Nyheter 007shop.no Filmer Video Bøker Musikk Serier Spill jamesbond.no
Sist oppdatert:
07.01.23 kl. 02:30

NYHETSBREV
JB-TV
KOMMENTAR
Verdens beste Bond-film

Alle har vi vår favoritt skuespiller i rollen som agent 007 og vår egen favorittfilm. Min er Timothy Dalton og hans debutfilm, The Living Daylights.
STØTTESPILLERE
Even Benestad om James Bond

Even Benestad. Foto: Oro Film / hand-out


Det er ikke alle norske filmregissører som er Bond-fans, men det er Even Benestad.

En av våre fremste dokumentarskapere Even Benestad (Alt om min Far, Tempus Fugit og Natural Born Star) holder for tiden med på å lage filmen om Club 7 sammen med August B. Hanssen, i tillegg til at han er dokumentarfilmkonsulent i NFI. Men det kanskje ikke mange vet er at Benestad også en ihuga Bond-fan.

Så, JAMESBOND.no tok rett og slett en liten prat med Benestad om Bond, James Bond. For det er tross alt ikke så mange norske regissører som er store Bond-fans, så Bond-interesseren måtte vi finne mer ut av.

– Aller først - kan du si litt om hvor Bond-interessen din startet, hvordan ble James Bond introdusert i livet ditt?

– Første gang jeg lærte om James Bond var på fjellhytten til min familie. Der var det en bokhylle med flere James Bond bøker. På den tiden var jeg rundt fem år og kunne ikke lese, men jeg satt til stadighet og kikket på bokomslagene. Mitt første møte med filmene derimot var ikke i en kinosal eller hjemme foran videospilleren. Det var foran plakatmonteren på den lokale kinoen i Grimstad. Der hang det alltid filmplakater med noen få bilder fra selve filmen. Jeg elsket å kikke på plakater hvis de tilhørte en film jeg virkelig hadde lyst til å se, men som jeg ikke kunne se fordi jeg ikke var gammel nok. A View To A Kill (1985) var vel den første James Bond plakaten jeg oppsøkte flere ganger. Det var også den første filmen jeg så. Trolig har jeg sett den 30-40 ganger etter det… Hm. Jeg ser den i fremdeles minimum en gang i året.

– At filmene har påvirket meg i forhold til yrkesvalg er hevet over all tvil selv om andre filmer og regissører også har påvirket det valget. David Lynch blant annet. Star Wars har også betydd mye for mitt valg i forhold til å bli regissør.

– Etter det jeg forstår er du veldig fan av særlig Roger Moore sine Bond-filmer?

– Da jeg var rundt 7-8 år gammel begynte jeg å lese Helgenen tegneserier. Jeg hadde kikket litt på James Bond seriene også, men disse syntes jeg var så dårlig tegnet at de ikke ga meg stort. Helgeneseriene som jeg leste var basert på Roger Moores TV-serie, The Saint som ble laget i perioden 1962 – 1969. I tillegg elsket jeg TV-serien Gullguttene eller The Persuaders som den egentlig heter. Det er nok grunnen til at jeg ville se Roger Moores James Bond filmer først. Jeg var faktisk ganske skuffet den dagen jeg hadde sett alle filmene hans og måtte bevege meg over til Sean Connery. Selv i dag liker jeg Moore best. Sånn er det bare…

– Nylig kunne Comoyo Filter avsløre at Morten Tyldum hadde møtt Bond-produsentene, og til og med ble spurt om å lese manuset til den neste Bond-filmen (selv om det er mye som tyder på at Mendes likevel vender tilbake). Dersom du hadde fått regi på en Bond-film – hva slags Bond-film ville det blitt?

– Først og fremst er det ekstremt hyggelig at en nordmann har blitt vurdert i forhold til å regissere en James Bond film. Jeg merker til og med en viss grad av misunnelse. Tyldum kunne fungert godt i rollen. Han er stilsikker og god teknikker. Hadde jeg selv fått et slikt tilbud ville jeg trolig brukt lang tid på å ta inn det faktum at Bond-konsernet i det hele tatt vurderte å sette en snodig dokumentarist til å regissere en del av verdens mest vellykkede filmserie. Samtidig ville jeg nok også tenkt at de var ute etter noe helt annet i den nye filmen. Noe som virkelig skulle vippe publikum av pinnen på en eller annen måte. Hva jeg til syvende og sist hadde gjort vet jeg ikke. Kanskje jeg hadde prøvd å gjøre Daniel Craig mer dannet og distansert han litt fra dagens typiske actionhelt. En ting er sikkert! Q hadde måttet begynne å lage eksploderende penner igjen.

