Nyheter 007shop.no Filmer Video Bøker Musikk Serier Spill jamesbond.no
Sist oppdatert:
07.01.23 kl. 02:30

NYHETSBREV
JB-TV
KOMMENTAR
Verdens beste Bond-film

Alle har vi vår favoritt skuespiller i rollen som agent 007 og vår egen favorittfilm. Min er Timothy Dalton og hans debutfilm, The Living Daylights.
STØTTESPILLERE
 
  Filmer     Skuespillere     Filmskapere     Andre filmer  
 Offisielle   Uoffisielle   Dokumentarer   Ian Fleming   Chitty Chitty Bang Bang 
John McLusky
Født: 01.01.1922 Død: 05.09.2006

Biografi
John McLusky ble født i 1922 og etter endt utdannelse jobbet han for Bomber Command som tegner under annen verdenskrig. Frem til slutten av femtitallet var han frilans-illustratør, for blant annet DC Thomson.

Siden den dagen han ble tilkalt av redaktøren for avisen Daily Express i London og fikk oppdraget med å tegne den daglige avisutgaven av James Bond, har McLusky vært den fremste og viktigste av alle de som har portrettert agent 007. McLusky tegnet i første omgang 13 aviseventyr, alle basert på Ian Flemings romaner og noveller, tilrettelagt av Anthony Hern, Henry Gammidge og Peter O’Donnell.

I pausen mellom episode nr. 11 og 12 illustrerte han en serie for magasinet Eagle (Longacre Press), The Beast of Loch Craggon. Da 007-stripen ble gjenopptatt etter nesten to års pause i juni 1964 fikk McLusky to lange manus å jobbe med, On Her Majesty´s Secret Service og You Only Live Twice.

Frem til januar 1966 tegnet han disse to eventyrene, de lengste i Bonds tegneseriehistorie, og gjorde et fremragende stykke håndverk. Stripene var fylt med fine detaljer og ga liv til Flemings spennende karakter og actionfylte scener. Av de første 13 eventyrene er 11 hittil samlet på norsk i uredigert form i James Bond-magasinet nr. 1-5/2000-01, utgitt av JB Forlag.

Etter å ha fullført You Only Live Twice overlot han den neste episoden, The Man With The Golden Gun, til Yaroslav Horak. Han gikk deretter over til å tegne Secret Agent 12 for Fleetways June og illustrasjoner for Look and Learn. De nesten femten årene var han også beskjeftighet med bladet TV Comic og serier som Orlando, Laurel & Hardy, samt Pink Panther. På slutten av 60-tallet og begynnelsen av 70-tallet fikk han også tid til å tegne Hattytown, en TV-serie for Thames. Slike oppdrag var innbringende, men det var hardt arbeid også, har han uttalt i et intervju med det norske JB-magasinet. (Nr. 5-2001)

Men James Bond var ikke langt unna. I 1981 gjorde han et solid comeback for avisen Daily Star med fem nye stripeeventyr de neste tre årene. Her viser han en fin utvikling som tegner, og han har selv uttalt at det er noe sant i at det aller beste arbeidet kommer helt mot slutten av karrieren. For mange tilhengere vil imidlertid de to siste historiene han laget med Bond på midten av 60-tallet for alltid stå som høydepunkter i karrieren hans. En perfekt miks av McLuskys store sans for miljø og detaljer og Flemings mest medrivende manus. På 80-tallet var det James Lawrence som stod for manus, og det passet ikke helt McLuskys stil.

McLusky hadde også andre interesser i livet enn å gi liv til tegneserie-Bond; han har spilt fiolin, drevet med Punch og Judy-«puppeteering», og gitt tegneleksjoner. John har et stort talent som maler og mange av hans vannmalerier er stilt ut i familiens hjem; de kunne for øvrig også passe i The Royal Academy, blir det hevdet i Double-0 Seven-magasinet. Mc Luskys striper med Bond er kunst nok i seg selv. Og han har via Internett solgt flere av disse til samlere som vet å verdsette den innsatsen han har gjort for mediet. De senere år har han også fordypet seg i bøker, noe han aldri fikk tid til de årene han slavet over tegnebordet, med det som krevdes av research og tilrettelegging. Men selv om han gikk grundig lei av Bond-figuren ser han i dag tilbake på denne tiden med takknemlighet og vet at han hadde (og fortsatt har) en stor tilhengerskare.

I et intervju med det norske James Bond-magasinet i 2001 svarte han slik på et spørsmål fra intervjueren om hvordan han så på Bond-serien:

«Jeg var ikke imponert over Ian Flemings bøker, de lignet mer skoleguttfantasier, det var ikke noen detektivhistorie eller mysterium. Jeg ble heldigvis gitt frie hender med tegneseriestripen. Manusene var gode. Og så hadde jeg visuelle triks. Jeg kunne legge ut villedende tråder.»

McLusky debuterte på norsk i Alle Menns Blad nr. 41/64-26/65 med Goldfinger og i bladformat i James Bond nr. 1/1965 (Normic Press).

JB-historie nr. 1-11 (alle med John McLusky som tegner) ble for første gang utgitt kronologisk og uredigert form i James Bond nr. 1-5/2000-01, utgitt av JB Forlag. (Kan bestilles i 007 SHOP)

Jostein Hansen



Søk JAMESBOND.no

  
DAGENS SITAT
"Truly Scrumptious: I've never been... Caractacus Pott: Spoken to like that? Well, maybe it's about time! "
Chitty Chitty Bang Bang (1968)
007 RASKE
Navn: Per Haddal Født: 9.1.1952 Stilling: Filmkritiker i Aftenposten (men pensjonert i 2009)
© JB Forlag 1999-2024. Gjengivelse av redaksjonelt innhold på nettstedet er ikke tillatt uten forlagets tillatelse. www.jamesbond.no er en frittstående nettside, uten bindinger til rettighetshaverne av filmene eller andre James Bond-produkter. James Bond, Gun Logo & Gun Barrel © 1962-2024 Danjaq, LLC og United Artists. Ansvarlig redaktør: John Berge. Journalister: Joakim Rekaa, Lars Johnsrud og Alexander Hagen. Nettansvarlig: Per Mork. Kontakt oss. Om JAMESBOND.no
jamesbond.no lives forever…