Nyheter 007shop.no Filmer Video Bøker Musikk Serier Spill jamesbond.no
Sist oppdatert:
07.01.23 kl. 02:30

NYHETSBREV
JB-TV
KOMMENTAR
Verdens beste Bond-film

Alle har vi vår favoritt skuespiller i rollen som agent 007 og vår egen favorittfilm. Min er Timothy Dalton og hans debutfilm, The Living Daylights.
STØTTESPILLERE
– Har ikke sett OHMSS på 20 år

George Lazenby under Collectormania i Milton Keynes, England, 30.09.2006. Foto: John Berge © jamesbond.no – no reuse without written permission.


George Lazenby, som spilte James Bond én eneste gang – i On Her Majesty’s Secret Service (OHMMS) i 1969 – er blitt en eldre herremann på 67 år, men holder seg fortsatt godt. jamesbond.no traff ham nylig i England.

Stedet er Milton Keynes, og arrangementet er Collectormania. Dette er et nerdested de luxe, hvor filmfans kan kjøpe filmplakater, figurer og andre relaterte effekter, i tillegg til å møte «filmstjerner». For å slå av en prat, få tatt et bilde med skuespilleren og få en autograf må man betale et beløp per autograf, som regel 10 eller 15 GBP.

Jeg har vært med på dette én gang før, i 2004. Årets messe lokket meg tilbake, til tross for at Milton Keynes er langt ute i «ødemarken» utenfor London. Å reise dit tar nesten like lang tid som å komme seg fra Oslo til London. Nå overdriver jeg en smule, men Milton Keynes er et rart sted. Alle som én, av de engelskmenn jeg har nevnt stedet og messen til, har bare negative ting å si om stedet. Og det er underfundig at et slikt kjempearrangement legges til

George Lazenby og Susanne Hitterdal Finstad. John Berge. © jamesbond.no – no reuse without written permission.
et slikt sted, midt inne i et gigantisk kjøpesenter som får Oslo City, Steen & Strøm og Byporten i Oslo samlet til å fremstå som et lite bygdekjøpesenter.

Uansett, her er vi, det vil si jeg og kjæresten. Hun hadde strengt tatt ikke så veldig lyst til å bli med, men ble med likevel, av snillhet mot den uhelbredelige James Bond-fan som undertegnede nok er.

Jeg så mest frem til å få treffe George Lazenby og Bond-piken Maryam d’Abo, som spilte Kara Milovy i The Living Daylights (1987). Både On Her Majesty’s Secret Service og The Living Daylights er filmer som jeg setter veldig høyt på listen over personlige Bond-film-favoritter.

Vi

George Lazenby og John Berge. Foto: Susanne Hitterdal Finstad. © jamesbond.no – no reuse without written permission.
gikk først frem til Maryam d’Abo og betalte 15 GBP for et bilde med autograf. Hun var veldig vennlig og smilte pent, og vi må vel medgi at hun har holdt seg veldig godt de 20 årene siden hun spilte inn filmen i 1986. Hun var da 26 år, og nå er hun altså 46, om man kan tillate seg å nevne en Bond-dames alder.

– Hvem er din favoritt-Bond, spurte vi.

– Timothy Dalton, selvsagt, svarte hun smilende.

Rett ved siden av satt George Lazenby. Han har ikke holdt seg like godt; han er tross alt 67 år nå. Men selv om rynkene var store og håret grått, var han veldig sprek og ungdommelig både i kroppspråk og tale. Ingen gammelmannsfakter der, nei.

– Har du sett den nye fine DVD-utgaven av filmen, da?

– Nei, det har jeg ikke, sa George, og virket ikke en gang klar over den nye DVD-utgivelsen, som vi hadde tatt med for å få autografen hans på.

– Er det lenge siden du har sett filmen?

– Ja! Minst 20 år. Jeg vil ikke se den, for da ser jeg hvor ung jeg var den gang, svarte George.

– Vel, filmen holder seg i alle fall godt, sier vi diplomatisk tilbake. Bor du fortsatt i Los Angeles?

– Ja, men jeg skal flytte neste år – hjem til Australia.

– Hva synes du om den nye James Bond, Daniel Craig?

– Vel, jeg liker blondt … Hun bak deg, for eksempel, sier George, og avslører at kvinnetekket og sjarmen er i behold.

Kvinnen bak meg er nemlig min samboer Susanne Hitterdal Finstad, som selv om hun ikke er helt blond i hårfargen har skjær av blondt i sitt mangefasetterte manke. Susanne smelter helt, og George Lazenby kvitterer med å gi henne både den ene og den andre komplimenten.

– Hva var det jeg sa – han kom til å flørte med deg, sa jeg til Susanne etterpå, vel vitende om at jeg hadde «advart» henne mot Lazenbys fløtepus-sjarm.

