Lørdag 30. september 2023 kl. 10.50

Klar tale fra Trigger Mortis-forfatteren
The Mail On Sundays (søndagsmagasinet til The Daily Mail): Event. Anthony Horowitz presenteres som forfatteren med den gyldne penn.


Anthony Horowitz har fått masse oppmerksomhet rundt sin første James Bond-roman, Trigger Mortis, som lanseres 8. september 2015.

Og det er ikke så rart.

Anmeldelsene er overveldende positive.

Boken har en klassisk Bond-skurk, kalt Jason Sin. Han skal ødelegge Empire State Building med russernes
Trigger Mortis er i salg fra 8. september 2015. Her fra markedsføringen på nettsiden til Ian Fleming Publications.
hjelp. Damer? Plenty! CIA er representert med Jeopardy Lane, Logan Fairfax er en racerbilsjåfør og selveste Pussy Galore er med fra Goldfinger.

Og: Horowitz er en frittalende og åpen mann. Et godt intervjuobjekt med andre ord.

MISUNNELIG

Overfor The Times medgir Horowitz at han var misunnelige på de andre forfatterne som fikk prøve seg som Bond-forfattere. (Sebastian Faulks, Jeffrey Deaver og William Boyd har alle skrevet bøker etter at Raymond Benson-æraen).

«Jeg begynte å tenke – hvorfor ikke meg?», sier han til The Times.

«James Bond har alltid vært en lidenskap for meg. Jeg var sikker på at jeg kunne gjøre en god jobb. Og så ble jeg mirakuløst kontaktet av Ian Fleming Publications».

KRITISK

Men særlig raus overfor forgjengerne er ikke Horowitz. Overfor Daily Mail sier han rett ut:

«De brakte Bond inn i deres verdener, mens jeg har dykket inn i Bonds verden.»

Carte Blanche fra 2011 – skrevet av Jeffrey Deaver – får ros for å ha en god tittel, men Horowitz mener at alle de ulike sluttdelene var veldig ulikt Fleming. Han kritiserer også hvordan noen av forfatterne ga Bond masse «gadgets» (som er det filmene preges av, ikke bøkene). Han likte heller ikke grepet om å sette Bond inn i samtiden.

EN SANN FAN

Til The Times sier Horowitz at han «elsket å skrive Trigger Mortis». Deler av gleden var å lese de originale romanene på nytt og finne ut alle triksene og
Anthony Horowitz
teknikkene til Ian Fleming.

Akkurat som Sebastian Faulks gjorde i boken Devil May Care, har Horowitz plassert sin Bond på 50-tallet. Faktisk to uker etter hendelsene i boken Goldfinger.

«Jeg hadde det også gøy med å finne ut actionsekvenser som verken bøkene eller filmene har!»

ANMELDEREN HJEMME

Til Daily Mail forteller forfatteren at hans argeste kritiker er hans kone. Han måtte omskrive en tredjedel av boken etter å ha fått hennes anmeldelse. Det var spesielt Bonds holdning til kvinner og ektemannens beskrivelser av den kvinnelige anatomi som fikk negativ kritikk fra kona.

Anthony Horowitz anmerker i intervjuet også at han ikke er en stor fan av hvordan Daniel Craig fremstiller agent 007, ettersom Bonds svakheter og «menneskelige side» vises i altfor stor grad.

Artikkelen hos Daily Mail utmerker seg også med å få med britiske salgstall fra foregående bøker:

Solo (2013): 100.000 eks.

Carthe Blanche (2011): 90.000 eks.

Devil May Care (2008): 300.000 eks.

Les tidligere saker om Trigger Mortis og andre Bond-bøker via lenkene under.

JB / 07.09.2015