Nyheter 007shop.no Filmer Video Bøker Musikk Serier Spill jamesbond.no
Sist oppdatert:
07.01.23 kl. 02:30

NYHETSBREV
JB-TV
KOMMENTAR
Verdens beste Bond-film

Alle har vi vår favoritt skuespiller i rollen som agent 007 og vår egen favorittfilm. Min er Timothy Dalton og hans debutfilm, The Living Daylights.
STØTTESPILLERE
Vi mimrer videre med Octopussy

Filmplakat for Octopussy (1983)


2013 er jubileumsår for Octopussy, og 30-årsjubilanten ble behørig omtalt her på JAMESBOND.no for få uker siden. De av våre lesere som har fulgt oss noen år husker kanskje at vi for fem år siden feiret dens første 25 år med en jubileumsartikkel. Til glede for nye og gamle lesere tillater vi oss dermed å være litt nostalgiske når vi nå «rebooter» en fem år gammel artikkel mer eller mindre uforandret.

Octopussy, filmen som ble lansert som James Bonds «all time high» – eller «absolutte høydepunkt», feirer sin 25-årsdag i disse tider. Premieren fant nærmere bestemt sted og tid på Odeon Leicester Square i London den 6. juni 1983, og filmen (som skulle vise seg å bli Roger Moores nest siste Bond-film) inneholdt litt av alt – Bond-piker, eksotiske lokasjoner i India, Tarzan-skrik, klovnedrakter i sirkusmanesjen og mer til.

Kommentar anno 2013: under gjensynet med denne artikkelen og avsnittet ovenfor, kom artikkelforfatteren på et spørsmål han fikk stilt Roger Moore via JAMESBOND.no-redaktør John Berge, nemlig om klovnedrakten var Moores flaueste kostyme fra innspillingene. Svaret var nei, romdrakten i Moonraker (1979) var pinligere...

Roger Moore hadde på dette tidspunktet fått hele ti år på seg til å «finpusse» Bond-rollen i sitt eget bilde. For de mange fans av den mer seriøse fremstillingen av Bond betyr dette at rollen var redusert til tullete innslag og noen vil vel også hevde at Bond var blitt en klovn.

At Supermann-temaet kan høres i bakgrunnen når Bond bøyer jernstenger i et

En 56 år gammel Roger Moore holder fortsatt på rollen som James Bond. her med Maud Adams som Octopussy.
fengselsvindu, bidrar heller ikke akkurat til å holde seriøsiteten oppe. Ei heller at James Bond på sine «gamle dager» har blitt dyretemmer: han har tydeligvis lært seg å få utstoppede tøytigre til å sette seg på kommando.

Til deg som eventuelt ser Bond-filmene filmene for første gang, og har stoppet opp ved denne og lurt på hva som egentlig skjer: hold ut! Du er ikke langt unna et gjennombrudd og en ansiktsløftning i Bond-serien. Snart kommer du til filmåret 1987, og da er det slutt på «tullet».

Kommentar anno 2013: her var da undertegnede svært så streng. Det må anerkjennes at nettopp denne Bond-tolkningen elskes av generasjoner av fans. Personlig står jeg nok fortsatt inne for mye av dette.

Med premiere i USA den 10. juni 1983, sørget uansett Octopussy for at Bond-serien nok en gang fikk en seier over andre filmer hva angikk billettsalg. Med en bruttoomsetning på 183,7 millioner dollar, gikk Octopussy også seirende ut

Robert Brown som M.
av den berømte «Bond-krigen» mot Sean Connerys uoffisielle Never Say Never Again, utgitt senere samme år. Connerys siste Bond-film tjente inn 160 millioner dollar på verdensbasis. Begge filmene var utvilsomt store økonomiske suksesser - men Roger Moores Octopussy vant altså. Dette til tross for at flere i forkant hadde spådd at Connerys retur ville være nok til å vinne kampen om billettsalget.

Til tross for at billig humor på flere måter når nye høydepunkter i Octopussy, inneholder filmen også den klassiske og velfungerende Bond-formelen både når det kommer til handlingsgang og karaktergalleri. Både Q (Desmond Llewelyn) og Miss Moneypenny (Lois Maxwell) er med, og takket være dem minnes vi på at det er en Bond-film vi ser, og ikke en komedie med Roger Moore. I rollen som M ser vi for første gang Robert Brown, tidligere introdusert til filmserien som Admiral Hargreaves i The Spy Who Loved Me (1977).

