Onsdag 7. desember 2022 kl. 19.1

I James Bonds fotspor 2: Egypt
Klassisk filmplakat for The Spy Who Loved Me (1977). Legg merke til Egypt-referansen høyt opp på bildet.


«Nobody does it better» - nå rapporterer ditt James Bond-nettsted fra Afrika!

JAMESBOND.no-redaksjonen går ikke av veien for en reise. Det er ikke få ganger man har kunnet lese reisereportasjer fra diverse Bond-relaterte events i London, sist i forbindelse med vårens Fanfest. Den gang satte riktignok en viss askesky en effektiv stopper for redaksjonsmedlemmene, men heldigvis har vi nok av samarbeidspartnere som gjerne deler sine opplevelser. I den forbindelse benytter vi anledningen til nok en gang å takke Pål Nylend med reisefølge for flott artikkel.

Andre flittige lesere vil også huske fyldige reportasjer fra events som Goldfinger Reunion i april 2008, The Spy Who Loved Me – The Reunion and An Evening With Sir Roger Moore senere samme år, og ikke minst From Pinewood With Love i august i fjor. Den gang benyttet vi også anledningen til å ta en avstikker og utforske kjente Bond-lokasjoner og visse mysterier. Det samme har vi gjort denne gangen.

Vi skal trekke frem den fantastiske The Spy Who Loved Me fra 1977 med Roger Moore i hovedrollen. Dette er en film mange fans holder høyt, og den markerer på mange måter et slags høydepunkt i Roger Moores karriere. Han holder den som sin personlige Bond-favoritt, i tillegg har regissør Lewis Gilbert selv uttalt at dette var den morsomste filmen å jobbe med. The Spy Who Loved Me har vist seg å generere større eller mindre karrierer for en hel del medvirkende, som den dag i dag delvis livnærer seg på å reise rundt, treffe fans og skrive autografer ved siden av å fortelle om sin tid på filmsettet. Vi kan blant annet nevne navn som Richard Kiel, Shane Rimmer, Valerie Leon og Caroline Munro. Avdøde Martin Grace, som var stuntdouble for Roger Moore, hadde også rike minner fra nettopp denne innspillingen.

The Spy Who Loved Me inneholder som de aller fleste vet noen særs spektakulære scener. Det begynner tidlig
Alexander Hagen fra JAMESBOND.no med følge poserer foran pyramidene. Foto: Alexander Hagen, JAMESBOND.no. Bildet kan ikke gjengis uten tillatelse.
med et svært så minneverdig fallskjermstunt allerede i introduksjonssekvensen, hvorpå vi får bli med Bond på eventyr gjennom Egypt og dets pyramider, samt til skurken Strombergs undervannsbase i Middelhavet. Vi skal konsentrere oss om Egypt denne gangen, og bringe noen kjente motiver derfra.

Bare så det er sagt – den delen av JAMESBOND.no-redaksjonen som reiste til Nord-Afrika og Egypt var ikke bosatt i Kairo under oppholdet. Hovedstaden, som er Afrikas største (og verdens tredje største) by, fremstår som ganske seig og kaotisk med sine 20 millioner innbyggere, så opplegget vi rapporterer fra er en dagsutflukt fra vår base i langt mer behagelige og svale Hurghada, en turistby ved Rødehavets bredd noen timer sydover.

I dag kommer man seg uproblematisk til Egypt som charterturist med de kjente turoperatørene, og i all hovedsak er det badebyer som Hurghada og Sharm El Sheikh som appellerer. Videre har turoperatører innsett at når en er i Egypt, bør en fordype seg i dets skatter. Derfor settes det opp hyppige turer fra de trygge hotellområdene til mer interessante reisemål som Kairo og Luxor. Til Kairo kan man enten reise med buss eller fly, og man kan velge mellom én og to dagers varighet på turen. Vi gikk for dagstur med buss. Da reiser man fra hotellet midt på natten, og er fremme ved målet en gang på formiddagen. Det er i seg selv en opplevelse å kjøre gjennom ørkenen med væpnet eskorte, og alt man ser langs veien gjør det så sjarmerende at det veier opp for den ellers uforholdsmessig lange reiseveien dersom man sammenligner med å fly. Opplegget koster ca. 80 Euro med en seriøs aktør. Pass opp for lokale billigoperatører, som kanskje ikke engang har tillatelse til å drive slik virksomhet. Egyptisk regelverk omkring
Den majestetiske sfinksen vokter komplekset. Foto: Alexander Hagen, JAMESBOND.no. Bildet kan ikke gjengis uten tillatelse.
guiding er rimelig strikt, og det har forekommet at useriøse aktører har blitt nektet å gjennomføre opplegget sitt, med den konsekvensen at turister har tapt investeringen sin.

