Nyheter 007shop.no Filmer Video Bøker Musikk Serier Spill jamesbond.no
Sist oppdatert:
07.01.23 kl. 02:30

NYHETSBREV
JB-TV
KOMMENTAR
Verdens beste Bond-film

Alle har vi vår favoritt skuespiller i rollen som agent 007 og vår egen favorittfilm. Min er Timothy Dalton og hans debutfilm, The Living Daylights.
STØTTESPILLERE
 
  Filmer     Skuespillere     Filmskapere     Andre filmer  
 Offisielle   Uoffisielle   Dokumentarer   Ian Fleming   Chitty Chitty Bang Bang 
Shirley Bassey
Født: 08.01.1937 Cardiff, Wales, England

Biografi
Shirley Bassey er den aller fremste James Bond-vokalisten. Mer en noen andre var det hennes stemme som definerte detaljene i soundet og inntrykket en god James Bond-melodi skulle gi. Alle gode ting er tre, sies det, og akkurat så mange ganger har hun fremført en James Bond-tittelmelodi:

Goldfinger (1965), en majestetisk ballade, ga den tredje agent 007-filmen den rette stemningen. Dette var også den første tittelmelodien som John Barry skrev.

I 1971 fikk hun på ny sjansen, da sang hun Diamonds Are Forever, og hennes svanesang i Bond-sammenheng ble Moonraker i 1979. Også disse to hadde en melodi skrevet av John Barry.

Ingen andre vokalister har fått synge James Bond tittelmelodien flere enn én gang, så tre ganger er trolig en uslåelig rekord. Faktisk har ingen andre heller fått forsøke en andre gang, selv om vi i det siste har lest at både Duran Duran og a-ha kunne tenke seg å prøve en gang til.

Shirley Bassey er yngst i en søskenflokk på sju. Hun er datter av en nigeriansk sjømann og en engelsk kvinne. Allerede i 50-årene startet hun musikkarrieren på puber og nattklubber. Det store gjennombruddet kom altså i 1965 med Goldfinger, spesielt i USA hvor sangen havnet på åttendeplass på hitlisten. Sangen ble innspilt 20. august 1964 i CTS Studios, Bayswater, London.

Bassey har spilt inn sangen flere ganger senere. Det er også den sangen hun er mest kjent for, og den er dermed inkludert på alle samleplatene og DVD-ene hennes. I 1984 laget hun en ny versjon til albumet I Am What I Am, deretter finnes en versjon fra 1992 på Bassey Sings Bond-albumet og enda en fra Shirley Bassey Sings The Movies (1995).

I juli 2009 ble det klart at Dame Shirley Bassey (nå 72 år) har skrevet en ny platekontrakt med Geffen Records, verdt visstnok 500.000 GBP. Og mannen bak produsentspakene er ingen ringere enn komponist David Arnold, ikke minst kjent for de fem siste Bond-soundtrackene.

Albumet, The Performance, utgis 9. november 2009 og inneholder elleve melodier.

Goldfinger-fakta:

Goldfinger entret de britiske listene 15. oktober 1964 og nådde 21. plass. Singelen ble lansert i september 1964 (DB 7360).

Goldfinger entret de amerikanske listene 30. januar 1965 og nådde 8. plass. Singelen ble lansert i desember 1964 i USA (UA 790).

Shirley Bassey har sagt dette om Goldfinger. – Vi var på turné i England og John Barry dirigerte orkestret. En dag sa han til meg at han hadde «en ny sang til James Bond-filmen Goldfinger og vi vil at du skal synge den. Jeg vet at du har som regel at du ikke lytter til en sang uten ord, men teksten er ikke skrevet ennå, vi venter på den». Men siden jeg hadde et så fint forhold til John, sa jeg at jeg ville bryte regelen min og høre på den. Og takk gud for at jeg gjorde det, fordi i det øyeblikket han spilte musikken til meg, fikk jeg gåsehud, og jeg sa til ham: «Jeg bryr meg ikke hvilke ord sangen har. Jeg vil synge den!» Helidgvis var teksten kjempebra.

YouTube-klipp om The Performance:



JB

FILMOGRAFI
Goldfinger (1964)
Rolle: Artist/gruppe
Diamonds Are Forever (1971)
Rolle: Artist/gruppe
Moonraker (1979)
Rolle: Artist/gruppe

MUSIKK
Goldfinger [Remastered] (1964)
Rolle: Artist/gruppe
Diamonds Are Forever [Remastered] (1971)
Rolle: Artist/gruppe
Moonraker [Remastered] (1979)
Rolle: Artist/gruppe
The Best of Bond… James Bond (2008)
Rolle: Artist/gruppe
The Performance (2009)
Rolle: Artist/gruppe



Søk JAMESBOND.no

  
DAGENS SITAT
"Colonel Stok: Do you play chess? Harry Palmer: Yes, but I prefer a game with a better chance of cheating. "
Funeral In Berlin (1966)
007 RASKE
Navn: Per Haddal Født: 9.1.1952 Stilling: Filmkritiker i Aftenposten (men pensjonert i 2009)
© JB Forlag 1999-2024. Gjengivelse av redaksjonelt innhold på nettstedet er ikke tillatt uten forlagets tillatelse. www.jamesbond.no er en frittstående nettside, uten bindinger til rettighetshaverne av filmene eller andre James Bond-produkter. James Bond, Gun Logo & Gun Barrel © 1962-2024 Danjaq, LLC og United Artists. Ansvarlig redaktør: John Berge. Journalister: Joakim Rekaa, Lars Johnsrud og Alexander Hagen. Nettansvarlig: Per Mork. Kontakt oss. Om JAMESBOND.no
jamesbond.no lives forever…