Fredag 29. mars 2024 kl. 16.42

Ricky Jay blindet nesten Pierce Brosnan
Henry Gupta spilt av Ricky Jay i Tomorrow Never Dies.



I Tomorrow Never Dies spilte amerikanske Ricky Jay rollen som en av Elliot Carvers småskurker, teknoterroristen Henry Gupta. Her forteller han litt om minnene fra innspillingen.

AVClub har fått Ricky Jay i tale og benyttet anledningen til å spørre ham om hvordan arbeidet var under Tomorrow Never Dies-innspillingen. For ordens skyld, 61 år gamle Jay, er en veteran i sitt fag og har også vært å se i TV-serier som Deadwood og The X-Files og filmer som The Prestige, Mystery Men, Boogie Nights og The Great Buck Howard.

Men skuespill er likefullt bare en bijobb for Jay, som også er kjent som en av verdens største nålevende illusjonist. Han hadde en stund verdensrekorden i å kaste spillkort lengst og raskest.

AVClub spør om hvordan det var å spille Henry Gupta.

– Han var teknoterrorismens far. En rolle som egentlig var ment for en 25 år gammel indier, så jeg er ikke helt sikker på hvordan jeg overbeviste Roger Spottiswoode om at dette ville være en god rolle for meg, men jeg gjorde det på et eller annet vis.

– Endret de rollen etter at du fikk den?

– Ja, det gjorde de. På et tidspunkt ville de at jeg skulle kaste kort som et våpen for å angripe Bond. Den første gangen de spurte meg om å gjøre det under en øvelse, var jeg veldig langt unna Pierce Brosnan og jeg advarte dem at kortene flyr veldig, veldig hardt og raskt, og de sa «nei, nei, vi har noen foran som kan blokkere det» og jeg sa «jeg tror ikke dere skal gjøre det». Og de sa, «Nei, nei, det går i orden». Og det virket som Pierce ikke hadde noe problemer med det. Så jeg gikk, jeg vet ikke, 15 til 20 metre unna, og de sa: «Bare kast kortet mot ansiktet hans» og jeg gjorde det, og kortet traff ham rett over øyet og jeg innså at jeg nesten ødela den mest lukrative filmfranchisen i verden. Plutselig var ikke den scenen lengre med i filmen. Så på en måte var det forferdelig skuffende, men resten av innspillingen var moro.

Karakterinformasjon

Henry Gupta spilt av Ricky Jay er den første skurken vi ser i Tomorrow Never Dies. Han kan sees under terroristansamlingen i pre-title-sekvensen, hvor MI6 identifiserer ham med en stjålet amerikansk GPS Encoder. Senere ser vi at Gupta avspiller en film for Elliot Carver, som viser at Carvers kone snakker med James Bond. Henry Gupta kan sees i flere scener utover filmen. I filmens klimaks holder Bond Gupta som gissel, mens Carver har Wai Lin som gissel. Da Gupta sier til Carver at alt er i orden mht. planen, dreper Carver ham i kaldt blod.

JB / 06.12.2009 Sist oppdatert: 07.12.09 kl. 09:32