Søndag 26. mai 2024 kl. 19.59

Sebastian Faulks skriver Bond-roman
Sebastian Faulks, forfatteren av Devil May Care.


Mannen som skal føre arven etter Ian Fleming etter klar.

Sebastian Faulks (54) er mannen som skal skrive den nye James Bond-romanen. Den har fått tittelen «Devil May Care», og handlingen skal foregå i 1967.

Det har lenge vært kjent at det kommer en James Bond jubileumsroman, i forbindelse med 100-års jubileet for Ian Flemings fødsel, den 28. mai 2008. Da blir også boken utgitt i England og USA. Det engelske forlaget, Penguin, har faktisk allerede opprettet en nettside om boken, hvor det per dags dato telles ned sekund for sekund til utgivelsen, og man kan registere seg for å motta nyhetsskriv. Besøk siden her.

Detaljer om eventuell norsk utgivelse er ikke kjent på nåværende tidspunkt, men vi regner med at et av de større forlagene vil kjenne sin besøkelsestid.

– Jeg ble overrasket og smigret da jeg ble spurt av Flemings etterkommere om jeg ville skrive denne boken for «Ian Fleming Centenary». Jeg sa, som sant var, at jeg ikke hadde lest bøkene siden jeg var tenåring. Men hvis jeg leste de på nytt, og fortsatt kunne nyte de og kunne se hvordan jeg kunne klare å lage noe i samme stil, så ville jeg vurdere det, sier forfatteren i et intervju.

– Da jeg leste Flemings bøker på nytt ble jeg overrasket over hvor bra de har holdt seg. Dette skyldes tre element: Følelsen av fare som Fleming skaper rundt sin helt, en viss lekenhet med detaljer i fortellingen og en klar, journalistisk stil som ikke virker datert, sier Sebastian Faulks videre.

Et av poengene med jubileumsromanen er at den nye forfatteren skal fortsette fortellingene om Bond der Ian Fleming sluttet, i 1966.

Dermed oversees de andre offisielle romanene som Kingsley Amis, John Gardner og Raymond Benson skrev.

Devil May Care foregår altså i 1967. Ifølge forfatteren er Bond her skadet, nettopp blitt enkemann, og har opplevd mange tunge ting. Faulks sier at boken er «80 prosent Fleming» i stilen.

– Jeg ville skrive en bok som Fleming kunne ha godkjent og som ville fått ham til å smile. Jeg kunne ikke vente på å sette meg ned og skrive hver dag.

Fra før av har Faulks skrevet ti bøker, inkludert åtte romaner. Noen av hans suksesser er Birdsong, Charlotte Gray og Engleby, heter det i pressemeldingen.

Corinne Turner, direktør i Ian Fleming Publications Limited, sier at selskapet lenge har hatt Faulks i tankene for denne jubileumsromanen. – Han har evnen til å skrive overbevisende uansett tidsperiode og sjanger. Hans roman On Green Dolphin Street spesielt fikk meg til å tenke på at han kanskje ville hygge seg med å utforske Ian Flemings James Bond-verden, sier Turner i en pressemelding.

– Vi har gitt Barbara Broccoli en sniktitt på manuset. Hun sa at hvis vi hadde hevdet at vi hadde funnet et gammelt Ian Fleming-manus i kjelleren, så ville hun trodd meg, sier Turner, som understreker at filmrettighetene ikke er solgt.

Det er for øvrig ikke laget Bond-filmer av noen av Ian Flemings oppfølgerforfatteres bøker om agent 007, til mange fans store skuffelse. Her er både plot, skurker og Bond-piker som ville gjort seg på film.

PS! Det blir mange markeringer av Ian Fleming og James Bond neste år. Det kommer jo også en ny Bond-film på kino, med verdenspremiere 7. november 2008.

I tillegg blir det mange markeringer fra Ian Fleming Publications, alt fra arrangementer til utgivelser som skal feire Ian Fleming og hans forfatterskap.

Det blir laget en meget omfattende utstilling i London med masse tidligere ikke-vist materiale.

JB / 12.07.2007