Onsdag 21. februar 2024 kl. 15.1

Die Another Day (2002)
Norsk tittel: Die Another Day

Handling:
James Bond (Pierce Brosnan) er ute på nytt oppdrag. Denne gang i forkledning, som våpensmugleren Mr. Van Bierk, på besøk i den demilitariserte sonen mellom Nord- og Sør-Korea. Møtet mellom den hemmelige agenten og de nordkoreanske skurkene, Colonel Moon og Zao, resulterer i en eksplosiv hovercraft-jakt. Bond blir tatt til fange av nord-koreanerne, og blir sittende i fangeskap i flere måneder. I en byttedeal med nord-koreanerne, slipper britene fri terroristen Zao (Rick Yune) og James Bond unnslipper torturhelvetet. Men M og den britiske etterretning er ikke sikker på Bonds lojalitet etter det lange fangeskapet. Bond kan ha lekket informasjon mens han ble torturert, mener hans arbeidsgiver. De holder ham derfor "fanget" og under "observasjon". Bond bestemmer seg for å rømme i et forsøk på å renvaske seg og hevne seg på Zao. Jakten fører ham til Cuba, hvor Bond også treffer på den mystiske Jinx (Halle Berry), som viser seg å være en CIA-agent på samme spor som han selv. Zao slipper unna, men får varige men med et sett diamanter i ansiktet. Bond og Jinx avdekker også at den cubanske klinikken utfører en slags genetisk operasjon på pasientene. Vel tilbake i London, fatter Bond interesse for den nyrike næringslivsmagnaten Gustav Graves (Toby Stephens). Bond tas inn i varmen igjen av M, og får i oppdrag å reise til Island, hvor Graves skal ha "premiere" på sitt nye satelittprosjekt, Icarus. Der avdekker Bond hva Icarus egentlig er tenkt til, og hvem Gustav Graves egentlig er. Det hele ender i en opphetet krigssituasjon mellom Nord- og Sør-Korea og Jinx og Bond må ta saken i egne hender ombord på et fly i luftrommet over de to landene …

Filmfakta:
En spin-off-film med Halle Berry's figur ble vurdert. Neal Purvis og Robert Wade skrev på manuset i to måneder, og Stephen Frears ble hyret som regissør. Men da andre kvinne-action filmer som Charlie's Angels: Full Throttle (2003) og Lara Croft Tomb Raider: The Cradle of Life (2003) gjorde det dårlig, sa MGM nei takk til en egen Jinx-film.

Die Another Day markerte 40-års jubileet for filmserien, som startet med Dr. No i 1962. Die Another Day har en rekke både klare og subtile referanser til tidligere filmer og Bond-universet. I alt er det referanser til alle de 19 filmene før denne i serien og til virkelighetens James Bond. Blant annet ser man at James Bond under sitt besøk hos agenten Raoul i Havana, plukker opp en bok «Birds of the West Indies», skrevet av virkelighetens James Bond – mannen som ga Ian Fleming idéen om å bruke James Bond som navnet på sin hemmelige agent. I filmen utgir også Bond seg for å være orintologist under sitt Cuba-besøk – nettopp yrket Bond hadde i virkeligheten!

Madonna spiller fektelærerinnen Verity i filmen, men er ikke kreditert for dette i for- eller rulletekstene. Dog er hun behørig kreditert for tittelmelodien Die Another Day, som mange Bond-fans mener er den dårligste Bond-melodi noensinne. Madonna er den tredje musikeren/artisten som både fremfører musikk i en Bond-film, og samtidig vises i filmen. De to andre er Sheena Easton i For Your Eyes Only og John Barry i The Living Daylights.

Die Another Day er den første gangen siden Licence to Kill (1989) at vi ser James Bond røyke. I Die Another Day røyker han en sigar. Det har vi kun sett to ganger gang før i en film, i Live And Let Die (1973) og The Man with the Golden Gun (1974).

Justin Llewelyn, sønn av Desmond Llewelyn (Q), besøkte innspillingen og kan sees i bakgrunnen under en av fektescenene.

Her er noen av sponsorene i filmen: Aston Martin, Ford, Energizer, Heineken, Visa, med flere.

Die Another Day markerte også 50-års jubileet for Bond som fiksjonshelt. Det var i 1952 at Ian Fleming skrev den første boken, som riktignok først ble utgitt i 1953.

