Nyheter 007shop.no Filmer Video Bøker Musikk Serier Spill jamesbond.no
Sist oppdatert:
04.06.21 kl. 20:50

NYHETSBREV
JB-TV
KOMMENTAR
Verdens beste Bond-film

Alle har vi vår favoritt skuespiller i rollen som agent 007 og vår egen favorittfilm. Min er Timothy Dalton og hans debutfilm, The Living Daylights.
STØTTESPILLERE
Endeløse spekulasjoner om neste Bond

Pierce Brosnan - uerstattelig som James Bond?


Så er vi igang igjen med de intense spekuleringene på hvem som blir den nye James Bond.

Ett kobbel av kandidater blir foreslått av så vel gryende ungpiker som av svorne Bondentusiaster fra hele planeten. Den ene kandidaten mer frika enn den andre, men heldigvis er det ikke verdensoponionen som har det avgjørende ordet.

Vi nærmer oss det store "hamskiftet", og da er det vanskelig å ikke spekulere på hvem som blir Brosnans etterfølger. Selv mener jeg Pierce er kapabel til å agere Bond for en siste gang. Argumentene for det er flere. Han har spilt i fire filmer, og begynner virkelig å få karakteren inn i blodet, hvilket vi fikk bekreftet i "Die Another Day". "Goldeneye" var kanskje en bedre film, men Brosnan gjorde sin klart beste og mest dyptpløyende Bondtolkning til nå. Derfor er det ingen grunn til å tro at han ikke kan gjøre det igjen.

Mannlige skuespillere er ofte som en årgangsvin, de blir bedre med årene og har ofte ett kvalitativt klimaks i perioden mellom førti og seksti. Pierce Brosnan er fortsatt tidlig i femtiårene, samtidig som hans appell ikke har svunnet hen for mye. Nylig ble han og Sean Connery kåret til de to mest sexy mannlige skuespillerne som har passert de femti, så noen visuelle kvaliteter må fortsatt være inntakt hos den irske oksen.

Av og til blir likevel ettersmaken for stram, og kanskje var det Roger Moore sin bane? Han spilte inn ikke mindre enn fire Bondfilmer når han var i femti-årene, men burde strengt tatt ikke spilt inn noen. Han så forholdsvis ung og attraktiv ut i sine to første filmer, men så må noe drastisk ha skjedd. Fra og med "Spionen som elsket meg" minner han faretruende om en aspirerende bestefar som ser bedre ut i helsetrøye og lange underbukser enn tettsittende smoking. Men produsentene har lært, og heldigvis vil vi ikke få se Brosnan i vigør når lymfeknutene hans sprenger på.

Når karrieren som Bondskuespiller går mot slutten åpner slusene på ryktebørsen, og folk over hele kloden begynner å spekulere vilt på hvem som blir tildelt ny lisens. Det er ikke bare de såkalte ekspertene som skal synse, men også menig mann og kvinne i hvilken som helst gate.

Også denne gang har mange namn veltet ut i den offentlige sfære. Alt i fra Jude Law til Ewan Mcgregor, via Hugh Jackman til Clive Owen. Paradoksalt nok er det disse fire som fikk flest stemmer i JAMESBOND.NO sin Bondavstemning, med Owen som knepen vinner foran Law. Av andre kandidater som er i omløp kan vi nevne Dougray Scott, Russell Crowe, Colin Farell og Orlando Bloom. Det er åpenbart blitt en trend at et knippe av Hollywoods mest populære stjerner blir lansert som den nye 007.

Sannsynligvis er det litt ulike kriterier som ligger til grunn for disse lanseringene. Ett av de mest sentrale er nok fundamentert i britisk tilhørighet, kombinert med noen doser maskulin sjarme. Og det er greitt, så lenge ikke den endelige kandidaten primært får rollen fordi han sørget for oppstandelse i noens østrogenproduksjon.

For ti år siden da verden synset om hvem som dengang skulle bli ny Bond var tendensen den samme. På toppen av de såkalte "kandidat"-listene som verserte i presse og media tronet Mel Gibson. Tett etterfølgt av Hugh Grant og Liam Neeson. Brosnan var nede på en 6 plass. Heldigvis er det lite samsvar mellom slike ønskelister fra verdensoponionen og de faktiske ønskene hos produsentene. Er det egentlig mulig å tenke seg Mel Gibson som James Bond? For ikke å snakke om Hugh Grant? Det blir nesten like dumt som om Courtney Love skulle vært Miss Moneypenny. En skremmende tanke, selv om det sikkert hadde blitt livlig på kontoret.

Vi vet at det foregår en massiv utsiling blant Bondkandidater som er potensielle kontra de som virkelig er aktuelle. Noen faste kriterier må også være på plass: britisk eller australsk bakgrunn, ikke lavere enn 185 cm og forholdsvis beskjeden profil som skuespiller. Kanskje vil disse kravene snart bli lempet på, men det er betryggende at så ikke har vært tilfellet gjennom Bonds 40 årige levetid på filmduken.

Blir den tradisjonen opprettholdt kan vi med god samvittighet radere vekk majoriteten av fløtepus-kandidatene på ryktebørsen. Så får det heller være at noen pikehjerter blir knust. Vi snakker da tross alt om rollen som verdens tøffeste agent, og da kan man verken være shaken eller stirred, men intet mindre enn Bond, James Bond.Vidar Eliassen / 14.02.2005 Sist oppdatert: 08.12.06 kl. 10:55

Andre kommentarer:
30.05.2013 - Verdens beste Bond-film
07.01.2013 - Nolan som Bond-regissør
05.11.2008 - QoS-analyse: En fattig liten trøst
03.06.2008 - James Bond og meg
25.06.2007 - Er Forster rette mannen?
28.03.2007 - Hvor går Bond videre?
08.12.2006 - Hvem er den beste Bond?


Del på Facebook:


  Kommentar   Tips en venn   Kontakt oss
     
Nick:
Passord:
Husk meg:   
Glemt passord eller nick?
Ny bruker? Registrer deg her.
Ingen kommentarer!

Søk JAMESBOND.no

  
DAGENS SITAT
"Donald "Red" Grant: Is any of the opposition around? James Bond: Not in any condition to be worried about. "
From Russia With Love (1963)
007 RASKE
Navn: Per Haddal Født: 9.1.1952 Stilling: Filmkritiker i Aftenposten (men pensjonert i 2009)
© JB Forlag 1999-2022. Gjengivelse av redaksjonelt innhold på nettstedet er ikke tillatt uten forlagets tillatelse. www.jamesbond.no er en frittstående nettside, uten bindinger til rettighetshaverne av filmene eller andre James Bond-produkter. James Bond, Gun Logo & Gun Barrel © 1962-2022 Danjaq, LLC og United Artists. Ansvarlig redaktør: John Berge. Journalister: Joakim Rekaa, Lars Johnsrud og Alexander Hagen. Nettansvarlig: Per Mork. Kontakt oss. Om JAMESBOND.no
jamesbond.no lives forever…