Torsdag 28. mars 2024 kl. 12.6

Carte Blanche er ute
Jeffery Deaver. Foto: IFP.


Storslått lansering midt i London.

Onsdag den 25. mai var nok nærmest en helligdag for tilhengerne av den litterære James Bond. Da ankom nemlig de første utgavene av den splitter nye romanen Carte
Omslaget på den engelske utgaven av Carte Blanche.
Blanche
London. Det er den bestselgende amerikanske forfatteren Jeffery Deaver som har ført romanen i pennen, som utgis av forlaget Hodder & Stoughton.

Selve lanseringen var slik seg hør og bør for en Bond-lansering: opplaget med romaner ble overlevert av den britiske marinen som en del av et stuntopplegg inneholdende både rappellering, raske biler og en kvinnelig modell på motorsykkel. Forfatteren selv ankom i en spesialfarget rød Bentley Continental GT med en Bond-pike kledd i sort lær ved sin side. Det var med andre ord ikke mye som skilte denne boklanseringen fra verken en Bond-roman eller en Bond-film hva angår stil og innhold.

At opplegget var gjennomført til fingerspissene ble endelig bekreftet da fire marinesoldater ankom takveien med de første utgavene av boken. Utgavene ble overlevert Jeffery Deaver foran medlemmer av Fleming-familien og spesielt inviterte gjester, hvorpå de ble låst ned på et ukjent sted. Bokens handling forble en bevoktet hemmelighet frem til midnatt samme dag.

Tross alt hemmeligholdet rundt Carte Blanche kan det røpes at lanseringen var helt i tråd med elementer fra romanen. Selve stedet lanseringsfesten fant sted, St. Pancras International midt i London, må sies å være midt i blinken for et erkebritisk ikon som James Bond. Jeffery Deaver har også gjeninnført Bentley som James Bonds bilvalg (for det var Bentley den litterære Bond opprinnelig kjørte, ikke Aston Martin, JAMESBOND.no anm). Å velge å bruke den britiske marinen er heller ikke søkt, både originalforfatter Ian Fleming og hans romanhelt James Bond har bakgrunn herfra.

Ian Fleming ville fylt 103 år lørdag, og ifølge hans niese Lucy Fleming ville han ha elsket å delta på en anledning som denne lanseringen om han hadde vært i live.

Carte Blanche ble utgitt i England den 26. mai. Noen norsk utgave er vi foreløpig dessverre ikke kjent med.



Alexander Hagen / 30.05.2011