Nyheter 007shop.no Filmer Video Bøker Musikk Serier Spill jamesbond.no
Sist oppdatert:
07.01.23 kl. 02:30

NYHETSBREV
JB-TV
KOMMENTAR
Verdens beste Bond-film

Alle har vi vår favoritt skuespiller i rollen som agent 007 og vår egen favorittfilm. Min er Timothy Dalton og hans debutfilm, The Living Daylights.
STØTTESPILLERE
Stripete tjeneste for hennes majestet

Avisstripe nr. 6 fra On Her Majesty's Secret Service tegneserien (1964-1965).


Vi går tegneserieutgaven av On Her Majesty's Secret Service nærmere etter i sømmene.

Ian Flemings tiende James Bond-roman ble utgitt av forleggeren Jonathan Cape i England i 1963.

Filmversjonen kom på tampen av tiåret, i 1969.

Tegneserieversjonen ble publisert i den engelske avisen The Daily Express fra 29. juni 1964 til 17. mai 1965 – et tidsrom som markerer høydepunktet i karrieren til James Bond hva popularitet verden over angår. Bondmania raste. 1964 skulle bli den store spion-boomens år, og det ble også Flemings siste leveår. Det året nådde salgstallene for Bond-bøkene 30 millioner eksemplarer over hele verden.

Ann Fleming kalte sin mann ”The Thunderbeatle”, den femte Beatle, like rik og berømt som de andre fire.

Og faktum var at James Bond hadde blitt Englands største eksportartikkel ved siden av The Beatles. Selv om James Bond – både som romanhelt og filmhelt

JAMES BOND 007: On Her Majesty' Secret Service - engelsk albumutgave.
– ikke likte The Beatles. Det kom til uttrykk i en replikk i filmen Goldfinger (1964) hvor Bond (spilt av Sean Connery) gir beskjed om at han misliker The Beatles sin musikk.

Tegneserienes James Bond fikk dessverre en pause det samme året som filmens Bond debuterte, i 1962.

Thunderball-tegneserien ble brått avsluttet 10. februar 1962, grunnet en uoverenstemmelse mellom eieren av avisen Daily Express og Ian Fleming.

Først 9. juni 1964 var John McLusky igang igjen med det som skulle bli et formidabelt høydepunkt for Bond som tegneseriefigur.

Det tror vi de fleste vil samstemme i etter å ha lest de 274 stripene som utgjør On Her Majesty’s Secret Service (OHMSS), en forrykende eventyrfortelling.

Her blir det ikke spart på noe, og tegner McLusky leverer et utsøkt tegnearbeid nesten uten

James Bond i aksjon i tegneserieversjonen av On Her Majesty's Secret Service, tegnet av John McLusky.
sidestykke. Her er det spenning, romantikk, halsbrekkende stunts, flotte miljøskildringer, storslagne actionscener og en helt spesiell avslutning. Selvsagt hjalp det masse at McLusky hadde en så knakende god bok å ta utgangspunkt i. Leserne får her være med på en skikkelig berg- og dalbaneferd.

Som en introduksjon til OHMSS som tegneserie skal vi se på noen fakta rundt relanseringen av tegneserien i 1964 og hva som skjedde med Bond-figuren i 1964-65, da Bond-feberen raste som verst.

Forfatteren Peter O’Donnell, mannen som bearbeidet serieversjonen av Dr. No i 1960, begynte å klekke ut idéen til Modesty Blaise i 1962. Sammen med tegneren Jim Holdaway presenterte han serien sin for Daily Express, eid av Lord Beaverbrook.

Nettopp i Daily Express ble James Bond-avisstripen publisert i årene 1958-1962. På den tiden ble det sett på som lite passende at livet til en «fallen kvinne» skulle bli fremstilt i en familieavis. Dermed ble Modesty Blaise forkastet av Daily Express. Eventyrene om den tøffe «agenten» Modesty og hennes venn Willie Garvin ble dermed tilbudt konkurrenten, London Evening Standard, hvor serien debuterte 13. mai 1963. Snart gikk Modestys eventyr i 76 aviser og magasiner i 35 forskjellige land. Serieheltinnen ble altså til på omtrent samme tid som agent 007 sa et foreløpig farvel til avisleserne.

