Fredag 29. mars 2024 kl. 10.7

Thunderball (1965)
Norsk tittel: Operasjon Tordensky

Handling:
En likkiste merket med initialene JB er første åpningsbilde. Men James Bond (Sean Connery) står på galleriet i kirken og ser ned på det som angivelig er begravelsen til Jacques Bouvar. Bouvar har drept to 00-agenter. Bond fatter mistanke til enken, og besøker henne. Der blir det slåsskamp da enken viser seg å være Bouvar, som har forsøkt å forfalske sin egen begravelse. Bouvar blir drept av Bond, som rømmer over hustakene i en jetpack.

I Paris er det et møte i SPECTREs hemmelige lokaler. Her blir Blofeld, skjult bak et forheng, informert om de ulike toppsjefenes meritter verden over. En av SPECTRE-toppene blir likvidert da Blofeld har avslørt at han har tatt penger fra felleskassen. SPECTRE-topp nummer to, Emilio Largo (Adolfo Celi), forteller om planene om å stjele to atombomber fra NATO som skal brukes for å presse stormaktene til å betale en større sum løsepenger.

I mellomtiden er Bond sendt til helseklinikken Shrublands på Ms ordrer, for å komme i form igjen. Der oppdager Bond en mystisk bandasjert gjest og treffer på SPECTRE-agenten Count Lippe.

SPECTRE er samtidig igang med tyveriet av atombombene. Deres agent Fiona Vulpe (Luciana Paluzzi) har en affære med RAF-piloten Francois Derval. Pasienten på Shrubladns derimot er en annen mann som SPECTRE har foretatt plastisk kirurgi på, slik at han er en eksakt kopi av Derval. Den nye Derval kommer seg ombord flyet, dreper de andre ombord og lander flyet ute i Atlanterhavet, hvor Largo og hans menn venter.

Bond reiser fra Shrublands, men blir fulgt av Count Lippe og en motorsykkel. Lippes bil blir ødelagt av en rakett fra motorsykkelen, og Bond kommer seg velberget til London. Der informerer M og regjeringstoppene om SPECTREs atomvåpen-kidnapping. Alle de ni 00-agentene blir sendt ut i verden. Bond ber om å få dra til Bahamas, fordi han vil følge opp et spor der – nemlig Francois Dervals søster, Dominque.

Vel fremme oppsporer han Dominque og forsøker å få informasjon ut av henne. Bond treffer også på Largo og blir invitert til hans bolig på Palmyra. Bond lykkes å infiltrere Blofelds svømmelag og avdekker hvor bombene er. Men Blodfeld ser hvem Bond er, og Bond blir stengt inne i en undersjøisk hule. Takket være en sporfinner, som er i en kapsel Bond har svelget, finner Felix Leiter ham. Med Blofeld på rømmen, er det opp til Bond og de andre heltene å få tak i Blofeld og bombene i tide. Domino gjør også en innsats ombord på Largos båt, Disco Volante.

Filmfakta:
Tom Jones skal ha svimt av etter å ha sunget den høye tonen på slutten av sangen.

Thunderball var den første Bond-filmen som ble filmet i 2,31:1 – ekte Panavision bredformat.

Luciana Paluzzi ble først vurdert i rollen som Domino, men fikk rollen som onde Fiona Volpe i stedet.

For første gang er det Sean Connery som går i gun-barrel åpningssekvensen. I de tre foregående filmene var dette utført av stuntmann Bob Simmons.

Innspillingen startet i februar 1965.

Thunderball skulle egentlig være den første James Bond-filmen, men grunnet mye bråk rundt rettighetene til boken (som faktisk var basert på et filmmanus) ble Dr. No valgt. Produsent Kevin McClory eide rettighetene, og i stedet for å risikere at McGlory laget en konkurrerende Bond-film, valgte Saltzman og Broccoli å la McGlory stå som produsent for filmen. McGlory hadde mange gode kontakter og sørget for at filminnspillingen gikk smertefritt på mange vis. En del år etterpå lagde han filmen på nytt, som remaken Never Say Never Again (1983).

Opprinnelig skulle sangen Kiss Kiss Bang Bang være tittelmelodien.

Den første Bond-filmen hvor James Bond ikke røyker.

Sitater:
Q: It is to be handled with special care! James Bond: Everything you give me... Q: ...is treated with equal contempt. Yes, I know.

Emilio Largo: You’ve given me much pleasure, Domino.

Bond: I hope we didn't scare the fishes.

Emilio Largo: Of course. Vargas does not drink... does not smoke... does not make love. What do you do, Vargas?

James Bond: My dear, uncooperative Domino. Domino: How do you know that? How do you know my friends call me Domino? James Bond: It's on the bracelet on your ankle. Domino: So... what sharp little eyes you've got. James Bond: Wait 'til you get to my teeth.

Q: Try to be a little less than your frivolous self 007.

Fiona: Some men just don't like to be driven. Bond: No, some men don't like to be taken for a ride.

Pat Fearing: What exactly do you do? James Bond: Oh, I travel... a sort of licensed troubleshooter.

Miss Moneypenny: In the conference room. Something pretty big. Every double-o man in Europe has been rushed in. And the home secretary too! James Bond: His wife probably lost her dog.

Tabber:
Leiter skjorte skifter farge mens han sitter i helikopteret med Bond. Bonds ”minibreather” varer ifølge filmen fire minutter. Han bruker den i lengre tid i filmens kampscene under vannet.

Under Junkanoo-karnevalet kan man se plakater merket ”007”.

Mens Bond og Leiter leter etter bombeflyet Vulcan kan man høre at det som skal være Leiters stemme, faktisk er stemmen til Pinder, Bonds assistent. I vannkampen skifter Bonds dykkermaske fra svart til blå farge.

Innspillingssteder:
Nassau, Bahamas Château Vaux le Vicomte, Maincy, Frankrike Bahamas Pinewood Studios, England Paris, Frankrike Miami, Florida, USA

Premieredatoer:
Norge: 26.12.1965
USA: 29.12.1965
England: 29.12.1965

Spilletid: 2t 5min
Slagord: Look up! Look down! Look out! Here comes the biggest Bond of all
Budsjett: 5.500.000 USD
Inntjening på kino på verdensbasis: 142.200.000 USD
Besøkende på kino i Oslo: 193.317
Aldersgrense i England: PG
Aldersgrense i Norge: 15 år
Produksjonsselskap: Eon Productions Ltd.
Norsk kinodistributør: Kommunenes filmcentral A/S
Norsk videogramdistributør: Universal Pictures Norway AS
Distributør: United Artists
Originalt bildeformat: 2,35:1

JB