Nyheter 007shop.no Filmer Video Bøker Musikk Serier Spill jamesbond.no
Sist oppdatert:
22.09.20 kl. 08:57

NYHETSBREV
JB-TV
KOMMENTAR
Verdens beste Bond-film

Alle har vi vår favoritt skuespiller i rollen som agent 007 og vår egen favorittfilm. Min er Timothy Dalton og hans debutfilm, The Living Daylights.
STØTTESPILLERE
Academy Awards hyller agent 007Bond-serien får en velfortjent klapp på skulderen av Academy Awards. Men noen ærspris vil akademiet foreløpig ikke dele ut.

Forrige uke etterlyste den tidligere James Bond-skuespilleren Timothy Dalton Academy Awards-anerkjenelse for serien. Og Dalton får nå sitt ønske oppfylt. I hvert fall til en viss grad. Årets Academy Awards-show markerer nemlig Bond-seriens jubileum.

– Vi er svært glade for å inkludere en spesiell sekvens på vårt show for å hylle Bond-filmene på deres 50-årsdag. Siden Dr. No tilbake i 1962 har 007-filmene blitt den eldste filmfranchise i historien og et folkekjært globalt fenomen, sier Academy Awards-produsentene Craig Zadan og Neil Meron i en uttalelse.

Dette er en velfortjent klapp på skulderen til Bond-serien. Men det aller mest gledelige hadde kanskje vært om Eon Productions, representert ved Barbara Broccoli og Michael G Wilson, ble tildelt en ærespris (bedre kjent som Academy Honorary Award) under utdelingen. Slik JAMESBOND.no ser det, er det på høy tid at serien får en slik anerkjennelse, og det hadde passet yppelig siden det i 2013 er 60 år siden romanen Casino Royale ble lansert.

Tidligere mottakere av æresprisen fra de siste årene er blant annet D.A. Pennebaker, George Stevens Jr., James Earl Jones og Jean-Luc Godard. JAMESBOND.no mener at Bond-filmene og dens skapere har spilt en minst like viktig rolle i filmhistorien, om enn på forskjellig vis. At Bond-serien ennå ikke har fått en ærespris eller en tilsvarende spesialpris av akademiet, fremstår derfor som forunderlig.

Det skal legges til at Albert R. Broccoli ble tildelt den såkalte Irving G. Thalberg Memorial Award av akademiet i 1981, men dette er altså noe akademiet deler ut i tillegg til æresprisen (som mange mener rager langt høyere enn Thalberg-prisen).

Bond-serien er som kjent i en særstilling i filmhistorien, den er et globalt populærkulturelt fenomen helt uten sidestykke. Bond-filmene var unike og banebrytende da de kom på 1960-tallet; Med Dr. No (1962) ble den moderne actionfilmen skapt, og Bond representerte en ny type helt på lerretet. Dessuten har Bond-filmene betydd mye for europeisk og britisk filmindustri. Og at en rekke filmserier står i gjeld til Bond-serien og at mange filmskapere (deriblant Christopher Nolan, James Cameron, Steven Spielberg med flere) har latt seg inspirere, hersker det liten tvil om. En ærspris ville være en velfortjent og etterlengtet anerkjennelse for serien. Men som JAMESBOND.no ved en rekke anledninger har påpekt, har ikke akademiet og dets medlemmer generelt sett vist særlig stor interesse for Bond eller andre liknende storfilmer.

Det er verdt å nevne at britene allerede har priset Bond. Dette skjedde for ti år siden. I 2002 ble Eon og Michael Wilson og Barbara Broccoli belønnet med en spesiell BAFTA-ærespris. Det blir spennende å se når (eller rettere sagt om?) akademiet følger etter.

Academy Awards-nominasjonene offentliggjøres den 10.januar, så da får vi også vite om Skyfall får en eller flere nominasjoner. Selve utdelingen finner sted den 24.februar.

JAMESBOND.no-redaksjonen følger spent med!

Morten Steingrimsen / 07.01.2013


Del på Facebook:


  Kommentar   Tips en venn   Kontakt oss
     
Nick:
Passord:
Husk meg:   
Glemt passord eller nick?
Ny bruker? Registrer deg her.
Ingen kommentarer!

Søk JAMESBOND.no

  
DAGENS SITAT
"Baron Bomburst: [very frustrated] Dolls! Dolls! I have hundreds of dolls! "
Chitty Chitty Bang Bang (1968)
007 RASKE
Navn: Per Haddal Født: 9.1.1952 Stilling: Filmkritiker i Aftenposten (men pensjonert i 2009)
© JB Forlag 1999-2020. Gjengivelse av redaksjonelt innhold på nettstedet er ikke tillatt uten forlagets tillatelse. www.jamesbond.no er en frittstående nettside, uten bindinger til rettighetshaverne av filmene eller andre James Bond-produkter. James Bond, Gun Logo & Gun Barrel © 1962-2020 Danjaq, LLC og United Artists. Ansvarlig redaktør: John Berge. Journalister: Joakim Rekaa, Lars Johnsrud og Alexander Hagen. Nettansvarlig: Per Mork. Kontakt oss. Om JAMESBOND.no
jamesbond.no lives forever…