– Hva tror du er grunnen til at serien fortsatt har så stor gjennomslagskraft? Hvordan vil du forklare seriens enorme popularitet?

– James Bond filmene har forandret seg med tiden. De har aldri vært låst i sine egne fikse ideer. I tillegg er James Bond en fantastisk karakter som alle menn ønsker å være og alle kvinner ønsker å ligge med.

– Hva synes om retningen som serien tok med Daniel Craig?

– Daniel Craig startet ganske godt med den velproduserte Casino Royale. Problemet med Craig er at han mangler karismaen og egenarten en god James Bond skuespiller bør ha. Dette ble veldig synlig i Quantum of Solace der Craig på det beste fremstår som en litt ullen kopi av Jason Bourne.

– Selv en av de verste filmene til Pierce Brosnan, Die Another Day har enkelte minneverdige sekvenser siden Brosnan spiller rollen sin godt. Craig mangler i mine øyne detaljene en god Bond bør ha. Slik sett mener jeg at Brosnan er den siste virkelige James Bond.

– Selv om Skyfall ble en megastor suksess, ble tildelt en rekke priser (Oscar, Golden Globe, Bafta etc.) og jevnt over gode kritikker, er det ikke alle som mener den er helt feilfri. Noen mener også filmen ikke er så «Bondsk». Tidligere i år gikk Quentin Tarantino ut i media og kritiserte Skyfall: «To me, it felt more like an action movie than a Bond movie». Har Tarantino noe rett i sin kritikk?

– Jeg synes Tarantino har mer enn rett i sin kritikk, men jeg mener dette i større eller mindre grad preger alle filmene til Daniel Craig. Skyfall starter veldig bra og trolig har den en av dem bedre «motorsykkel til tog i fart» sekvenser som noensinne er filmet. Etter den heftige åpningen derimot går filmen bare en vei og det er rett ned i avgrunnen med et gedigent smell! Sam Mendes prøver febrilsk å gjøre Skyfall til et drama stappet med følelser og gud vet hva! Uten at det fører til annet enn å banalisere banalitetene. Når det er sagt har filmen enkelte sekvenser som er blant de beste i serien. Eksempelvis elsker jeg samtalen Q og Bond har tidlig i filmen. Det viser at Sam Mendes kan sitt fag og forhåpentligvis vil et bedre manus og litt mer erfaring gjøre susen. Håper jeg da…

– Mendes vender som kjent tilbake til neste Bond-film. Hva er dine tanker om dette?

– Jeg har vel nevnt over hva jeg mener om den saken. Personlig skulle jeg nok ønske de landet på en annen regissør enn Sam Mendes.

– Det verserte jo også rykter om at Nicolas Winding Refn, med flere, også hadde vært i samtaler med Broccoli og Wilson om å regissere «Bond 24». Refn en god Bond-regissør?

– Selv om Nicolas Winding Refns Drive er langt borte fra James Bond-universet, tror jeg virkelig han kunne laget en ekstremt stilig James Bond film. Refn har en sofistikert visuell stil og i tillegg har han har en spesiell evne til å skape unike universer. Uansett om han lager danske gangsterfilmer eller kunstferdige vikingfilmer. I tillegg har jeg hørt rykter om at Refn er en stor Bond fan, men; En regissør jeg gjerne skulle sett laget en Bond film er avdøde Tony Scott. Hadde han i tillegg fått et manus av Quentin Tarantino tror jeg virkelig det hadde skjedd gode ting med serien. En annen som trolig ville skapt magi er Cristopher Nolan. WOW!

Morten Steingrimsen / 16.07.2013


Del på Facebook:


Søk JAMESBOND.no

  
DAGENS SITAT
"Saunders: You're bloody late. This is a mission, not a fancy dress ball. "
The Living Daylights (1987)
007 RASKE
Navn: Per Haddal Født: 9.1.1952 Stilling: Filmkritiker i Aftenposten (men pensjonert i 2009)
© JB Forlag 1999-2024. Gjengivelse av redaksjonelt innhold på nettstedet er ikke tillatt uten forlagets tillatelse. www.jamesbond.no er en frittstående nettside, uten bindinger til rettighetshaverne av filmene eller andre James Bond-produkter. James Bond, Gun Logo & Gun Barrel © 1962-2024 Danjaq, LLC og United Artists. Ansvarlig redaktør: John Berge. Journalister: Joakim Rekaa, Lars Johnsrud og Alexander Hagen. Nettansvarlig: Per Mork. Kontakt oss. Om JAMESBOND.no
jamesbond.no lives forever…