Vel fremme ved pyramidene i Giza kan man ikke unngå å bli fullstendig bergtatt av de imponerende byggverkene, som har stått der i bortimot 5000 år. Man kan bare tenke seg hva slags kraftanstrengelser som har blitt utført i forbindelse med oppføringen av dem. Om det er morsommere å betrakte dem vel vitende om at James Bond i Roger Moores skikkelse har beveget seg der før, vites ikke, da undertegnede mangler sammenligningsgrunnlag, men det er kanskje riktig å si at man har å gjøre med en slags dobbel ærefrykt.

Den mest kjente av de tre hovedpyramidene som står der (hele komplekset utgjør ni pyramider i form av hovedpyramider med tilhørende satellittpyramider) er uten tvil Kheops. Denne er dessverre enten stengt, eller svært vanskelig å komme inn i, derfor måtte vi finne oss i kun å besøke dens nabo Khefren. Til en pris av 30 egyptiske pund (noe over 30 norske kroner) får man stige inn. Hva som venter en der inne, får bli en overraskelse til den som tar turen. Som med det meste annet kan man selvsagt søke seg til svaret på internett, men da er litt av poenget borte. Undertegnede verdsetter førstegangsopplevelser og overraskelsesmoment, og vil i den forbindelse ikke gjøre en spoiler ut av dette. Prøv heller selv! Opplevelser er langt sterkere enn gjenfortellinger.

I dette nabolaget var det altså at James Bond måtte slåss med skurken Jaws. For noen kulisser! De som husker scenen fra filmen, husker sikkert også det svært stemningsfylte lydsporet og lyseffektene som ble brukt. Mesterlig er kanskje et ord som er i nærheten av å beskrive denne scenen på
Langs disse stolradene har selveste James Bond vandret. Foto: Alexander Hagen, JAMESBOND.no. Bildet kan ikke gjengis uten tillatelse.
en rettferdig måte.

Flytter man litt på seg, vil man få betrakte hele komplekset fra en annen vinkel, da med den velkjente Sfinksen i forgrunnen. Sfinksen er en mystisk vokter med menneskehode og løvekropp, som vokter pyramidene. Det sies at hodet kanskje forestiller farao Khefren. Tar man herfra enda noen skritt tilbake, får vi opp et velkjent motiv fra The Spy Who Loved Me, nemlig platået med sitteplasser, der James Bond kommer for å treffe sin kontaktperson Fekkesh. Sitteplassene er der den dag i dag, og det kjente kveldsshowet med lysbilder, lys- og lydeffekter med de ulike faraoene som forteller om stedets historie lever fortsatt i beste velgående, og kjøres til faste tider. Mon tro om ikke filmen i sin tid bidro til en turistboom akkurat her. Dessverre fikk vi ikke sett showet grunnet kort opphold, men vi fikk som bildene viser tatt et oversiktlig bilde fansen kanskje vil kjenne igjen, riktignok i dagslys. Deretter kan man selvsagt prøve å spasere den traséen Fekkesh, Jaws og Bond gikk, bak sfinksen og inn mellom stein og søyler helt til kammeret der Jaws gjorde slutt på sitt offer én gang for alle.

Skuespillerne som i løpet av innspillingen var i Egypt har gjentatte ganger fortalt om sine opplevelser herfra, og en av de mest kjente historiene er den om da produsent Albert R. Broccoli i egen person disket opp med spagetti og kjøttboller til hele crewet i spiseteltet midt i ørkenen. Noen slik oppvartning fikk vi riktignok ikke, men dersom du ikke er redd for varme, sand, kameler og innpåslitne selgere er Egypt et land som absolutt kan vurderes som reisemål. Turen er nok ikke fullkommen uten å ha sett Kairo og pyramidene, uavhengig av status som Bond-fan eller ikke.Alexander Hagen / 12.07.2010