Nyheter 007shop.no Filmer Video Bøker Musikk Serier Spill jamesbond.no
Sist oppdatert:
07.01.23 kl. 02:30

NYHETSBREV
JB-TV
KOMMENTAR
Verdens beste Bond-film

Alle har vi vår favoritt skuespiller i rollen som agent 007 og vår egen favorittfilm. Min er Timothy Dalton og hans debutfilm, The Living Daylights.
STØTTESPILLERE
Bernt Ringvold

E-post: BR


OM BOND-INTERESSEN

Bernt oppdaget James Bond i romjula 1974. Som 15-åring dro han til Lena Kino på Østre Toten for å se sin første voksenfilm. Tilfeldighetene ville at det var Diamonds Are Forever som sto på programmet den kvelden. Filmen gjorde et voldsomt inntrykk - dette var noe annet enn Tarzan-filmer og Detektimen. Et nytt univers hadde åpnet seg, og Bernt var hekta fra første stund.

Heldigvis gikk det hyppige reprisevisninger på Toten-kinoene på 70-tallet. Bernt syklet fra bygdekino til bygdekino, og i løpet av et snaut år hadde han sett alle de ni Bond-filmene som fantes på den tida. Seks av dem var med Sean Connery, og det gjorde nok sitt til at Bernt den dag i dag har Sean Connery som favoritt Bond-skuespiller.

På biblioteket fikk Bernt tak i Bond-bøkene av Ian Fleming, men utover det var det vanskelig å skaffe seg nye Bond-opplevelser. Dette var lenge før noen hadde hørt om video og Internett så det var ikke så lett å finne informasjon om helten sin. En gang syklet han 120 km til Oslo for å gå på Universitetsbiblioteket og tråle mikrofilm-arkivene etter anmeldelser av de gamle Bond-filmene. Senere kjøpte han seg en brukt smoking og begynte å øve på Sean Connery-smilet foran speilet hjemme.

I 1979 oppdaget Bernt den amerikanske og den britiske James Bond fanklubben og meldte seg sporenstreks inn. Nå begynte det å ta av. Gjennom klubbene fikk han kontakt med Bond-fans i England, Tyskland og USA og oppdaget at det fantes både filmplakater, bilder, musikk, spill, bøker, magasiner og tegneserier om 007 ute i den store verden. Ved hjelp av strøjobber og et magert studielån kjøpte Bernt alt det Bond-materialet han kunne komme over, og skaffet seg etter hvert en stor samling.

I 1981-82 lagde han sin egen Bond-parodi på super-8 smalfilm. Filmen het Klåfinger og var en heilnorsk bygdeversjon av Bond-filmene. Hovedrollen som Jens Bonde - agent 000 spilte han selv, det var ingen vei utenom. Filmen ble på 15 minutter og var kjempemoro å lage. Etter hvert havnet den på bordet til kinosjefen på Gjøvik, som sørget for at den ble vist som pauseinnslag på filmfestivalen i Haugesund i 1984.

Utover på 80-tallet begynte Bond-interessen til Bernt å avta. Riktignok fikk den et par kraftige oppsving da han deltok i Kvitt eller dobbelt på NRK i emnet James Bond i 1989 og 1994. Begge gangene vant han og ble noen kroner og spennende opplevelser rikere. Blant annet fikk han en tur til Pinewood studios utenfor London. Planen var at han skulle få treffe Timothy Dalton, men et eller annet gikk galt, så Bernt måtte nøye seg med å posere for Se & Hør utenfor den enorme 007 stage der flere Bond-filmer er spilt inn.

Fra midten av 90-tallet har Bernt stort sett brukt tiden til andre ting enn James Bond. Men han holder kunnskapene ved like og bygger langsomt ut Bond-samlingen, først og fremst med nye bøker og filmer. Og når det kommer en ny kinofilm, er det ingen tvil om hvor Bernt befinner seg på premiere-kvelden. Etter mer enn 30 år som Bond-fan er det jo for gæli’ å gi seg nå.

BAKGRUNN & KARRIERE

Bernt trådte sine barnesko på et lite gårdsbruk på Toten. Han tok sivilingeniørutdannelse og begynte i 1985 å jobbe på Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) utenfor Oslo. Her var han med på å lage flere hemmelige radarsystemer til forsvaret og følte seg innimellom som selveste Q.

I 1997 begynte Bernt å jobbe i Statens forurensningstilsyn (SFT). Her arbeider han med avfall og gjenvinning og gjør sitt til at utslippene av miljøgifter blir så lave som mulig her i landet.

Bernt har helt siden studietida hatt sans for reiser til fjerne himmelstrøk og har etter hvert besøkt nesten 70 land i alle verdensdeler. Siste tur gikk til Etiopia i 2006.

Bernt er gift og bor på Mortensrud i Oslo. Han har to barn, ei jente på 15 år og en gutt på 11.

PERSONLIGE FAKTA:

Alder: Født 16.11.1959.

Favorittfilmer: Once Upon a Time in the West, Meaning of Life, Cat People.

Bond-favoritter: Goldfinger, Dr. No, Diamonds Are forever, The World is Not Enough, The Spy Who Loved Me, Licence to Kill.

Favorittregissør: Sergio Leone.

Favoritt Bond-regissør: Guy Hamilton.

Favoritt DVD: Ultimate Editions av Bond-filmene.

Favoritt CD: Soundtrack fra Cat People (1982).

Favorittartister: Frank Sinatra, Elvis Presley, Angelique Kidjo, The Beatles, Sting, Supertramp, ABBA, Vazelina Bilopphøggers.

Største musikalske opplevelse: Konsert med Supertramp i Royal Albert Hall (1988).

Favorittbøker: Macbeth og En Midtsommernattsdrøm av Shakespeare, Donaldismen av John Gisle, Fra Asker til Amazonas av Erling Brunborg (reiseskildring).

Fritidsinteresser: Reising, fjellsport, bøker, film/teater.

Søk JAMESBOND.no

  
DAGENS SITAT
"Blofeld: Right idea, Mr. Bond... James Bond: ...But wrong pussy. "
Diamonds Are Forever (1971)
007 RASKE
Navn: Per Haddal Født: 9.1.1952 Stilling: Filmkritiker i Aftenposten (men pensjonert i 2009)
© JB Forlag 1999-2024. Gjengivelse av redaksjonelt innhold på nettstedet er ikke tillatt uten forlagets tillatelse. www.jamesbond.no er en frittstående nettside, uten bindinger til rettighetshaverne av filmene eller andre James Bond-produkter. James Bond, Gun Logo & Gun Barrel © 1962-2024 Danjaq, LLC og United Artists. Ansvarlig redaktør: John Berge. Journalister: Joakim Rekaa, Lars Johnsrud og Alexander Hagen. Nettansvarlig: Per Mork. Kontakt oss. Om JAMESBOND.no
jamesbond.no lives forever…