Fredag 29. mars 2024 kl. 7.0

Boyds drømme-Bond? Daniel Day-Lewis!
Penélope Cruz (Carla Albanese), Daniel Day-Lewis (Guido Contini), Marion Cotillard (Luisa Contini) i en scene fra filmen Nine.


Forfatter William Boyd (61) ser for seg Daniel Day-Lewis som «sin» James Bond.

– Hvis det var en skuespiller som skulle spille min tolkning av James Bond, ville jeg ikke valgt noen av de som har spilt agent 007 fra før av, men det er en som heter Daniel.

Boyd mener at Daniel Day-Lewis ligner på den amerikanske jazzsangeren Hoagy Carmichael, som han har basert figuren på, slik Ian Fleming ønsket og beskrev agent 007.

I flere av originalromanene skriver Fleming at Bond har flere karakteristika fra Carmichael.

– Han var høy, slank, kraftig, mørkhåret og en veldig pen mann, sier Boyd, som har skrevet flere filmmanus og regisserte også filmversjonen av sin egen bok, The Trench (1999), hvor Daniel Craig spilte en av hovedrollene.

Boyd er som kjent aktuell med jubileumsboken Solo, som markerer at det er 60 år siden den første Bond-romanen, Casino Royale (1953).

På pressedagen i London sa Boyd at han ikke har tilpasset Bond til hva vi kan forvente av oss i en mer moderne verden. Handlingen i Solo foregår i 1969, og agent 007 drikker og røyker slik man forventer en klassisk Bond gjør.

Boyd mener en av fordelene med å legge handlingen til akkurat dette året er hvordan samfunnet forandret seg i denne perioden.

– En intelligent mann som Bond ville ikke ha unngått å ha lagt merke til hvordan samfunnet og verdiene forandret seg. Jeg har ikke forsøktå gjøre Bond ultramoderne, men han er klar over hvordan verden rundt ham har forandret seg, sa Boyd på pressedagen.

Forfatteren fortalte at han hadde lest alle Ian Flemings romaner før han påtok seg oppdraget med å skrive sin egen Bond-bok. I Solo er det også et par oppskrifter.t

– Dette er i Fleming-tradisjonen. I en av novellene er det en oppskrift på den perfekte eggerøre, fortalte Boyd.

Om dagens Bond-filmer sa Boyd at de beveger seg lengre og lengre vekk fra Flemings Bond. De er alle satt til samtiden, men Boyd medgikk at han syntes filmene fortsatt er meget interessante.

Både M, CIA-agent Felix Leiter og Miss Moneypenny er med i Solo.

JB / 02.10.2013