Nyheter 007shop.no Filmer Video Bøker Musikk Serier Spill jamesbond.no
Sist oppdatert:
07.01.23 kl. 02:30

NYHETSBREV
JB-TV
KOMMENTAR
Verdens beste Bond-film

Alle har vi vår favoritt skuespiller i rollen som agent 007 og vår egen favorittfilm. Min er Timothy Dalton og hans debutfilm, The Living Daylights.
STØTTESPILLERE
 
  Originalromaner     Norske utgivelser     Forfattere     Øvrige bøker     Anmeldelser  
 Ian Fleming   Kingsley Amis   John Gardner   Raymond Benson   Charlie Higson 
Berlin Escape (1965)

Handling:
Octopussy

Major Dexter Smythe, en eks-commando offiser, er nå en overvektig og alkoholisert enkemann som lever alene på nordsiden av Jamaica. Han tilbringer dagene med å svømme rundt revet utenfor huset sitt og mate en "kjeleblekksprut" han kaller Octopussy. En dag får han et uventet besøk av James Bond. 007 stiller ubehagelige spørsmål om en australsk skiinstruktør ved navn Hannes Oberhauser, som forsvant mot slutten av andre verdenskrig. Det viser seg at Smythe på denne tiden jobbet for Miscelllaneous Objectives Bureau (MOB), som jaktet på skjulte naziskatter.Bonds kryssforhør av Smythe avdekker at han kjente australeren. Smythe hadde leid Oberhauser for at han skulle lede ham opp Franzikaner Halt, et fjellparti over Kitzbühel, hvor han visste at store mengder nazigull var gjemt unna. Vel oppe ved gullet drepte Smythe Oberhauser. Ingen av de han jobbet sammen med fikk vite om skatten. Smythe gjemte det unna. Etter flere år får han gullet over til England, der han gifter seg og flytter til Jamaica. Gullet tas med videre dit. Han overbeviser konen om at gullbarrene er sparepengene hans. I Jamaica får han to kinesiske brødre, Foo, til å selge gullet for seg, litt etter litt. Men både Smythe og konen blir alkoholikere, og konen tar til slutt livet sitt.Bond kan fortelle at liket av Oberhauser er funnet etter 20 år, og at kulene i han stammer fra Smythes våpen. Oberhauser hadde også vært en nær venn av Bond da han var ung. Det var ham som lærte Bond å stå på ski i barndomsårene. Bond gir Smythe ti minutter til å vurdere sine muligheter, og gjør det klart at han vil varsle om hva som er skjedd. Smythe bestemmer seg for ikke å måtte gå gjennom ydmykelsen en rettsak vil medføre, og dykker ned i havet for å la seg bli stukket av en dødelig skorpionfisk. Det viser seg å være Octopussys favorittmat, og Smythe dør i det blekkspruten hans begynner å spise sin matfar.


The Living Daylights Agent 007 regnes som den beste i tjenesten, og nå får han det lite misunnelsesverdige oppdraget å snikmorde en snikmorder. Bond blir sendt til Vest-Berlin, hvor han skaffer seg en operasjonsbase i en leilighet med utsikt til ingenmannslandet mellom Vest- og Øst-Berlin. På et bestemt tidspunkt, tidlig på kvelden, skal den britiske agenten 272 forsøke å komme seg over fra øst til vest. Men britene vet at russerne vet, og at en russisk snikmorder ved navn Trigger skal forsøke å drepe agent 272. Overfor Bonds leilighet på østssidene er det en større bygning hvor det antas at russeren vil ligge i skjul. Bond venter i tre hele dager i leiligheten sammen med kaptein Sender, som stadig irriterer Bond med sine kommentarer og merknader. Hver ettermiddag ser Bond at en gruppe musikere går inn i bygningen på østsiden, og han fantaserer spesielt om den vakre blodinnen som bærer på en cellokasse. På den tredje kvelden bestemmer den britiske agent 272 seg for å gjøre et forsøk på å komme seg over. Bond ser gævermunningen stikke ut av et vindu av bygningen. Bak der ser han blondt hår – morderen er cellojenta! Bond er parat med sin .308 Winchester, men med vilje skyter han mot våpenet til jenta, slik at han ikke dreper henne men bare nøytraliserer henne. Dette irriterere Sender, som beskylder ham nettopp for å bomme med vilje, noe Bond selvsagt ikke medgir overfor kollegaen. Agent 272 kommer seg i sikkerhet. Senere får Bond vite at russerne selv har drept blodninnen.


