Nyheter 007shop.no Filmer Video Bøker Musikk Serier Spill jamesbond.no
Sist oppdatert:
07.01.23 kl. 02:30

NYHETSBREV
JB-TV
KOMMENTAR
Verdens beste Bond-film

Alle har vi vår favoritt skuespiller i rollen som agent 007 og vår egen favorittfilm. Min er Timothy Dalton og hans debutfilm, The Living Daylights.
STØTTESPILLERE
 
  Filmer     Skuespillere     Filmskapere     Andre filmer  
 Offisielle   Uoffisielle   Dokumentarer   Ian Fleming   Chitty Chitty Bang Bang 
Yaroslav Horak
Født:
Aliaser: Yaroslav «Larry» Horak

Biografi
Yaroslav «Larry» Horak ble født i 1927, i Harbin, Manchuria (nå en del av den kinesiske republikk). Han emigrerte til Australia, hvor han fortsatt bor, sammen med sin tsjekkiske far og russiske mor like før utbruddet av annen verdenskrig. Tegneseriekarrieren fikk sin spede begynnelse med at han laget dialoger for en utgiver av magasiner i Sydney, og snart fikk han bidra med illustrasjoner også. Familien flyttet til Melbourne på femtitallet. I 1954 så serien The Mask: The Man of a Thousand Faces dagens lys. Publisert i magasinformat av en av Australias ledende utgivere var det en svært lovene debut. Imidlertid ble serien utsatt for sensur fra staten Victoria og ble avbrutt. En bedre mottakelse skal Mike Steele - Desert Rider ha fått. Handlingen er lagt til ødemarken i Australia og byr dermed på eksotiske og spennende eventyr i ørkenområdene der. Stripeserien ble publisert på hverdagene i Sydney-avisene The Woman’s Day og Sydney Morning Herald. Serien fant også veien til Norge, og ble publisert i omredigert format og sort/hvitt i Fantomet i 1972.

På sekstitallet flyttet Horak til London og tok oppdrag for serieforlagene DC Thomson og Fleetway (IPC Comics). For sistnevnte laget han enkelte krigsserier i hefteformat.

Mot slutten av 1965 fikk han tilbud om å overta en serie han siden er blitt verdensberømt for. Engelskmannen John McLusky hadde tegnet James Bond-stripen for Daily Express i nesten åtte år og ønsket nå avløsning. Express-avisen hadde merket seg Horaks talent og ga ham tilbud om å prøve seg. Horaks viste seg oppgaven voksen og ga et nytt løft til den visuelle utformingen av agenten. Hans elegante stil med bruk av svarte felter og skyggelegging gjør at stilen selv i dag virker moderne. Debuten med The Man With The Golden Gun viste en tøffere Bond-figur enn det leserne var vant til. Fra studioet sitt, El Vino’s i Fleet Street, jobbet han dag og natt for å tilfresstille Bond-hungrige lesere over hele verden. Stripen nådde et høydepunkt i popularitet på slutten av 60-tallet; da gikk den i 128 aviser og ble oversatt til 44 språk. Suksessen fortsatte nesten uavbrutt frem til midten av 80-tallet. Men bare nesten, siden Horak hadde noen pauser innimellom, først da stripen ble kansellert i Daily Express i 1977. Siden jobbet han for både Sunday Express og Daily Star og for syndikater utenfor England. Hele denne tiden hadde han samarbeidet med den dyktige manusforfatteren James Lawrence. Til sammen sto de, frem til 1984, bak 33 historier med James Bond for avisene. Flere av disse er å regne som klassikere og har gått i reprise i aviser over hele verden, som regel når det er premiere for en ny Bond-film. Samtlige av Lawrence/Horak-seriene er blitt omredigerte til bladformat i de skandinaviske James Bond-bladene, fra 1960-tallet og frem til 90-årene.

Titan Books i England har gitt ut en rekke samlinger med de første avisseriene, både av McLusky og Horak. Titan har fortsatt med seriene av Horak i nye bind siden 2004.

Horak flyttet tilbake til Sydney omkring 1980 og tegnet Cop Shop for Sydney Sunday Herald de neste fire årene, basert på den svært populære TV-serien. Serien Andrea både tegnet og skrev han, for Sunday Daily Mirror, frem til april 1987. Han har også tegnet Captain Fortune og Sgt. Pat of the Radio Patrol. Etter en så lang seriekarriere med daglige deadlines for avispublisering, fant han tiden inne for å jobbe mer med kunst og animasjon, og reklame for storyboards. Når han har sett tilbake på tiden med tegneserie-Bond har han uttalt at han innimellom har savnet «the bondage» ved å måtte produsere en seriestripe fem dager i uken. «It was fun!»

Horak debuterte på norsk med James Bond-stripen i Verdens Gang i 1967.

Første norske bladpublisering i Alle Menns Blad nr. 40/67-40/68 (Mannen med gullpistolen) og James Bond nr. 7/1968 (Spionen fra Øst).



Jostein Hansen



Søk JAMESBOND.no

  
DAGENS SITAT
"James Bond: I trusted you, Alec. Alec Trevelyan: Trust? What a quaint idea. "
GoldenEye (1995)
007 RASKE
Navn: Per Haddal Født: 9.1.1952 Stilling: Filmkritiker i Aftenposten (men pensjonert i 2009)
© JB Forlag 1999-2024. Gjengivelse av redaksjonelt innhold på nettstedet er ikke tillatt uten forlagets tillatelse. www.jamesbond.no er en frittstående nettside, uten bindinger til rettighetshaverne av filmene eller andre James Bond-produkter. James Bond, Gun Logo & Gun Barrel © 1962-2024 Danjaq, LLC og United Artists. Ansvarlig redaktør: John Berge. Journalister: Joakim Rekaa, Lars Johnsrud og Alexander Hagen. Nettansvarlig: Per Mork. Kontakt oss. Om JAMESBOND.no
jamesbond.no lives forever…