Torsdag 23. mars 2023 kl. 15.20

Jeffery Deaver skal skrive neste Bond-bok
Jeffery Deaver. (Offisielt promobilde)


Ian Fleming Publications Ltd har valgt forfatteren Jeffery Deaver til å skrive den neste offisielle James Bond-boken.

Romanen, for tiden med arbeidstittelen Project X, vil bli publisert om ett år fra i dag – 28.05.2011.

Jeffery Deaver har skrevet 26 romaner og har solgt over 20 millioner bøker på verdensbasis. Bøkene hans, som har toppet salgslister både i Europa og Amerika, har ført til at forfatteren har blitt beskrevet som den mest kreative, talentfulle og spennende thrillerforfatteren i verden (Daily Telegraph).

I 2004 vant Deaver Ian Flemings Steel Dagger-pris for boken Garden of Beasts. Allerede da benyttet han takketalen til å snakke om sin livslange beundring av forfatteren som introduserte verden for den litterære James Bond i 1952. Siden den tid er over 100 millioner Bond-bøker blitt solgt på verdensbasis.

Corinne Turner, Managing Director hos Ian Fleming Publications Ltd, satt i publikum under denne takketalen, og forklarer hvordan hun lot seg overraske av forfatterens oppriktig lidenskapelige forhold til Ian Fleming. Det var her hun først temkte tanken at James Bond kunne få oppleve et spennende eventyr i Jeffery Deavers hender.

Til forskjell fra Sebastian Faulks Bond-roman Devil May Care fra 2008, som hadde en handling lagt til 1960-tallet, vil Deavers bok legge handlingen til nåtiden.

– Jeg kan ikke beskrive begeistringen jeg følte da jeg først ble kontaktet av Ian Flemings arvinger med spørsmålet om jeg ville være interessert i å skrive den neste boken i James Bond-serien. Jeg begynte å lese bøkene da jeg var ni eller ti år, totalt ignorant om den kalde krigen-tematikken som de tok for seg, men helt fortryllet over eventyrene og alt det modige Bond foretok seg. Jeg fortsatte å lese dem, og om igjen, noe som var heldig for meg fordi jeg som tenåring og voksen siden fant nyanser som jeg ikke oppdaget som barn, sier Deaver.

Han fortsetter:

– Bond-bøkene var en viktig del av livet mitt – både litterært og personlig. De appelerte til meg som vidunderlige historier men de var også slående eksempler på hvordan en thriller er en forfatters skaperverk. Jeg lærte mange teknikker fra Mr. Flemings arbeid: at ting skal være tett og kompakt, detaljoppmerksomhet, heroiske men skadede figurer, rask action, konkrete bilder og rett-på-sak skrivemåte.

Project X blir i England lansert av forlaget Hodder & Stoughton og Simon & Schuster i USA. I Norge var det Schibsted Forlag som ga ut forrige Bond-bok, Devil May Care og de vil ganske sikkert få førsteretten også på en eventuell norsk utgivelse.

Jeffery Deaver sier han fortsatt kan huske øyeblikket da han fikk vite at Ian Fleming hadde falt bort. Deaver var da i tenårene. – Det var som om jeg hadde mistet en god venn eller onkel. Jeg ble også skiplet av at TV-nyhetsoppleseren sa at også Bond ville dø i siste bok, The Man with the Golden Gun. Jeg hadde vondt helt til boken ble lansert. Jeg leste den i en fei og fant ut sannheten – i det minste ville jeg bare sørge over tapet av en av mine helter, ikke to.

– Jeg har vunnet eller blitt nominert for en lang rekke priser for mine thrillere, men den jeg er mest stolt av en «Ian Fleming Steel Dagger», gitt i samarbeid med Crime Writers' Association, for boken Garden of Beasts. Prisen er i form av en kommandokniv som Fleming skal ha brukt mens han jobbet for Naval Intelligence Division under andre verdenskrig. Prisen har hedersplassen hjemme hos meg.

– Jeg vil ikke si mye om den nye boken ennå, annet enn at den foregår i vår tid og at historien finner sted i løpet av kort tid og at Bond er i tre eller fire eksotiske steder rundt om i verden.

– Boken vil ivareta personligheten til James Bond, slik Ian Fleming skapte ham og den unike tonen som forfatteren hadde i bøkene sine, samtidig som jeg bygger inn mine egne varemerker: detaljert research, actionpreg og overraskelser.

JB / 28.05.2010 Sist oppdatert: 06.06.10 kl. 20:29