Torsdag 28. mars 2024 kl. 12.31

Sony får Bond-filmene


Sony Pictures Home Entertainment skal være i ferd med å undertegne en avtale som gir dem distribusjonsrettighetene til MGMs filmer.

Det betyr at 20th Century Fox Home Entertainment, som har hatt disse rettighetene siden midten av 00-tallet, nå vil miste de. Det igjen betyr at SF Norge, som har en avtale med Fox, også vil måtte innse at de mange MGM-titlene vil forsvinne ut av sortimentet. Her er kronjuvelen selvsagt Bond-filmene.

MGM har akkurat fått «hodet over vannet» etter en turbulent periode med gjeldsanering og ny eierstruktur.

Avtalen med 20th Century Fox Home Entertainment skal ifølge blu-ray.com utløpe i september 2011.

Hvis den nye avtalen med Sony godkjennes, vil Sony få videogramdistribusjon av alle MGM-titler, både fysisk og digitalt.

Som en del av den foreslåtte avtalen, vil Sony også delfinansiere de to neste Bond-filmene, med hhv. 50 % finansering for Bond 23 (2012) og 25 % finansering for Bond 24 (2014). Ifølge rapportene er MGM også interessert i å være med på som co-produksjonsselskap på kommende Sony-filmer som The Girl With the Dragon Tattoo (David Finchers nyinnspilling) og muligens den kommende Spider-Man.

Videogramhistorisk interesserte vil huske at Sony på slutten av 90-tallet og i starten av 00-tallet hadde MGM-rettighetene, som i Norge førte til at Nordisk Film (tidl. Egmont), da distribuerte disse titlene i mange år.

Når det gjelder evt. fremtidig kinodistribusjonen av MGMs filmer er ikke noe avklart ennå, men det er fra før av kjent at Sonys filmer distribueres av The Walt Disney Company Nordic. Ettersom Sony lanserte Quantum of Solace (2008), var det også Disney som lanserte denne i Norden.

JB / 10.02.2011