Nyheter 007shop.no Filmer Video Bøker Musikk Serier Spill jamesbond.no
Sist oppdatert:
25.08.19 kl. 09:04

NYHETSBREV
JB-TV
KOMMENTAR
Verdens beste Bond-film

Alle har vi vår favoritt skuespiller i rollen som agent 007 og vår egen favorittfilm. Min er Timothy Dalton og hans debutfilm, The Living Daylights.
ANNONSER
STØTTESPILLERE
Det siste møtet med Desmond Llewelyn

– Foran hver film merker jeg at adrenalinpumpen settes i gang, humrer gode, gamle Q, alias Desmond Llewelyn. 85 år - men “still going strong” i sin faste rolle i Bond-filmene.

– Jeg fortsetter gladelig så lenge helsen holder. Den er mer eller mindre OK, sier

John Berge og Desmond Llewelyn under møtet i desember 1999.
Desmond til jamesbond.no

Desmond hevder at han aldri går lei av Bond-filmene og all ståheien rundt dem.

Statistikken viser at han har vært med i 17 av 19 filmer siden starten i 1962. Bare den første, Dr. No, og Live And Let Die, gikk han glipp av.

– Hvorfor fikk du ikke være med i Live And Let Die?

– Harry Saltzman hadde kommandoen da, og han ville forandre Bond litt, med mindre “gadgets” og slikt. Jeg var opprinnelig med i manuset, og jeg fikk fri fra TV-serien

Q (Desmond Llewelyn) og James Bond (Roger Moore).
jeg holdt på med da. Men så fikk jeg beskjed om ikke å møte opp, forklarer han.

I anledning norgespremieren besøkte Desmond Llewelyn Norge og snakket villig vekk om innspillingen - og mimret rundt gamle dager.

I The World Is Not Enough har Desmond fått viljen sin. Med tanke på den dagen Q går av med pensjon, behøver han en assistent og arvtaker. Og det har Q fått i R, spilt av John Cleese.

– Vi to har inngått en avtale. John skal ta over når han er blitt 75 og jeg 100 år! Jeg foreslo at Q skulle få en assistent i “GoldenEye”, da jeg var så heldig å

James Bond (Roger Moore) og Q (Desmond Llewelyn) studerer Fabergé-egget.
få komme tilbake i rollen som Q etter det lange oppholdet etter “Licence To Kill”. Da sa produsentene “ikke vær dum, vi trenger bare deg”. Men nå hørte de på meg. Jeg var himmelfallen og beæret over at det ble en skuespiller av John Cleeses kaliber. Jeg ville ikke ha turt å foreslå Cleese selv!

Desmond Llewelyn har aldri opplevd det som problematisk at Q-rollen er den folk identifiserer ham med og husker han for. Han er så identifisert med Q-rollen, at han sjelden får andre roller.

– Jeg gjør ikke så mange andre filmer nå. Men tidlig i 1999 spilte jeg faktisk professor i en tysk film, “Error 2000”. Den handler om en skurk som setter et virus inn i data-maskinene og ødelegger for tusenårskiftet. Jeg har ikke hatt noen stor rolle siden 1971, da jeg spilte i TV-serien “Follyfoot”.

– Du ante selvfølgelig ikke at du skulle spille Q i så mange år da du først var med i From Russia With Love (1963). Med årene har du blitt en institusjon i Bond-familien. Men hva med honoraret - har det økt med årene?

– For hva jeg gjør, er jeg betalt ekstremt bra. To-tre dagers arbeid. Men jeg får ikke millioner, som jeg burde, he-he, men jeg kan ikke klage.

– Hvordan var arbeidet med den nye filmen?

– Kjempemoro! Og Michael Apted er en fabelaktig regissør. Jeg har arbeidet med ham før, i “Follyfoot”. Michael har gitt noe som var sårt tiltrengt til Bond-serien med “The World Is Not Enough”. Mye bra action, men også intimitet og plass til skikkelig førsteklasses skuespill. Pierce er god sammen med jentene og skurken. Robbie Coltrane og Judi Dench-scenene er også bra! Det er mer

Q (Desmond Llewelyn) og James Bond (Pierce Brosnan) poserer.
karakter-tegning i rollene, mener Desmond.

– Hvilken er din favoritt Bond-film?

– Licence To Kill selvfølgelig, fordi jeg hadde min største rolle i den!

– Hvem er den beste Bond-skuespilleren da?

– Noen favoritt-Bond har jeg ikke, men jeg synes Pierce er en av de beste. Jeg liker ham virkelig. Som ire gir han noe ekstra til Bond. Han er klart den beste Bond noensinne med hensyn til scenene med kvinnene. Den første indikasjonen var strandscenen med Izabella Scorupco i GoldenEye. Det var dyktig utført. I den forrige filmen var det ingen muligheter til slike scener. Men den nye er bra. En av de bedre i serien, hevder Desmond bestemt, og legger til at han i likhet med mange kritikere mener at den forrige, Tomorrow Never Dies, inneholdt for mye action.

– Du må ha action i Bond, men du også må ha de andre elemen-ene. Jeg tror de vil fortsette med den samme formelen, men mer tilbake til “røttene”. Det ønsker Pierce, men også Barbara Broccoli og Michael G. Wilson.

– Timothy Dalton var en for realistisk Bond, en virkelig karakter. Jeg tror de fleste i Europa likte det, men ikke amerikanerne. Forskjellen mellom Pierce og Timothy, er at Timothy så forferdelig ut i slåsskamper, mens Pierce bare retter på slipset - så er han tilbake til normal. Slik må helten være.

– Hvordan forklarer du den vedvarende suksessen til Bond?

– Det er en fantasifigur og ren underholdning. Alt er “larger than life” og eskapisme. Vi lever jo i en ganske kjedelig verden, og i filmene får du presentert en vidunderlig verden som ikke eksisterer. En flott helt, pene landskaper, vakre kvinner og en tøff skurk. Du har alt der! De forsøker ikke å bringe frem et spesielt budskap, det er bare pur underholdning. Jeg ser ikke noe galt i litt virkelighetsflukt. Det er hva vi trenger i dag, avslutter Desmond Llewelyn.

Dette intervjuet sto opprinnelig på trykk i James Bond 1•2000.

Relaterte saker
50-årsjubileum for From Russia With Love (13.10.2013)


JB / 01.12.99 Sist oppdatert: 07.11.06 kl. 23:02


Del på Facebook:


Søk JAMESBOND.no

  
DAGENS SITAT
"Cody Banks: What? That's impossible! Kids have been snooping around this place for years! Someone would've found the entrance by now! C.I.A. Director: That's why we put it... where no-one wants to spend too much time. "
Agent Cody Banks 2: Destination London (2004)
007 RASKE
Navn: Per Haddal Født: 9.1.1952 Stilling: Filmkritiker i Aftenposten (men pensjonert i 2009)
© JB Forlag 1999-2019. Gjengivelse av redaksjonelt innhold på nettstedet er ikke tillatt uten forlagets tillatelse. www.jamesbond.no er en frittstående nettside, uten bindinger til rettighetshaverne av filmene eller andre James Bond-produkter. James Bond, Gun Logo & Gun Barrel © 1962-2019 Danjaq, LLC og United Artists. Ansvarlig redaktør: John Berge. Journalister: Joakim Rekaa, Lars Johnsrud og Alexander Hagen. Nettansvarlig: Per Mork. Kontakt oss. Om JAMESBOND.no
jamesbond.no lives forever…