Fredag 29. mars 2024 kl. 15.1

MGM skal være for salg
Den klassiske filmlogoen til MGM (Metro-Goldwyn-Mayer, Inc.)


MGM (Metro-Goldwyn-Mayer, Inc.) kan snart være lagt ut på markedet.

Du kjenner selvsagt til det karakteristiske løvebrølet før filmen starter? MGM har en av de mest kjente firmalogoene i bransjen, med den brølende løven i midten.

Det amerikanske fagbladet Variety melder at MGM er klart for «garasjesalg». Flere kilder bekrefter overfor Variety at de venter at MGM i praksis vil bli auksjonert bort i løpet av de kommendeukene.

Variety mener at et evt. salg kan bety at f.eks. hele katalogen av filmer kan kjøpes av eksempelvis et av de store selskapene, som Warner, mens et annet selskap kan sikre seg rettighetene til logoen. Ettersom United Artist nå er en del av MGM, kan også UA-delen selges separat.

Fagbladets kilder spekulerer i at Kirk Kerkorian, som har kjøpt og solgt MGM to ganger før, kanskje vil kjøpe logorettighetene enda en gang.

Firmaet skal ha hele 3,7 milliarder dollar i gjeld, og ifølge Variety skal firmaets verdier kun utgjøre 1,5 milliarder dollar i dagens marked.

Studioet har en lang historie med mange eiere siden 1924, da Marcus Loew fikk kontroll på det som den gang var Metro Pictures, Goldwyn Pictures Corporation og Louis B. Mayer Pictures.

Nå eies selskapet av en lang rekke investeringsselskaper, som allerede skal ha nedskrevet innkjøpssummen på fem milliarder dollar fra 2004.

I 2003 forsøkte MGM å kjøpe Universal Studios, men mislyktes og tapte en del penger i dragsuget. Etter en budrunde, hvor Warner var med, ble selskapet solgt 23. september 2004 til et partnerskap av Sony Corporation of America, Comcast, Texas Pacific Group (nå TPG Capital, L.P.), Providence Equity Partners og andre investorer.

MGMs filmarkiv inneholder 4.000 titler, men i henhold til Variety beskrives mange av dem som «geriatriske». En serie holder seg dog godt – og det er selvsagt James Bond-filmene.

Studioets eneste nye filmutgivelse i 2009 er en nyinnspilling av Fame. I 2010 står kun to filmer på agendaen – komedien Hot Tub Time Machine til våren og The Zookeeper til høsten (en nyinnspilling av) Red Dawn).

I Norge lanseres MGM-filmene via 20th Century Fox på kino og SF Norge AS som videogram. MGM har en avtale også med Fox på videosiden, mens Fox igjen har en lokal avtale med SF Norge i Norge.

JB / 13.11.2009