Nyheter 007shop.no Filmer Video Bøker Musikk Serier Spill jamesbond.no
Sist oppdatert:
07.01.23 kl. 02:30

NYHETSBREV
JB-TV
KOMMENTAR
Verdens beste Bond-film

Alle har vi vår favoritt skuespiller i rollen som agent 007 og vår egen favorittfilm. Min er Timothy Dalton og hans debutfilm, The Living Daylights.
STØTTESPILLERE
 
  Originalromaner     Norske utgivelser     Forfattere     Øvrige bøker     Anmeldelser  
 Ian Fleming   Kingsley Amis   John Gardner   Raymond Benson   Charlie Higson 
Chitty Chitty Bang Bang (1964)

Handling:
"Chitty Chitty Bang Bang” lød lyden fra den flotte bilens eksosrør, og kjøretøyet våknet til livet. Familien Pott visste at bilen deres ikke var en ordinær bil. Tvillingene Jeremy og Jemima hadde visst det fra første stund. Registreringsnummeret var GEN 11. Bilen kunne både være fly og båt, så Pott-familien tok en sjøreise fra England og fant en gangsters skjulte hule på den franske siden av kanalen. Der fikk Pott-familen virkelig eventyrlige opplevelser: En gruppe med gangstere – Joe the Monster, Man-Mountain Fink, Soapy Sam, og Blood-Money Banks – sto nemlig parat! (Fra smussomslaget på boken)

Fakta:
Våren 1961 var problematisk for Ian Fleming. Han ble saksøkt av Kevin McGlory og Jack Wittingham for å ha utgitt boken Thunderball uten at deres navn ble nevnt. Det tok to år i rettssystemet før saken ble løst. 12. april 1961 fikk Ian Fleming et hjerteattakk under et møte i Sunday Times. Han ble innlagt på London Clinic en måned. Legen fortalte ham at han måtte kutte ned på både røyking og alkoholkonsum, og få masse hvile. Men hvordan kunne forfatteren av James Bond leve uten å leve livet til det fulle, slik han selv så det. Det var ikke mulig, innså Fleming, og ignorerte legens råd så snart han var “ferdigbehandlet og frisk”. Men mens Fleming var på sykehuset, og levde sunt, så gjorde han også noe som er selve perlen i hans forfatterskap. Han skrev en barnebok kalt Chitty Chitty Bang Bang om eventyrene til en eksentrisk familie som eide en magisk bil. Bilen kunne fly, seile og fange skurker. Pur barnefantasi. Først i oktober 1964, rundt to måneder etter Ian Flemings død (12.8.1964) ble Chitty Chitty Bang Bang utgitt av forlaget Jonathan Cape. Boken hadde illustrasjoner av John Burningham, og ble en aldri så liten triumf innenfor barneboksjangeren. Ifølge boken The Oxford Companion to Children's literature (1984) ble Chitty Chitty Bang Bang først publisert i tre deler. De tre delene heter: Chitty Chitty Bang Adventure Number One (1964) Chitty Chitty Bang Adventure Number Two (1964) Chitty Chitty Bang Adventure Number Three (1965) Et samlebind kom først i 1971, og det er omslaget av denne engelske originalutgaven som vi viser her i vårt indeks. Den heter Chitty Chitty Bang Bang: The Complete Adventures Of The Magical Car. I desember samme år var det premiere på filmen Goldfinger, og nøyaktig tre år senere var også filmversjonen av Chitty Chitty Bang Bang klar på kinoer verden over. Det er verdt å merke seg at Ian Flemings originalbok aldri er utgitt i Norge. Derimot finnes det en billedbokvariant fra 1969 og en minibok fra 1971. Sistnevnte er en ren gjenfortelling av filmversjonen av originalboken. Merk at tittelen både skrives som Chitty Chitty Bang Bang og Chitty-Chitty-Bang-Bang. Fakta skrevet av JB.

Smusscover: Ja
Omslag: Hardcover
Land: England
Utgiver: Jonathan Cape

JB

BILDEGALLERI
Chitty Chitty Bang Adventure Number Two (1964)
En amerikansk samlebind-utgave av Chitty Chitty Bang Bang, med alle tre volum i ett. Utgitt av Random House. Merk samme tegning som på de engelske originalutgavene.
Den første samleutgaven av de tre bindene kom først i 1971 og ser slik ut.
Baksiden av den engelske samleutgaven av de tre bindene.
Klikk på bildene for å forstørre

FORFATTER
Ian Fleming

ANDRE UTGIVELSER
Chitty Chitty Bang Bang (1969)
Chitty Chitty Bang Bang (1971)



Søk JAMESBOND.no

  
DAGENS SITAT
"Honey Ryder: Are you looking for shells too? James Bond: No, I'm just looking. "
Dr. No (1962)
007 RASKE
Navn: Per Haddal Født: 9.1.1952 Stilling: Filmkritiker i Aftenposten (men pensjonert i 2009)
© JB Forlag 1999-2024. Gjengivelse av redaksjonelt innhold på nettstedet er ikke tillatt uten forlagets tillatelse. www.jamesbond.no er en frittstående nettside, uten bindinger til rettighetshaverne av filmene eller andre James Bond-produkter. James Bond, Gun Logo & Gun Barrel © 1962-2024 Danjaq, LLC og United Artists. Ansvarlig redaktør: John Berge. Journalister: Joakim Rekaa, Lars Johnsrud og Alexander Hagen. Nettansvarlig: Per Mork. Kontakt oss. Om JAMESBOND.no
jamesbond.no lives forever…