Torsdag 28. mars 2024 kl. 14.59

Nå har danskene også fått James Bond-nettside
James Bond•O•Rama.dk ble startet av Brian Iskov i oktober 2015.




Frilansjournalist Brian Iskov har startet den danske nettsiden James Bond•O•Rama.dk.



– Som dansk James Bond 007-fan har jeg lenge vært misundelig på dere nordmenn – og for den saks skyld også svenskene. Deres tegneseriehefter overlevde mye lengre enn det danske, som gikk inn allerede i 1984. Og dere har også gjennom mange år hatt noen fremfragende Bond-nettsider, hvis omfang man kun kan bli imponert over!



Attesten kommer fra danske Brian Iskov (f. 1976). Han er utdannet i Film- og Medievidenskap hos Universitetet i København og medlem av Danske Filmkritikere (tidl. Filmmedarbejderforeningen) og Dansk Journalistforbund.

STJERNEMØTER

Den danske Bond-fan nr. 1 arbeider som frilans kulturjournalist, anmelder, redaktør og bokoversetter.

Under den danske gallapremieren for SPECTRE fikk han møte produsent Michael G. Wilson og skuespiller Léa Seydoux. Han har også intervjuet Daniel Craig, Pierce Brosnan, Vic Armstrong, Chris Corbould og Debbie McWilliams og møtt George Lazenby og Eunice Gayson.

INSPIRERT AV NORGE OG SVERIGE

Brian Iskov sier at den danske nettsiden er inspirert av JAMESBOND.no og From Sweden With Loves forbilledlige arbeid i hhv. Norge og Sverige. Målet er at siden på sikt skal bli et dansk motstykke til disse nettsidene.

– James Bond•O•Rama.dk er tenkt som et arkiv forbåde nytt og gammelt danskrelateret 007-materiale.

– Fortell litt om deg selv og din Bond-interesse!



– Jeg har vært Bond-fan siden jeg så Diamanter varer evig på VHS da jeg var sju år gammel. Mine foreldre kjøpte i januar 1984 en VHS-spiller og en av de første videofilmene familien lånte var denne filmen. Kopien
George Lazenby (007) og Brian «Brie» Iskov fotograferet i Malmø 2014. Foto: Privat. (Gjengitt med tillatelse.)
var i pan & scan og lyden var ikke noe særlig bra, men jeg var solgt i løpet av få minutter. I løpet av de neste årene så jeg de til da 13 Bond-filmene på video. Jeg så også tyskdubbede kopier via tysk TV og tok opp lydsporene for å høre på filmene som hørespill. Jeg oppdaget det danske tegneseriebladet i det det ble nedlagt. I stedet kjøpte jeg det norske bladet hver vinter da jeg og familien dro på skiferie. Jeg leste bøkene om filmene på dansk, tysk og engelsk og senere også Ian Flemings romaner.

– I 1995 var jeg med på den britiske fanklubbens pressevisning av GoldenEye på Odeon Leicester Square, siden jeg ikke kunne vente to måneder til den danske premieren. Siden da har jeg skrevet jevnlig om agent 007 i forskjellige medier. Men først og fremst har jeg bare vært en stor fan og min kjærlighet til fenomenet er like sterk etter 32 år.


BEDRE SENT ENN ALDRI …

– Hvorfor startet du nettsiden først nå?

– Jeg tror kimen ble lagt i 2012 da en kollega av meg utga en bok på dansk om James Bond-seriens danske forbindelser. Jeg ergret meg over at jeg selv ikke hadde hatt samme idé. Senere gikk det opp for meg at jeg savnet et dansk nettsted som samlet alt dansk materiale om og med James Bond. Jeg besluttet å starte en slik side, hvor jeg kunne dekke fenomenet fra en dansk vinkel og dele mitt arkivmateriale med likesinnede i inn- og utland. Premieren på SPECTRE virket som en passende anledning.



– Har det ikke vært noe dansk forum/nettside for fansen?



– Nei. Det har vært noen hjemmesider som har dekket deler av serien, f.eks bøkene og tegneseriene. Men et stort, dansk 007-forum på samme skala og ambisjonsnivå som den norske og svenske siden har jeg aldri funnet.


DANSKENE OG BOND

– Har du inntrykk av at nordmenn og svensker er mer interessert enn James Bond enn danskene?

– Ikke nødvendigvis. Jeg tror tegneseriebladene overlevde lengre fordi dere har en sterkere tradisjon i å abonnere på hefter, samt landenes størrelse og befolkningens geografiske spredning. Men hvorfor danskene aldri før har hatt en større Bond-nettside er en gåte for meg!



– Hvordan var det å få hedersgjester på den danske gallaen for SPECTRE?

– James Bond•O•Rama.dk og podcasten Filmnørdens Hjørne (filmnoerden.dk), som jeg er medveært på, gikl sammen om å produsere et videoindslag fra den danske gallapremieren i Imperial-biografen den 27. oktober 2015. Det var utrolig gøy.

– Det virker som du fikk eksklusive intervjuer?

– Ja, vi fikk et par minutter solo med både Léa Seydoux og Michael G. Wilson. Vi kunne sikkert ha snakket med Wilson i flere timer, hvis vi hadde fått lov. Men det var godt bare å møde ham. Han virker som en veldig hyggelig eldre herre.

(Se innslagene nedenfor!)

– Hva synes du selv om SPECTRE?

–

Jeg har kun rukket å se filmen én gang, men min første reaksjon var en stor lettelse over at EON vendte tilbake til en mer klassisk form etter den overvurderede Skyfall, som jeg syntes ble for melankolsk og u-Bondsk i sin higen etter «relevans» og følelesesmæssig dybde. SPECTRE har også noen problemer, som sikkert vises tydeligere ved et gensyn, men som helhet ligger den tettere på den James Bond som jeg gjerne vil se: En globetrotter-007 med overskudd og humor – og hvit smoking!

Besøk James Bond•O•Rama.dk her:


Nettside: James Bond•O•Rama.dk 
Facebook: James Bond•O•Rama.dk Facebook

Gallapremiere på Spectre - Del 1: Se & Hør-brigaden (HD) from James Bond-O-Rama.dk on Vimeo.

Gallapremiere på Spectre - del 2: Léa Seydoux & Michael G. Wilson (HD) from James Bond-O-Rama.dk on Vimeo.





JB / 18.11.2015