Property of a Lady Miss Freudenstein jobber i Secret Service med en deschiffreringsmaskin. Hun er egentlig sovjetisk agent, men Secret Service er klar over dette. Derfor er alle meldingene som blir kjørt gjennom maskinen hennes bare villedende meldinger. Secret Service har riktignok ikke skjønt hvordan Freudenstein får betalt for sine tjenester. Så får hun tilsendt et Fabergè-egg, til en verdi av 100.000 pund. M informerer Bond om at Freudenstein snart skal holde en auksjon hos Sotheby’s. Han mistenker at russerne betaler Freudenstein ved å ha sendt henne egget slik at hun får auksjonert det bort til en høy pris. Bond antyder at russerne sikkert har en agent på auksjonen, for å få opp prisen. Det er også trolig at denne agenten kan være KGBs operative leder i London, hvis identitet Secret Service lenge har vært på jakt etter. Bond foreslår at han skal overvære auksjonen. Bond følger nøye med når auksjonen begynner. Noen pusher budene stadig mer opp, og siste bud ender på 150.00 pund. Bonds kontaktperson Kenneth Snowman øker budet til 155.000 og Bond ser at en mann bak i lokalet tar av seg sine mørke briller, som må være et signal til auksjonarius om at han er ferdig med å by. Bond følger etter mannen og finner ut at bilen hans – ikke uventet – tilhøre den sovjetiske ambassaden. Agenten blir utvist fra Storbritannia og KGBs arbeid i landet blir satt langt tilbake.


007 In New York Ian Fleming skrev opprinnelig denne korte historien (den er bare åtte sider lang) for The New York Herald Tribune i 1963 hvor den ble publisert under tittelen Agent 007 in New York. (Originaltittelen var Reflections in a Carey Cadillac.) Historien kom senere i Ian Flemings ikke-fiksjonelle bok, Thrilling Cities, som var en slags reisebok fra Flemings reiser rundt om kring i verden. Novellen ble tatt med i boken fordi man ville vise at selv om Fleming ikke liker New York, så gjør 007 det. Men merkelig nok kom ikke fortellingen i den amerikanske utgaven av Thrilling Cities. Den første engelske publiseringen skjedde ikke før i 1999, da den var en del av Sunday Times spesialmagasin om The World Is Not Enough. Da Ian Fleming Publications relanserte alle Fleming-bøkene i 2002, ble 007 i New York til slutt inkludert som en del av den offisielle boksamlingen. Men hva handler fortellingen om, og hva vil interessere fans av 007? Ikke mye, rent actionmessig. Fortellingen er en intern monolog hvor 007 snakker om hva man kan se og gjøre i New York, mens han er på vei for å advare en jente som brukte å jobbe for SIS at hun nå dater en russisk spion. Bond har avtalt å møte henne i reptilhuset i Central Park Zoo, inntil han innser at det ikke er et slikt hus i den zoologisk hagen. Imens funderer Bond videre på de gleder New York kan by på, for eksempel hvor man kan spise det beste måltidet, og vi får også vite at han ser frem til å tilbringe natten med en kvinne kalt Solange.

Fakta:
En reprint av New American Library edition, begrenset til 80 kopier på verdensbasis. I hardcover-omslag, finnes ikke med smussomslag utenpå. Består av The Living Daylights (under tittelen Berlin Escape), Octopussy og The Property Of A Lady-novellene. Skann fra John Berges samling.

Smusscover: Nei
Omslag: Hardcover
Sider: 126
Land: USA

JB

FORFATTER
Ian Fleming

ANDRE UTGIVELSER
Octopussy and The Living Daylights (1966)



Søk JAMESBOND.no

  
DAGENS SITAT
"Xenia Onatopp: Thank you, Mister... James Bond: Bond, James Bond. "
GoldenEye (1995)
007 RASKE
Navn: Per Haddal Født: 9.1.1952 Stilling: Filmkritiker i Aftenposten (men pensjonert i 2009)
© JB Forlag 1999-2024. Gjengivelse av redaksjonelt innhold på nettstedet er ikke tillatt uten forlagets tillatelse. www.jamesbond.no er en frittstående nettside, uten bindinger til rettighetshaverne av filmene eller andre James Bond-produkter. James Bond, Gun Logo & Gun Barrel © 1962-2024 Danjaq, LLC og United Artists. Ansvarlig redaktør: John Berge. Journalister: Joakim Rekaa, Lars Johnsrud og Alexander Hagen. Nettansvarlig: Per Mork. Kontakt oss. Om JAMESBOND.no
jamesbond.no lives forever…