I dag skulle man tro det hersker stor enighet om at Octopussy ikke markerer noe absolutt høydepunkt i Bond-serien. Filmen går ofte for å være både en av Roger Moores, og seriens, svakere bidrag. På tross av dette er det en svært populær Bond-film med mange fans. I JAMESBOND.no-redaksjonen omtales den som en «guilty pleasure» - en av de filmene man nødig vil innrømme at man elsker å se igjen og igjen. Den er rett og slett humoristisk og underholdende.

Kommentar anno 2013: da Octopussy fylte 25 år i 2008, hadde vi et aktivt diskusjonsforum her på JAMESBOND.no, med svært dedikerte brukere. Vi runder derfor av med noen innlegg om jubilanten:

Sterke meninger?

Bidra til denne artikkelen, og få innlegget ditt på trykk på JAMESBOND.no ved å si noe om ditt forhold til Octopussy i CLUB JB FORUM.

Fra forumet:

Først ute med gratulasjoner var forummedlemmet jafbond som deler sin begeistring for filmen:

Synes det er en fabelaktig film med mange ting folk vil huske som f.eks:

1.Flyscenen i starten av filmen der Bond sier «Full tank»!

2. Bond sitter på med en «taxi» så kommer gærninga så sier Bond: «We've got company.» Vijay: «No problem, this is a company car!»

3. Togscenen!

4. Sitte på gelenderet og skyte!

5. Q i en ballong!

Forummedlem pmness har også lovord å komme med om jubilanten:

Jeg har alltid vært svak for Octopussy. Føler jeg for å mimre med en gammel film, setter jeg gjerne på denne.

Nei, den er ikke seriens beste film, men oppleves likevel som en mer «skikkelig» Bond-film enn mange av filmene som har fulgt etter den. Jeg vil si at den er langt bedre enn samtlige av Brosnans filmer.

Octopussy har flere høydepunkter:

- Handlingen er mer klassisk spion-thriller enn forgjengerne.

- Roger Moore begynner å bli gammel her, men har fremdeles stilen og vittighetene. For siste gang, for filmen etter er bare pinlig. At han har en mer moden motspiller, i Maud Adams, gjør at alderen ikke virker som en negativ faktor.

- Gode actionsekvenser. Tog-scenen er nevnt. Taxi-jakten gjennom folkefulle gater er også blant de bedre.

- John Barrys musikk skinner for en av de aller siste gangene.

- Gode skurker. Både Louis Jordan og Steven Berkoff gjør gode skurkeroller, som ikke går over streken.

- India gir filmen et eksotisk bakteppe, og et unikt visuelt bilde i serien.

Beste replikk:

Q - «You must be joking! 007 on an island populated exclusively by women? We won't see him till dawn!»

Brett Sinclair fra CLUB JB FORUM:

Octopussy er uten tvil en av Roger Moores beste filmer etter min mening, og sitatene: «We've got company.» «No problem, this is a company car!» er noe av det som også viser at humoren ikke visner selv om vi ser en litt mer seriøs Roger Moore i rollen som Bond.

anti_martini fra CLUB JB FORUM sier:

Octopussy scorer høyt på min liste også, fornøyelig film som fortjener mange gjensyn.

Mer info?

Les vår filmindeks-side om Octopussy her.

Les vår skuespillerindeks-side om Roger Moore her.



Relaterte saker
«Octopussy» fyller 30 år (19.06.2013)
Gratulerer med dagen, James! (13.04.2013)
John Barry får ærespris (26.04.2011)
John Barry er død (31.01.2011)
Eksklusivt intervju med Roger Moore (10.06.2009)


Alexander Hagen / 09.06.2008 Sist oppdatert: 11.07.13 kl. 20:55


Del på Facebook:


  Kommentar   Tips en venn   Kontakt oss
     
Nick:
Passord:
Husk meg:   
Glemt passord eller nick?
Ny bruker? Registrer deg her.
Ingen kommentarer!

Søk JAMESBOND.no

  
DAGENS SITAT
"Brill: What? That's my best aloha shirt. Robert Clayton Dean: Yeah, well say "aloha" to it. "
Enemy Of The State (1998)
007 RASKE
Navn: Per Haddal Født: 9.1.1952 Stilling: Filmkritiker i Aftenposten (men pensjonert i 2009)
© JB Forlag 1999-2024. Gjengivelse av redaksjonelt innhold på nettstedet er ikke tillatt uten forlagets tillatelse. www.jamesbond.no er en frittstående nettside, uten bindinger til rettighetshaverne av filmene eller andre James Bond-produkter. James Bond, Gun Logo & Gun Barrel © 1962-2024 Danjaq, LLC og United Artists. Ansvarlig redaktør: John Berge. Journalister: Joakim Rekaa, Lars Johnsrud og Alexander Hagen. Nettansvarlig: Per Mork. Kontakt oss. Om JAMESBOND.no
jamesbond.no lives forever…