Fredag 29. mars 2024 kl. 10.48

50-årsjubileum for From Russia With Love
From Russia With Love – britisk quadposter.


I oktober 2013 er det hele 50 år siden den andre James Bond-filmen hadde premiere i Storbritannia.

10. oktober 1963 fikk engelskmennene først se filmen, på Odeon Leicester Square.

Her til lands måtte vi vente over fire måneder. Først 20. febuar 2014 fikk From Russia With Love premiere. Amerikanerne måtte vente enda lengre. Der var premieren først 8. april 1964.

Filmmarkedet på 60-tallet var helt annerledes enn i dag, hvor mange storfilmer lanseres samtidig over hele verden, eller i det minste med korte mellomrom.

Filmen hadde et dobbelt så stort budsjett som Dr. No – to millioner dollar. Av disse fikk Sean Connery 154.000 dollar, som var 100.000 mer enn for den første filmen.

Ettersom president John F. Kennedy hadde sagt at From Russia with Love var blant hans topp ti-bøker, besluttet EON Productions å la dette være boken som film nummer to skulle basere seg på. Den ferdige filmen
Sean Connery som James Bond i From Russia With Love.
var den siste filmen Kennedy så før han ble drept. Han så den 20. november 1963 i Det hvite hus, to dager før han ble myrdet på Dealey Plaza i Dallas.

Filmen ble en stor suksess og den mest populære på kinoer i Storbritannia i 1963. I ettertid ansees det som en av de beste filmene i serien, av mange fans. Også på ratingsiden Rotten Tomatoes har filmen høy score, hele 96 %, bare slått av Dr. No med 98 % friskhetsrating.

Det var i From Russia with Love at mange av de klassiske varemerkene som filmserien skulle bli kjent for, først ble introdusert. Det var her en pre-title-sekvens først ble vist. Denne ble laget av Robert Brownjohn, som projisterte navnene på skuespillere og filmmannskap på kroppen til en magedanserinne.

Filmen var også den første i serien med en temasang med vokal,
Sean Connery (James Bond) og Daniela Bianchi (Tatiana Romanova) i From Russia With Love (1963). Denne scenen er i ettertid ofte brukt til å teste skuespillere som vurderes i rollen som agent 007.
Blofeld som hovedskurk, gadgets (hjelpemidler) for Bond, og «James Bond Will Return» på sluttekstene.

Dette er første film med en såkalt pre-title-sekvens. Denne ble laget av Robert Brownjohn, som projisterte navnene på skuespillere og filmmannskap på kroppen til en magedanserinne.

Filmskaperne depolitiserte romanen, og i stedet for Sovjetunionens SMERSH, ble både øst- og vestmaktene offer for SPECTRE, som opererte mot og for begge parter. (Et premiss allerede etablert av Dr. No).

Og ikke minst ble alles kjære Q her spilt av mannen som skulle bli identifisert med rollen: Desmond Llewelyn. Han fikk rollen da Peter Burton ikke var tilgjengelig (han spilte rollen i Dr. No). Rollen er Major Boothroyd, og han blir ikke identifisert som dette før i krediteringen etter filmen. Fra og med neste film, Goldfinger, ble han kalt Q og hat/elsk-forholdet mellom ham og Bond ble etablert. Llewelyn spilte i alle filmene (unntatt frem til sin død i 1999, inkl. The World Is Not Enough fra samme år. (Men han spilte ikke i Live and Let Die).

Terence Young regisserte From Russia with Love, som han hadde gjort Dr. No, og de fleste andre filmmannskapene fikk igjen sjansen til å utvikle Bonds filmatiske univers. Dette var også første film hvor John Barry fikk full kontroll på all musikk, og han introduserte «007» som et alternativt tema til «James Bond Theme». Tittelsangen, sunget av Matt Brown, ble niominert til en Golden Globe Award.

Ted Moore, filmfotografen, vant to priser for beste filmfotografi: BAFTA og British Society of Cinematographers award for Best Cinematography.

Maurice Binder, som skapte den nå så berømte «gun-barrel»-åpningen, og åpningstekstene på første film, laget ikke sistnevnte på denne andre filmen og ei heller Goldfinger. Robert Brownjohn utførte oppgaven med glans, men Binder laget alle de påfølgende til og med Licence to Kill (1989).

Pedro Armendariz, som spilte Ali Kerim Bey, var syk og døende av kreft under innspillingen. Han tok siden sitt eget liv.

En av filmens høydepunkt er slåsscenen mellom Grant og Bond ombord på Orientekspressen. Scenen er blitt etterlignet av mange siden, også i Bond-serien, hvor Bond og Jaws kjemper på lignende vis i The Spy Who Loved Me (1977). Robert Shaw og Connery gjorde mesteparten av slåsskampen selv i From Russia With Love.

Les mer om filmen i vår omfattende indeksoppføring her.
From Russia With Love [Trailer]


JB / 13.10.2013