Nyheter 007shop.no Filmer Video Bøker Musikk Serier Spill jamesbond.no
Sist oppdatert:
07.01.23 kl. 02:30

NYHETSBREV
JB-TV
KOMMENTAR
Verdens beste Bond-film

Alle har vi vår favoritt skuespiller i rollen som agent 007 og vår egen favorittfilm. Min er Timothy Dalton og hans debutfilm, The Living Daylights.
STØTTESPILLERE
Førsteinntrykket av Skyfall-musikken

Utsnitt av Skyfall-soundtrackets forside.


Soundtracket til Skyfall ble lansert digitalt 19.10. og utgis som CD den 06.11. Hvordan låter det når amerikaneren Thomas Newman tolker Bond-universet?

Thomas Newman har fått det ærefulle oppdraget og overtar stafettpinnen etter John Barry-fan David Arnold, som siden 1997 har vært fast Bond-komponist.

Bond-fans

Skyfall soundtrack CD-omslag.
og andre filminteresserte har lenge spekulert i om Newman i det hele tatt ville kunne lage et godt soundtrack til en Bond-film.

Newman er jo ingen utpreget actionfilmkomponist (i motsetning til for eksempel Hans Zimmer), og mange har vært usikre på om han ville kunne klare å få til Bond-sounden. Det at han ikke er britisk, er også blitt trukket frem som et ankepunkt.

Personlig har jeg alltid hatt stor sans for Newman. Han er en favoritt. Med filmer som Little Women, Frihetens Regn, The Green Mile og WALL•E på merittlisten, har han befestet sin posisjon som en av de fremste komponistene i Hollywood.

Newman har også samarbeidet med Skyfall-regissør Sam Mendes en rekke ganger – på filmene American Beauty, Road to Perdition, Jarhead og Revolutionary Road. Det var derfor ikke særlig uventet at Sam Mendes valgte Newman som komponist til Skyfall.

Undertegnede har nå hørt hele Skyfall-soundtracket flere ganger, og sitter helt klart igjen med et veldig godt inntrykk.

For de av dere som er skeptikere: Newman kan så mye mer enn solo piano på en seng av strykere! Han leker seg, og han byr på et soundtrack som er overraskende variert. Etter mitt syn er det både smart, energisk, klassisk, elegant, til tider mektig og med trøkk der det trengs.

Soundtracket har flere referanser/nikk til Hans Zimmer (særlig et spor, som nærmest fremstår som en liten hyllest til Batman-filmene),

Thomas Newman. Foto av Simon Fernandez (http://commons.wikimedia.org – CC-BY-2.0)
John Powell, John Williams og - ikke minst John Barry. Soundtracket vekker også assosiasjoner til Mobys James Bond Theme-prosjekt. Newman ivaretar Bond sounden og den klassiske actionmusikken, samtidig som det hele er gjenkjennbart Newman og byr på noe nytt i Bond-sammenheng.

Mine favorittspor er (til nå – og i tilfeldig rekkefølge) Komodo Dragon, The Moors, Breadcrumbs (her hører vi James Bond Theme), New Digs, Jellyfish med flere.

Jeg har også lyst til å legge til at Newman på velfungerende vis har inkorporert James Bond Theme og Adeles Skyfall i flere av sporene.

Men er Newman like god som John Barry? Det er rett og slett veldig vanskelig å sammenlikne Newman med Barry, for Barry er tross alt en av filmhistoriens mest innflytelsesrike og legendariske komponister.

Det jeg hvert fall kan si, er at Newman gjør en minst like god jobb som David Arnold. Dessuten er Newmans musikk av et helt annet kaliber enn bidragene til amerikanske Michael Kamen (Licence To Kill, 1989) og Eric Serra (GoldenEye, 1995), to musikkbidrag som ikke står høyt i kurs hos undertegnede.

Dette må imidlertid anses som en foreløpig og midlertidig vurdering av Skyfall-soundtracket. For det gjenstår å se filmen og med det høre musikken i sammenheng. Og det får vi gjort neste uke!

HØR ET AV SPORENE FRA ÅPNINGSSEKVENSEN HER:

Skyfall Soundtrack: Grand Bazaar, Istanbul

Se indeks-oppføringen for Skyfall her.

Følg med her på JAMESBOND.no for aktuelle Skyfall-nyheter i tiden frem mot premieren 26.10.2012.

FØLG OSS PÅ FACEBOOK

JAMESBOND.no på Facebook

Relaterte saker
Adeles Skyfall-melodi er klar (01.10.2012)
Adele bekreftet som Bond-artist (17.09.2012)
David Arnold får arvtager (04.01.2012)


Morten Steingrimsen / 19.10.2012


Del på Facebook:


Søk JAMESBOND.no

  
DAGENS SITAT
"Xenia Onatopp: Thank you, Mister... James Bond: Bond, James Bond. "
GoldenEye (1995)
007 RASKE
Navn: Per Haddal Født: 9.1.1952 Stilling: Filmkritiker i Aftenposten (men pensjonert i 2009)
© JB Forlag 1999-2024. Gjengivelse av redaksjonelt innhold på nettstedet er ikke tillatt uten forlagets tillatelse. www.jamesbond.no er en frittstående nettside, uten bindinger til rettighetshaverne av filmene eller andre James Bond-produkter. James Bond, Gun Logo & Gun Barrel © 1962-2024 Danjaq, LLC og United Artists. Ansvarlig redaktør: John Berge. Journalister: Joakim Rekaa, Lars Johnsrud og Alexander Hagen. Nettansvarlig: Per Mork. Kontakt oss. Om JAMESBOND.no
jamesbond.no lives forever…