Die Another Day er den første James Bond-filmen med utstrakt bruk av GGI (Computer generated images). Mange mener at dette blant annet resulterte i en av de verste scenene i filmserien, når James Bond surfer på en flodbølge skapt av store flak fra et isfjell … Innspillingen startet 14. januar 2002 med MI6-scenene. De siste scenene som ble filmet var fektescenene, som måtte utsettes da Pierce Brosnan skadet kneet under innspillingen av samme scener tidligere i prosessen.

Manusforfatterne Robert Wade og Neal Purvis sier at de fikk mye inspirasjon til Die Another Day i Ian Flemings roman Moonraker. Gustav Graves har mye til felles med Hugo Drax i romanen. Miranda Frost het opprinnelig Gala Brand, det samme som den kvinnelige hovedrollen i romanen Moonraker.

Dette er den første filmen siden Licence To Kill som direkte henter inspirasjon fra Bonds skaper.

Bilen Bond kjører i Cuba er en 1957 Ford Fairlane. Cuba-scenene ble for det meste tatt opp i Spania. Die Another Day er den første Bond-filmen som bruker åpningssekvensen som en del av historiefortellingen.

Når Bond får en Vodka Martini i filmen, blir han gitt denne av Deborah Moore, datter av Roger Moore.

Når Bond kommer inn i det hemmelige døren på den cubanske klinikken, kan man høre en lydsnutt av hjernevasklyden fra The Ipcress File (1965). Dette er et nikk til en annen britisk agent, Harry Palmer.

Regissør Brett Ratner var lenge aktuell som regissør av Die Another Day.

M’s Chief of Staff, Charles Robinson, spilles i Die Another Day for tredje gang av Colin Salmon. Han har ofte spilt James Bond i prøvefilminger mot andre skuespillere.

Jinxs virkelige navn er Giacinta Jordan, men er feilstavet Giacinta Johnson på soundtracket.

Sitater:
James Bond: So you live to die another day.

James Bond: Vodka martini, plenty of ice... if you can spare it.

James Bond: Not Jinx anymore? Jinx: Oh, I'll always be a jinx to you.

Verity: I see you handle your weapon well. James Bond: I have been known to keep my tip up.

Graves: You only get one shot at life. Why waste it on sleep?

Mr. Kil: I'm Mr. Kil. James Bond: Now there's a name to die for.

Graves: Care to place a bet, Verity? Verity: No, thanks. I don't like cockfights.

James Bond: The same person who set me up then has just set me up again, so I'm going after him!

James Bond: Do you believe in bad luck? Jinx: Let's just say my relationships don't seem to last. James Bond: I know the feeling.

Graves: Are you a gambling man Mr. Bond? James Bond: If the stakes are right.

Miranda Frost: He'll light the fuse on any explosive situation, and be a danger to himself and others.

James Bond: You know, you're cleverer than you look. Q: Still, better than looking cleverer than you are.

Tabber:
Når Jinx kommer ut av vannet er hun naturligvis våt. Sekunder etterpå er hun tørr.

Bonds Aston Martin snurrer rundt på isen og sidespeilet knuses. Inne i ispallasset er speilet like helt.

Man kan se en kabel som trekker Bonds isjet avgårde i et oversiktsbilde.

Zao er et kinesisk navn og finnes ikke i Korea.

Innspillingssteder:
Scotland, UK
South Korea
London, England
Maui, Hawaii, USA
Jokulsarlon, Breidamerkursandur, Island
Island
The Eden Project, St Austell, Cornwall, England
Finland
Holywell Bay, Cornwall, England
Heathrow Airport, London, England
Cádiz, Andalucía, Spain
Bourton-on-the-Water, Gloucestershire, England,
Aldershot, Hampshire, England
Pinewood Studios, London, England
Spain

Premieredatoer:
Norge: 31.01.2003
USA: 22.11.2002
England: 18.11.2002

Spilletid: 2t 7 min
Budsjett: 142.000.000 USD
Inntjening på kino i USA: 160.933.000 USD
Inntjening på kino i Norge: 34.014.000 NOK
Inntjening på kino på verdensbasis: 414.500.000 USD
Besøkende på kino i Norge: 476.000
Aldersgrense i USA: PG-13
Aldersgrense i England: 12A
Aldersgrense i Norge: 15 år
Produksjonsselskap: Eon Productions Ltd.
Norsk kinodistributør: 20th Century Fox
Norsk videogramdistributør: Universal Pictures Norway AS
Distributør: Metro-Goldwyn-Mayer (MGM)
Originalt bildeformat: 2.35:1
Originalt lydformat: 5.1

JB