Nyheter 007shop.no Filmer Video Bøker Musikk Serier Spill jamesbond.no
Sist oppdatert:
07.01.23 kl. 02:30

NYHETSBREV
JB-TV
KOMMENTAR
Verdens beste Bond-film

Alle har vi vår favoritt skuespiller i rollen som agent 007 og vår egen favorittfilm. Min er Timothy Dalton og hans debutfilm, The Living Daylights.
STØTTESPILLERE
Anmeldelse: Bridge of Spies

MESTERLIG: Tom Hanks kan føye nok en mesterlig rolletolkning på sin lange CV, som advokat James B. Donovan i Bridge of Spies. Foto: 20th Century Fox


Steven Spielberg og Tom Hanks i tospann vet vi på forhånd er bra. Spørsmålet er egentlig bare hvor bra er det denne gangen?

Bridge of Spies seiler nå lett og lekent inn på kinoene som manna fra himmelen for de som har fått nok av superhelter som ikke kan dø. Eller helter som tilsynelatende er menneskelige, men som heller ikke kan dø, i den ene tanketomme actionfilmen etter den andre. Disse filmene utgir seg gjerne for å være realistiske eller basert i menneskelig drama. Men ingenting slår virkeligheten!

Med et vanntett og renskåret manus av Matt Charman og selveste Ethan Coen og Joel Coen, leder mesteren Steven Spielberg oss inn i det landskapet han med årene har vist oss han elsker og behersker så godt, nemlig den realistiske filmen med preg av andre verdenskrig. Riktignok befinner vi oss i denne filmen i 1960, men den forutgående krigen danner hele grunnlaget for historien. 

Steven Spielberg

Bridge of Spies: Gå ikke glipp av Steven Spielbergs beste film siden 1997! Du vil la deg underholde og du vil lære noe.
fikk aldri laget en James Bond-film, som han drømte om. Den da så mektige produsenten Albert R. Broccoli avviste ham, ifølge Spielbergs egne ord. Spielberg har lekt seg med en lignende figur i Indiana Jones-filmene. Med med Bridge of Spies vet vi i alle fall hvordan Spielberg rent visuelt ville ha fremstilt den fascinerende etterkrigstiden som også Ian Flemings romaner beskriver i detalj. 

Aldri før har jeg sett det sønderknuste Berlin så mesterlig gjenskapt. Scenografien er i det hele tatt mesterlig fra ende til annen i denne filmen. En lang rekke serier de siste årene har skjemt oss bort med detaljrikdom i kostymer, interiør, bygg og kjøretøy for å få oss til å tro vi er i ulike tidsepoker.

Spielberg & Co. forvandlet store kvartaler både i New York og Berlin. Produksjonsverdien er himmelhøy. Man blir fullstendig transportert inn til 1960-tallet og selv om man innerst inne vet at noe være digitale effekter er det umulig å se hva, da bilderuten er fylt av kullisser, kjøretøy og bygninger som virker 100 % ekte. Det er helt forbløffende herlig. 

Det er ikke en eneste detalj i denne filmen som er overlatt tilfeldighetene, men likevel flyter den så lett og ledig avgårde.

Det beste av alt er faktisk hvor lun og fin filmen er, tross alvoret i temaet. Jeg tok meg selv i å humre og småle gjennom flere passasjer av filmen, rett og slett fordi historien presenteres på en så mellommenneskelig måte. Selvsagt er det mange kapittel med alvor og reell fare, men Tom Hanks i rollen som advokat James B. Donova bare «spaserer» gjennom filmen på sitt mest «Tom Hankse» og det er bare alldeles fortreffelig. Han har fått medskuespillere av toppklasse å bryne seg på, for det meste «ukjente» ansikt. Samspillet mellom den andre nøkkelpersonen i dramaet, den russiske spionen Rudolf Abel spilt av briten Mark Rylance, er et herlig skue, fra start til slutt. 

Spielberg, en av verdens beste regissører – punktum – vet

nøyaktig hva han vil ha og fortsetter sitt langvarige samarbeid med filmfotografen Janusz Zygmunt Kamiński. Det er blitt en film som oser «film». Man ser det på teksturen og lyset, tross digital gjengivelse, det hele er filmet analogt og gir den varme, gode kaldkrigsthrillerfølelsen. 

John Williams var opptatt med en viss stjernekrigsfilm. Det ble Thomas Newman som fikk jobben med å lage musikken til Bridge of Spies, som er hans første for Spielberg, men garantert ikke blir hans siste – håper jeg! Musikken er verdt å lytte til separat, så stemningskapende og involverende var de mange flotte temaene til filmen. Innkjøp av soundtracket står på min liste.  

