Fredag 29. mars 2024 kl. 15.33

Ny dokumentarfilm om Ian Fleming
Ben Daniels i rollen som Ian Fleming i TV-filmen Ian Fleming: Bondmaker. FOTO: BBC


Litt under radaren ble dokumentardramaet Ian Fleming: Bondmaker sendt på TV3 tidligere i år.

Ian Fleming: Bondmaker er den utrolige, sanne historien om livet til Ian Fleming, skaperen av James Bond, én av de største kultfigurene i det 20. århundret. Etter Flemings død i 1964 har mannen bak Storbritannias mest berømte, oppdiktede hemmelige agent også tiltrukket seg stor oppmerksomhet. Mye har blitt skrevet om hva som har vært inspirasjonen bak Bond-figuren.Historikere har gransket Flemings finurlige sosietetsvenner - fra russiskfødte agenter til marineoffiserer - på jakt etter én enkelt person som Bond kan være basert på. Programmet forsøker også å finne ut hvor mye av Flemings egen personlighet og liv som er reflektert i James Bond.Det var Flemings erfaringer i Naval Intelligence under annen verdenskrig som inspirerte ham til å skrive historiene. Fleming var i likhet med Bond glad i raske biler, kvinner og sex.Filmen har Ben Daniels (Cutting It, Conspiracy) i rollen som Ian Fleming, og Emily Woof (The League Of Gentlemen's Apocalypse) som hans kone, Ann. Pip Torrens (The Rotter's Club) spiller Flemings nære venn og nabo, Noël Coward. Ian Fleming: Bondmaker er filmet på location i England og Jamaica.Ian Fleming utviklet skrivestilen sin mens han var journalist for nyhetsbyrået Reuters og avisen The Sunday Times. Som 43-åring, i 1952, skrev han den første Bond-romanen, Casino Royale, som i år blir filmet for første gang som en seriøs spillefilm. Komedien fra 1967 kan ikke regnes med i denne sammenhengen. Her er noen Bond-fakta som TV-stasjonen BBC2 delte ut i forbindelse med visningen av Ian Fleming: Bondmaker.• Halvparten av verdens befolkning har sett en James Bond-film.• Bøkene har solgt i over 100 millioner eksemplarer.• Ian Flemings far ble drept i første verdenskrig, da Ian bare var åtte år gammel. Winston Churchill skrev nekrologen hans.• I Naval Intelligence ble Ian Flemings sjef, Admiral John Godfrey, «modellen» for M i Bond-bøkene.• Fleming tok navnet James Bond fra forfatteren av boken Birds Of The West Indies fordi navnet lød «kjedelig og anonymt».• Fleming kalte feriehuset sitt på Jamaica ”Goldeneye” – kodenavnet for en av operasjonene han deltok i under annen verdenskrig.• Ian Fleming skrev Chitty Chitty Bang Bang mens han var i rekonvalesens etter sitt første hjerteslag, i 1961. Det var basert på godnatthistorier han brukte å fortelle til sin sønn. Ian Fleming: Bondmaker er en TV-dokumentar/drama laget av Wall to Wall Television Ltd. i 2005.

Ian Fleming: Bondmaker ble opprinnelig sendt på BBC2 28. august 2005, og er også vist på TV3 i 2006, men jamesbond.no kjenner ikke til nøyaktig sendedato. Så du programmet, og/eller tok det opp, kontakt oss gjerne!

Vi regner dog med at programmet før eller siden dukker opp på DVD, og skal holde våre lesere underettet om eventuelle nyheter omkring dette.

JB / 15.10.2006 Sist oppdatert: 07.11.06 kl. 20:20