Kjempemoro, det hele, selvsagt, og en artig piff på møtet

John Berge og Maryam d'Abo. Det er ikke ofte man opplever beundrende blikk fra en Bond-pike … :)) Foto: Susanne Hitterdal Finstad. © jamesbond.no – no reuse without written permission.
med australieren som spilte James Bond kun én gang. Det såre temaet i seg selv valgte vi å la være å ta opp.

Dernest gikk turen videre inn i kjøpesenteret hvor i alt fire Bond-piker var samlet; Martine Beswick fra From Russia With Love (1963) og Thunderball (1965), Molly Peters fra Thunderball (1965), Shirley Eaton fra Goldfinger (1964) og Caroline Munro fra The Spy Who Loved Me (1977).

Vi slo av en lengre prat med Martine Beswick, som nå er blitt en eldre kvinne på 64 år. Hun bor i London, fortalte hun, og stortrives med å dra på slike autograf-show.

– Sean Connery var et sexy vesen, sa hun, og mente diplomatisk at det vil bli «interessant» å se hva Daniel Craig gjør med rollen.

– Jeg har ikke sett alle

John Berge og Martine Beswicke under Collectormania. Foto: Susanne Hitterdal Finstad. © jamesbond.no – no reuse without written permission.
filmene, fortalte Martine, og la ut om erfaringene med de to filminnspillingene. Hun øvde i tre uker for kampscenen i sigøynerleiren i From Russia With Love, og måtte sole seg i ukesvis foran innspillingen av Thunderball. Hun likte ikke å sole seg, men en lokal jente fra Jamaica måtte jo være brun og fin i filmen.

Til slutt må vi ta med noen ord om hvordan det er å oppleve – for å si det rett ut – «falmede» skuespillere. For uansett hva man måtte mene om deres innsats i James Bond-filmene: Ingen av dem har hatt noen stor kommersiell suksess etter de var en del av 60-tallets agentfilmbølge.

Det hele er både hyggelig og litt leit, på skuespillernes vegne. Her sitter de altså 20-30-40 år senere og snakker om noen få dager av sine liv, mot betaling. Spesielt i George Lazenbys tilfelle er

Caroline Munro spilte Naomi, Stromnergs helikopterpilot i The Spy Who Loved Me (1977). Her fotografert under Collectormania. Foto: John Berge. © jamesbond.no – no reuse without written permission.
det trist. Han sa fra seg rollen og klarte aldri å bli den filmstjernen han trodde han skulle bli i 1969. Drar han på slike autografshow for å tjene til livets opphold, eller fordi han synes det er gøy? Det kan umulig være hyggelig hele tiden å bli påminnet om en av de største blemmene noen har begått, noensinne. På den annen side, han gjorde en respektabel innsats i en film mange fans liker, og han setter sikkert pris på deres genuine interesse.

Det hyggelige er selvsagt at vi vanlige fans får møte noen av de som har vært med i James Bond-filmene. Det er ikke Sean Connery, Roger Moore, Timothy Dalton eller Pierce Brosnan vi snakker om, de vil neppe stille opp på slike arrangement, men noen av de viktige medskuespillerne – og denne ene James Bond, da selvsagt.

I alle fall – en opplevelse er det, og vel verdt å få med seg for en Bond-fan. Det byr seg stadig nye sjanser på slike messer i og rundt London!

Relaterte saker
Becoming Bond – ny George Lazenby-dokumentar (17.03.2017)
George Lazenby kommer til Norge (05.07.2016)
Fra bok til film: On Her Majesty's Secret Service (02.03.2015)
Kritisk Lazenby (14.08.2012)
Sondre Lerche ble inspirert av OHMSS (20.09.2009)
George Lazenby er 70 år (05.09.2009)


JB / 16.11.2006 Sist oppdatert: 17.11.06 kl. 01:09


Del på Facebook:


  Kommentar   Tips en venn   Kontakt oss
     
Nick:
Passord:
Husk meg:   
Glemt passord eller nick?
Ny bruker? Registrer deg her.
Ingen kommentarer!

Søk JAMESBOND.no

  
DAGENS SITAT
"Donald "Red" Grant: Is any of the opposition around? James Bond: Not in any condition to be worried about. "
From Russia With Love (1963)
007 RASKE
Navn: Per Haddal Født: 9.1.1952 Stilling: Filmkritiker i Aftenposten (men pensjonert i 2009)
© JB Forlag 1999-2024. Gjengivelse av redaksjonelt innhold på nettstedet er ikke tillatt uten forlagets tillatelse. www.jamesbond.no er en frittstående nettside, uten bindinger til rettighetshaverne av filmene eller andre James Bond-produkter. James Bond, Gun Logo & Gun Barrel © 1962-2024 Danjaq, LLC og United Artists. Ansvarlig redaktør: John Berge. Journalister: Joakim Rekaa, Lars Johnsrud og Alexander Hagen. Nettansvarlig: Per Mork. Kontakt oss. Om JAMESBOND.no
jamesbond.no lives forever…