Nyheter 007shop.no Filmer Video Bøker Musikk Serier Spill jamesbond.no
Sist oppdatert:
07.01.23 kl. 02:30

NYHETSBREV
JB-TV
KOMMENTAR
Verdens beste Bond-film

Alle har vi vår favoritt skuespiller i rollen som agent 007 og vår egen favorittfilm. Min er Timothy Dalton og hans debutfilm, The Living Daylights.
STØTTESPILLERE
 
  Originalromaner     Norske utgivelser     Forfattere     Øvrige bøker     Anmeldelser  
 Ian Fleming   Kingsley Amis   John Gardner   Raymond Benson   Charlie Higson 
Thunderball (1961)

Handling:
Historien begynner med at Bond blir sendt på Shrublands Kuranstalt av M, siden han i det siste har levd ytterst usunt. På kuranstalten vekker en grev Lippe hans oppmerksomhet, siden Lippe gjør alt for å skjule en tatovering. Etter en liten undersøkelse, finner Bond ut at tatoveringen betyr at han er med i den kinesiske forbryterligaen Røde Lykt. Men Lippe skjønner at Bond vet, og prøver å ta livet av han på en av kuranstaltens strekkemaskiner. Men Bond klarer seg, og takker for behandlingen ved å koke Lippe i et dampbad.Det Bond ikke vet, er at Lippe er medlem i SPECTRE, som under ledelse av Ernst Stavro Blofeld planlegger å stjele et britisk bombefly som inneholder to atombomber, for så å true med å sprenge de i en storby. For dette skal de kreve 100 millioner dollar i gullbarrer. Og Lippe skulle gi beskjed til den italienske obersten Guiseppe Pettachi, som skal stå for kapringen, om når han skulle sette i gang. Derfor må kuppet utsettes en uke.Pettachi kaprer flyet, og flyr til Bahamas, der SPECTREs nummer 1, Emilio Largo, ligger med sin yatch Disco Volante og er klar til å laste ombord bombene. Bond blir motvillig sendt til Bahamas for å etterforsker saken, overbevist om at det er et blindspor, men straks han møter Dominoo Vitali og hennes kjæreste, Emilio Largo, fatter han mistanke blant annet grunnet Largo store yacht, Disco Volante. Bond dykker i hemmelighet under båten og finner en luke under båten, stor nok til en mini-ubåt. Sammen med Felix Leiter lokaliserer det kaprede bombeflyet, som nå ligger på havets bunn sammen med den italienske piloten, Dominos bror. Bond får Domino på sin side, og som straff torturerer Largo henne.Disco Volante haster avgårde for å hente de gjemte stridshodene, men Bond og amerikanerne følger etter i en US Polaris ubåt. Så snart Disco Volante kaster ankeret, leder agent 007 en gruppe med marinesoldater inn i et voldsomt undervannsslag med SPECTRE-medlemmene, i det de laster bombene. Akkurat når Bond er i ferd med å bli drept av Largo, dukker Domino opp og skyter ham med harpunen sin. Strishodene blir funnet og brakt i sikkerhet. Bond er halvdød, men overlever og slapper av sammen med Domino.

Fakta:
Den mest kontroversielle James Bond-romanen av dem alle, og den eneste som er blitt laget spillefilm av to ganger. Historien bak er komplisert, men i korte trekk ble Ian Fleming saksøkt av filmskaperne Jack Whittingham og Kevin McGlory da han utga boken uten å gi kreditt til de to nevnte herrer. Sammen hadde de tre herrene nemlig forsøkt å skrive et filmmanus, før Broccoli og Harry Saltzman startet filmserien i 1962. Dette var i 1959/1960 og filmen ble ikke noe av. Fleming skrev om ideene til bok, og helvetet var i gang. Rettsak og stort oppstyr. Ifølge myten skal Fleming blitt svært syk og sliten av alt oppstyret. Shrublands-segmentet av boken er inspirert av Flemings eget opphold på Enton Hall, hvor han forsøkte å kutte ned på sitt alkohol og nikotininntak. Førsteopplaget i England var på 50.938 eksemplarer. Det var det dobbelte av forrige førsteopplagsrekord, Goldfinger (1959) med 24.000 eksemplarer. Bond-mania var i en gryende startfase, og den første filmen var bare ett år unna!

Smusscover: Ja
Omslag: Hardcover
Land: England
Utgiver: Jonathan Cape

JB

BILDEGALLERI
Thunderball Pan Books pocketutgave 1964 (8. opplag).
Thunderball Coronet pocketutgave 1989
Thunderball Panther Books pocketutgave 1978
Klikk på bildene for å forstørre

FORFATTER
Kevin McClory
Ian Fleming

ANDRE UTGIVELSER
James Bond og Operasjon tordensky (1963)
James Bond og Operasjon Tordensky (1966)
James Bond og Operasjon Tordensky (1970)
James Bond og Operasjon Tordensky (1978)



Søk JAMESBOND.no

  
DAGENS SITAT
"James Bond: Who'd want to put a contract on me? M: Jealous husbands! Outraged chefs! Humiliated tailors! The list is endless! "
The Man With The Golden Gun (1974)
007 RASKE
Navn: Per Haddal Født: 9.1.1952 Stilling: Filmkritiker i Aftenposten (men pensjonert i 2009)
© JB Forlag 1999-2024. Gjengivelse av redaksjonelt innhold på nettstedet er ikke tillatt uten forlagets tillatelse. www.jamesbond.no er en frittstående nettside, uten bindinger til rettighetshaverne av filmene eller andre James Bond-produkter. James Bond, Gun Logo & Gun Barrel © 1962-2024 Danjaq, LLC og United Artists. Ansvarlig redaktør: John Berge. Journalister: Joakim Rekaa, Lars Johnsrud og Alexander Hagen. Nettansvarlig: Per Mork. Kontakt oss. Om JAMESBOND.no
jamesbond.no lives forever…