Torsdag 28. mars 2024 kl. 13.39

Hvordan ligger det an med «Bond 25»?
Daniel Craig som James Bond i en scene fra SPECTRE – den 24. offisielle Bond-filmen. © EON Productions Limited/Danjaq LLC/Metro-Goldwyn-Mayer/Sony Pictures Entertainment


Uttalelser fra Daniel Craig og spekulasjoner fra ulike hold forteller oss noe om hva vi har i vente fra den offisielle Bond-serien.

Den 26. oktober 2015 var ventetiden over. Fansen, pressen og den gjengse kinogjenger hadde gledet seg i tre år til det neste eventyret om MI6 sin superspion. Etter den økonomiske braksuksessen til Skyfall (2012), og generelt gode tilbakemeldinger i mediene, var nok den store massen av fansen fulle av forventninger. «Alle» gledet seg enormt til å se den moderne Bond, personliggjort av Daniel Craig for fjerde gang, måle krefter mot superskurkorganisasjonen S.P.E.C.T.R.E. I filmen ved navn SPECTRE.

Og det er ikke rart. For da Bond var på sitt aller største på 60-tallet, var det nemlig S.P.E.C.T.R.E. han kjempet mot, og jakten på den øverste lederen Ernst Stavro Blofeld var både umåtelig spennende og underholdende eventyraktig. Både skurken og hans fryktinngytende organisasjon er det største Bond noen gang har møtt både i bøkene og filmene. Og nå skulle vi få se hvordan både helten agent 007 og slemmingene ville ta seg ut på 2010-tallet.

På forhånd var vi blitt informert om rekordhøyt honorar til Craig, for å beholde han som Bond. Vi så også veletablerte skuespillernavn på blokka: blant andre Christoph Waltz, Monica Bellucci, Ralph Fiennes og Léa Seydoux. Sam Mendes ble hyllet for regien på forrige film, og ble hyret for å sikre fortsatt suksess. Filmen hadde også tidenes største budsjett i Bond-serien. Vi fikk inntrykk av at produsentene virkelig satset. Men hva fikk vi?

SPECTRE kom, men kritikken var blandet. Noen mente at Bond var på vei tilbake til den velkjente formelen. Andre mente at Bond-serien nå virket rotløs og forvirret, og befant seg i et slags vakuum mellom den nye mørke stilen og den gamle med gadgets og «larger than life»-superskurker. Non tok til orde for at Bond var i ferd med å bli forbigått av andre spionfilmer.

Før SPECTRE-premieren kom også Daniel Craig med den nokså spesielle uttalelsen i et intervju om at han heller ville kutte pulsåren sin enn å spille Bond igjen. Riktignok har han både beklaget og trukket og uttalelsen i ettertid, men det er slikt fans og presse ikke glemmer så lett.

Den 7. oktober 2016 deltok Craig på «New Yorker Festival» hvor han i samtale med «The New Yorker»-journalist Nicholas Schmidle svarte på spørsmål i 90 minutter under tittelen «Beyond Bond». Det melder Bond-bloggeren Bill Koenig på sin side The Spy Command .

På festivalen pratet engelske Craig om livet som skuespiller, karrieren sin, prosjekter han har gående for tiden, og besvarte spørsmål fra salen. Framtiden hans som James Bond var selvsagt et tema som ble berørt.

På festivalen fortalte 48-åringen at ingen avgjørelse omkring Bond 25 har blitt tatt enda, ei heller om hans egen framtid som Bond. Han legger til at ingen er i samtaler om neste film i serien fordi «alle» er litt slitne og lei.

Selv forbereder han seg på «Othello» som skal spilles på teateret The New York Theater Workshop fra den 22.11.16, som produseres av Bond-produsent Barbara Broccoli. Sistnevnte er også opptatt med produksjonen av filmen Film Stars Don´t Die In Liverpool, som har premiere i 2017.

Ryktene om at den sjette Bond-skuespilleren i den offisielle serien er blitt tilbudt 150 millioner dollar for å gjenta rollen i to filmer til, avviser hovedpersonen selv kontant.

I den forbindelse gir han et litt mer utfyllende svar omkring hans kontroversielle pulsåreuttalelse også:

«When asked 20 feet from the end of a marathon: will you do another marathon? The answer is simple: no, I won't. But the things I get to do on a Bond movie and the type of work it is, there's no other job like it. If I were to stop doing it – just say – I'd miss it terribly. It's one of the most thrilling things as an actor you can do», sier Craig.

«I love this job. I get a massive kick out of it. And, if I can keep getting a kick out of it, I will. I've got the best job in the world doing Bond.»

Det er altså
Barbara Broccoli (t.v.) og hennes bror Michael G. Wilson (t.h.) er de som holder Bond-serien i gang.
her vi befinner oss: Craig utdyper bakgrunnen for tidligere uttalelser, og verken bekrefter eller avkrefter noe om Bond-framtiden.

Men det som er verdt å stille spørsmålstegn ved er at «alle» er så slitne og lei. Er det skuespillerne? Er det produsentene? Er det manusforfatterne? Craig har gitt sin forklaring.

Hva med Barbara Broccoli og Michael G. Wilson? Er EON-produsentene mette?

Wilson er i dag 74 år gammel og har vært med på dette fra han var en pur ung mann i kulissene, og med mange cameo-opptredener. Han har også vært med i produksjonsteamet siden Moonraker (1979). Han har vært lenger i Bond-miljøet enn sin stefar Albert R. Broccoli var. Halvsøsteren hans Barbara Broccoli er 56 år og har vært med i nesten 30 år.

Det kan virke som om det trengs revitalisering og vitamininnsprøytning både foran og bak kameraet. Det har på mange måter vært en styrke for ikonet og varemerket James Bond at Wilson-/Broccolifamilien har vært involvert hele tiden, men nå ser vi kanskje flere tegn på at det trengs et skifte.

Men la det være sagt – dersom produsentene kan slå tilbake med en forrykende Bond 25, vil intet glede undertegnede mer enn at jeg tok feil om at de er mettet, eller over den berømte middagshøyden. Det være seg om Craig fortsetter i rollen eller ei.

Én ting er i alle fall sikkert: «James Bond will return».

Joakim Rekaa / 20.10.2016 Sist oppdatert: 21.10.16 kl. 19:59