Men siden begge jobbet for den britiske etterretningstjenesten fikk Modesty en «flying start» som avisserie, takket være James Bond som forløper.

En viss vesensforskjell er det jo. Modesty jobber på frilansbasis for sin gode venn sir Gerald Tarrant, mens Bond er statsansatt og arbeider i Hennes Majestet Dronningen av Englands hemmelige tjeneste. Oppdragene blir gitt ham av M, sjefen i etterretningstjenesten MI6. Spion er den passende yrkestittelen, i den forstand at Bond jobber som kontraspion for å beskytte sine egne.

Men fra juni 1964 kom altså Bond tilbake som avisstripeserie, inspirert av eventyrene til sin kvinnelige konkurrent og ganske sikkert den store suksessen på filmlerretet. Bond viste hvem som hadde styringen i agentverdenen.

James Bond-tegneserien ble etter hvert syndikert til nesten dobbelt så mange aviser som Modesty Blaise og suksessen fortsatte ut resten av 60-årene. Samtidig markerte det også at de engelske avisseriene nådde et høydepunkt i kvalitet.

OHMMS er den desiderte lengste avisstripeserien med James Bond. Publiseringen strakk seg opprinnelig til nærmere ett år (fra 9. juni 1964 til 17. mai 1965), og serieversjonen er helt tro mot Ian Flemings roman.

Legg for øvrig merke til en artig detalj: Romnummeret til Tracy, da hun møter Bond første gang, er det samme romnummeret som Bond hadde i Casino Royale, den første romanen fra 1953. (Serieversjonen finnes i James Bond-album nr. 1•2000, utgitt av JB Forlag).

Mens OHMSS gikk i Daily Express i 1964-65, rakk 007 å debutere som avisserie i Norge, i Alle Menns blad nr. 45/1964, samt å få sitt eget norske tegneserieblad tidlig i 1965. På filmfronten hadde Goldfinger premiere 17. september 1964 i England.

Ian Fleming døde 12. august 1964 og fikk aldri lese den ferdige tegneserieversjonen av OHMSS.

I Norge er On Her Majesty's Secret Service blitt publisert to ganger, i James Bond-bladet nr. 3/67 og 4/89.

Den ferskeste, og kanskje beste, utgivelsen av serien er utgitt av Titan Books i England, som deres tredje bok i serien av i alt 10 bøker (per høsten 2006) med originale James Bond avisstriper. Denne boken ble lansert i England i august 2004 og er fortsatt mulig å få kjøpt. 007 SHOP her på www.jamesbond.no tilbyr boken på spesialbestilling.

Relaterte saker
Becoming Bond – ny George Lazenby-dokumentar (17.03.2017)


Jostein Hansen / 14.10.2006 Sist oppdatert: 16.11.06 kl. 01:36


Del på Facebook:


Søk JAMESBOND.no

  
DAGENS SITAT
"James Bond: The Chinese have a saying. Before setting off on revenge, you first dig two graves! Melina: I don't expect you to understand, you're English, but I'm half Greek and Greek women like Elektra always avenge their loved ones! "
For Your Eyes Only (1981)
007 RASKE
Navn: Per Haddal Født: 9.1.1952 Stilling: Filmkritiker i Aftenposten (men pensjonert i 2009)
© JB Forlag 1999-2024. Gjengivelse av redaksjonelt innhold på nettstedet er ikke tillatt uten forlagets tillatelse. www.jamesbond.no er en frittstående nettside, uten bindinger til rettighetshaverne av filmene eller andre James Bond-produkter. James Bond, Gun Logo & Gun Barrel © 1962-2024 Danjaq, LLC og United Artists. Ansvarlig redaktør: John Berge. Journalister: Joakim Rekaa, Lars Johnsrud og Alexander Hagen. Nettansvarlig: Per Mork. Kontakt oss. Om JAMESBOND.no
jamesbond.no lives forever…