Nyheter 007shop.no Filmer Video Bøker Musikk Serier Spill jamesbond.no
Sist oppdatert:
07.01.23 kl. 02:30

NYHETSBREV
JB-TV
KOMMENTAR
Verdens beste Bond-film

Alle har vi vår favoritt skuespiller i rollen som agent 007 og vår egen favorittfilm. Min er Timothy Dalton og hans debutfilm, The Living Daylights.
STØTTESPILLERE
En titt på Lotus Esprit

James Bonds Lotus Esprit i The Spy Who Loved Me.


James Bond er opptatt av eksotiske biler. Det hører liksom til jobben! Det går ikke an å redde verden i en Volkswagen. Vi har sett litt på Lotus Esprit fra The Spy Who Loved Me og For Your Eyes Only.

Da Lotus bygget den først Espriten på 70-tallet, hadde den en 2 liters forgassermotor på 160 Hk.

Som mange andre bilfabrikanter ville de gjerne ha bilen med i en James Bond-film, men de hadde visstnok store problemer med å komme ”på skuddhold” av produsenten.

Et lyst hode fant derfor på å parkere bilen rett utenfor artistingangen hos Pinewood Studios, slik at filmfolkene praktisk talt snublet over bilen. Resten er historie.

I The Spy Who Loved Me får James Bond (Roger Moore) overlevert den nye "gadgets"-bilen, mens han er sammen med Major Anya Amasova (Barbara Bach). Her hilser Anya på Q, som personlig overbringer bilen til Bond, og hun er også den eneste i filmserien som titulerer Q med hans ekte navn, "Hello, major Boothroyd", sier Anya høflig.

Bond får som vi vet god bruk for bilen, ikke minst når han må slippe unna Strombergs skurkedame, Naomi (Caroline Munro) som jakter på agentduoen i sitt helikopter. Til alles forbauselse kjører Bond bilen ut i vannet, og der er den vips en u-båt!

I For Your Eyes Only dukker bilen opp igjen, men da en mye nyere utgave, det som etterhvert er blitt den klassiske Giugiaro modellen, Turbo Esprit.

Her går det ikke så bra med bilen, som Q gjerne frykter. Når noen kriminelle, på jakt etter Bond, forsøker å åpne bilen, sprenges den i stykker. Og Bond får skyss med Melina Havelock (Carole Bouquet) i hennes snertne Citröen 2CV.

Lotus Turbo Esprit fra 1981 – ’87 kom med (i hovedtrekk) fire motor alternativer:

1. Lotus "Essex" Turbo Esprit. Ca 1981 tørrsump smøring, forgassere og Turbo, comp 7.5:1

2. Lotus Turbo Esprit. Forgassere og Turbo, comp 7.5:1

3. Lotus Turbo Esprit HC = High Compression. Forgassere og Turbo, comp 8:1

4. Lotus Turbo Esprit HCPI (kun laget i 1987) HCI = High Compression Injection. Bosch Injection, Turbo og comp 8:1.

HC gjør at bilen ikke har det samme merkbare kompressor-’pålegget’ som bilene med turbo ofte har.

Deler av denne artikkelen er skrevet av den norske James Bond-fan Carl B. Beck, som også har eid en Lotus Esprit. Hvis du leser dette Carl, vennligst ta kontakt med redaktør John Berge.

Relaterte saker
Kjøperen av Lotusen er offentliggjort (21.10.2013)
FYEO-bilen til salgs (12.07.2009)


JB / 07.12.2007


Del på Facebook:


Søk JAMESBOND.no

  
DAGENS SITAT
"Kincade: [etter å ha skutt to av Silvas hjelpere] Welcome to Scotland! "
Skyfall (2012)
007 RASKE
Navn: Per Haddal Født: 9.1.1952 Stilling: Filmkritiker i Aftenposten (men pensjonert i 2009)
© JB Forlag 1999-2024. Gjengivelse av redaksjonelt innhold på nettstedet er ikke tillatt uten forlagets tillatelse. www.jamesbond.no er en frittstående nettside, uten bindinger til rettighetshaverne av filmene eller andre James Bond-produkter. James Bond, Gun Logo & Gun Barrel © 1962-2024 Danjaq, LLC og United Artists. Ansvarlig redaktør: John Berge. Journalister: Joakim Rekaa, Lars Johnsrud og Alexander Hagen. Nettansvarlig: Per Mork. Kontakt oss. Om JAMESBOND.no
jamesbond.no lives forever…