittstående nettside, uten bindinger til rettighetshaverne av filmene eller andre James Bond-produkter. James Bond, Gun Logo & Gun Barrel © 1962-2024 Danjaq, LLC og United Artists. Ansvarlig redaktør: John Berge. Journalister: Joakim Rekaa, Lars Johnsrud og Alexander Hagen. Nettansvarlig: Per Mork. Kontakt oss. Om JAMESBOND.no
jamesbond.no lives forever…