Det Spielberg gjør med Bridge of Spies er å vise at vår egen nære historie har mer spenning og nerve enn de fleste oppdiktede historier. For meg gikk filmen rett i hjertet. Den fortalte meg noe viktig – nemlig hvor riktig det er å stå opp for hva man tror på og hvor godt det faktisk er å være et sannferdig og ekte menneske. Det er også en fortelling om hvordan siviliserte mennesker faktisk kan og bør respektere hverandre, tross ulike syn på livet og samfunnet. Og spillet som utøves i Bridge of Spies er mesterlig, mye mer kløktig og nervepirrende enn en actionsekvens vi har sett hundrevis av ganger før.

Det er litt over to historietimer som er viktige fordi de belyser et for mange ukjent drama fra den kalde krigen, som også skjedde på et tidspunkt da det hele gikk fra vondt til verre i forholdet mellom daværende Sovjetunionen og Amerika. En voksen seers visshet om hva som ville skje gjør at alvoret bak trer enda tydeligere frem i dramatiseringen.

Bridge of Spies er den beste «agentfilmen» på år og dag. Det er deilig å se en film som baserer seg på dialog og ekte spenning fremfor action uten mål og mening. Gled deg også til en spektakulær flyscene.

Siden vi her snakker om en regissør som aldri leverer dårlige filmer, er det gledelig å fastslå at han her er på nivå med tidligere toppfilmer som Schindler’s List (1993) og Saving Private Ryan (1998).

Stor takk til SF Kino Ski for presseadgang. Dette er vår lokalkino.

HANDLINGEN:

Det er begynnelsen på den kalde krigen på 1950-tallet og spenningene øker mellom USA og Sovjetunionen. Når FBI så arresterer Rudolf Abel (Mark Rylance) for å være en sovjetisk spion bosatt i New York, eskalerer frykten og paranoiaen ytterligere. Det er den anerkjente forsikringsadvokaten James Donovan (Tom Hanks) som blir bedt om å representere Abel for den amerikanske domstolen. Donovan har ingen erfaring med rettsarbeid i denne skala, med går motvillig med på å forsvare Abel da han ønsker å sikre ham en rettferdig rettssak uavhengig av hans statsborgerskap. På tross av disse prinsippene, vet Donovan at sjansen er stor for at han vil bli en høyst upopulær offentlig figur. Under arbeidet mot rettsaken begynner et vagt vennskap å utvikle seg mellom de to mennene, bygd på gjensidig respekt og forståelse. Donovan beundrer Abels styrke og lojalitet, og holder en lidenskapelig appell for å hindre ham fra å få dødsstraff.

Kort tid senere, blir et amerikansk U-2 spionfly skutt ned over sovjetisk luftrom, og piloten Francis Gary Powers (Austin Stowell) blir dømt til 10 års fengsel. Plutselig kastes Donovan ufrivillig inn i forhandlingene om en fangeutveksling mellom USA og Sovjetunionen. Når han ankommer et splittet Europa, lærer Donovan at en amerikansk student også har blitt arrestert i Øst-Berlin. Med en enorm mengde mot, nekter Donovan å etterlate seg noen...

FILMFAKTA:

Norgespremiere: 27.11.2015
Sjanger: Drama / Thriller
Skuespillere: Tom Hanks, Amy Ryan, Mark Rylance, Alan Alda
Regi: Steven Spielberg
Manus: Matt Charman, Ethan Coen og Joel Coen
Nasjonalitet: USA
Språk: Engelsk
Musikk: Thomas Newman
Produksjonsselskap: Touchstone Pictures, DreamWorks Pictures, Fox 2000 Pictures, Reliance Entertainment, Participant Media, Afterworks Limited, Studio Babelsberg, Amblin Entertainment/Marc Platt
Kinodistribusjon: Twentieth Century Fox Norway
Videodistribusjon: Fox-Paramount Home Entertainment Norge
Produksjonsår: 2015
Lengde: 2 t. 21 min.
Aldersgrense: 12 år
Begrunnelse: Denne historiske skildringen, som foregår under den kalde krigen, inneholder enkelte dramatiske skytescener. Filmen får derfor 12- års aldersgrense.



JB / 28.11.2015


Del på Facebook:


Søk JAMESBOND.no

  
DAGENS SITAT
"Xenia Onatopp: Thank you, Mister... James Bond: Bond, James Bond. "
GoldenEye (1995)
007 RASKE
Navn: Per Haddal Født: 9.1.1952 Stilling: Filmkritiker i Aftenposten (men pensjonert i 2009)
© JB Forlag 1999-2024. Gjengivelse av redaksjonelt innhold på nettstedet er ikke tillatt uten forlagets tillatelse. www.jamesbond.no er en frittstående nettside, uten bindinger til rettighetshaverne av filmene eller andre James Bond-produkter. James Bond, Gun Logo & Gun Barrel © 1962-2024 Danjaq, LLC og United Artists. Ansvarlig redaktør: John Berge. Journalister: Joakim Rekaa, Lars Johnsrud og Alexander Hagen. Nettansvarlig: Per Mork. Kontakt oss. Om JAMESBOND.no
jamesbond.no lives forever…