Fredag 29. mars 2024 kl. 9.33

Dette sier norske anmeldere om SPECTRE
ANMELDELSER: Reklameplakat for SPECTRE som fokuserer på anmeldelsene i norsk presse.


SPECTRE har fått varierte kritikker av norske anmeldere. Spekteret er fra en enslig sekser, mange femmere og firere, til en treer.

La oss starte på «bunnen» og jobbe oss opp. Terningkast i parantes. Dette er bare et selektivt utvalg. Er det andre anmeldelser du mener bør siteres, kontakt oss!

Dagbladet (3)

Anmelder Aksel Kielland er ikke nådig, men har solide argumenter:

«Hvis man skrur av sin kritiske sans er det fullt mulig å sette pris på dette, men ingen film kan kreve intellektuell apati av sitt publikum. «Spectre» gir Bond-disiplene det de vil ha — mer av det samme — men har fint lite å tilby et filminteressert allmennpublikum.»

Dagsavisen (4)

Anmelder Espen Svenningsen Rambøl kan sin Bond.

«Det skal bli spennende å se om Craig vender tilbake neste gang (jeg tipper: definitivt), men det er trolig best å rekruttere nye manusforfattere og overlate serien i hendene på en ny regissør. Med tanke på at «Spectre» ser ut til å lede fram til en oppdatert variant av «On Her Majesty’s Secret Service» kan det være en god idé å endelig ta en telefon til Christopher Nolan – som ved flere tilfeller har uttalt at det er hans favorittfilm. På tide med litt friskt blod og nye retninger, nå. Se framover, og ikke i bakspeilet.»

Filmmagasinet (4)

Anmelder Einar Aarvig er sånn passe fornøyd:

«Lengden og «mørket» til tross, her snakker vi skikkelig klassisk Bond-formelfølging til nesten minste detalj. Inkludert en (etterhvert deformert) skurk (med rasekatt) som forteller om sin plan til minste detalj før helten plasseres i en dødsfelle som ikke funker. Lettvinthetene er mange, uten at det trekker for mye ned. SPECTRE er likefullt ambisiøs, og oppleves av og til overlesset med informasjon, informasjon som veksler mellom å bli vagt og overtydelig kommunisert. Koblingene mellom vold og sex er forresten tydeligere her enn i de fleste i serien. «Underholdningsfaktoren» er det null (nullsju) og nix å si på, to og en halv time raser faktisk avgårde. SPECTRE er en mer enn verdig avskjed med Daniel Craig som Bond, leken er fortsatt mer enn god.»

KINOMAGASINET & JAMESBOND.no (samme anmeldelse) (4)

Anmelder John Berge mener at regissør Sam Mendes i det minste prøver å gjøre alle fornøyd, men at det er umulig:

«Det ligger en sterk eim av nostalgi og skal vi driste oss til å si – melankoli – over hele filmen. På en side vil jeg som Bond-fan applaudere at eksperimenteringen nå er over, men den gjorde meg også litt trist fordi man innser at sjangeren som den var, aldri kan bli slik igjen.»

NRK P3 (5)

Anmelder Birger Vestmo mener dette er Daniel Craigs beste innsats som agent 007:

«James Bond anno 2015 er ikke bare agentaction med gadgets og ville stunts. Spectre er også et mørkt psykologisk drama, der agent 007 må igjennom selvransakelse og stå ansikt til ansikt med sin egen fortid. Om det høres tungt ut, kan jeg berolige med at regissør Sam Mendes ikke har glemt at kinopublikum også må underholdes. Og det gjøres med sedvanlig Bondsk overdrevenhet, både på land, til vanns og i luften. Spectre er kanskje ikke tidenes Bond-film, men er Daniel Craig-epokens beste. Den tilfører ny energi til gamle krefter og oppleves som en smakfull hyllest til mytologien.»

Aftenposten (5)

Anmelder Kjetil Lismoen:

«Filmskaperne tar i bruk flere kraner og droner enn jeg har sett på en stund, her utfylles de digitale effektene av god gammeldags action. Det er den fartsfylte og eskapistiske kinofilmen på stort lerret som slår tilbake – og ingen kan gjøre det som Bond.»

VG (5)

Anmelder Jon Selås mener at Bond innfrir også i 2015:

«Spectre er ingen glattslikket Bond. Vår helt svetter og lider og bekymrer seg og må langt tilbake i eget liv denne gangen; han er på en måte menneskelig nok. Men ikke for menneskelig, selvfølgelig; da hadde han jo ikke vært vår mann. Hvilket han definitivt er – Daniel Craig har for lengst funnet sin fysisk imponerende, men litt mutte vri på rollen – men samtidig timer han små humorperler helt glimrende. Uten noen gang å overdrive, selvfølgelig! Teknikken er glimrende, foto helt topp, miksen av vill handling og en smule mer lavmælt persondyrking, er helt patent.»

Stavanger Aftenblad (6)

Anmeldelsen er helt lattervekkende bak mål lagt bak betalingsmur (!) – forstå det den som kan! Tror de noen vil betale for å lese deres fantastiske mening om filmen?! Så det eneste vi vet som står der er det filmselskapet reklamerer med på den nye salgsplakaten: «Nostalgisk og superstilig James Bond!»

Se traileren nedenfor, samt de to foregående.

SPECTRE hadde premiere i Storbritannia 26.10. og i Norge 30.10.2015. Følg nyhetene om filmen her på JAMESBOND.no.

Se tidligere saker om filmen via lenkene nedenfor!

Les mer om SPECTRE på vår indeksside her.

JB / 30.10.2015