Fredag 29. mars 2024 kl. 14.56

Bondfan: Even Hagesveen
Even Hagesveen har vært en stor fan av James Bond fra barnsben av. Foto: Privat. Montasje: JAMESBOND.no


Sin unge alder til tross er det The Living Daylights fra 1987 som er favorittfilmen til 17 år gamle Even Hagesveen fra Alvdal.

Alvdal ligger i Hedmark og der studerer Even nå på restaurant og matfaglinjen på Nord-Østerdal videregående på Tynset.

– Mitt første minne om James Bond kom da jeg fikk se den første filmen. Den filmen het The Living Daylights. Jeg var nok ikke mer enn seks-sju år da, men minnet sitter som spikret i hodet.

At han var for ung, kan kanskje være sin sak. Men Even tror ikke det har gjort noen skade. Det ble ofte vist filmer i stua mens de voksne var der.

SPILL ØKTE INTERESSEN

Interessant nok for den eldre garde av Bond-fans, kan det være å vite at for tenåringen Even var leker og spill viktig.

Bond-interessen ble større via leketøy og spill. Det var altså ikke bare filmene som var utslagsgivende.

The Living Daylights satte sine spor og interessen kom. Jeg fikk også i de yngre dager James Bond lekepistoler som alltid var artig å leke med. Walther PPK og Walther P99. De ligger fortsatt i skuffen min, dessverre litt ødelagt, forteller alvdølen.

– Jeg har også hatt en forkjærlighet for spill og der dukket også James Bond opp. Nå må jeg være ærlig. Jeg spilte aldri GoldenEye på Nintendo 64. Men jeg fikk det første spillet til Playstation 2. Det het Nightfire og det var også et av de beste spillene jeg har spilt. En bra story, skikkelig Bondfølelse og en virkelig Bondskuespiller. Hvis jeg ikke tar feil er det Pierce Brosnan som er i det spillet.

– Senere fikk jeg tak i et spill til. Dette var Everything or Nothing. Også et meget bra spill, med god story og en god skurk. Spilt av William Dafoe. Etter hvert fikk jeg tak i Xbox 360 og
SPILLENTUSIAST: Dataspill med James Bond økte Evens interesse for agent 007. Nightfire fra 2002 var det første spillet han fikk tak i. «Det var også et av de beste spillene jeg har spilt. En bra story, skikkelig Bondfølelse og en virkelig Bo
anskaffet meg GoldenEye Reloaded. Denne gangen hadde Daniel Craig tatt over rollen, som skikkelsen i spillet. Dessverre skuffet dette spillet. Det lignet altfor mye på Call Of Duty og var bare passert på skyting. Det var nesten ingen Bondfølelser, Q var der ikke (om jeg husker riktig). Og en dårlig historie, selv om det var passert på filmen GoldenEye.

– Jeg kjøpte også det nyeste spillet som heter 007 Legends. Dette spillet baserer seg på at hver skuespiller som har spilt Bond skal få en film hver som spill. Filmene er Goldfinger, OHMSS, Moonraker, Licence To Kill, Die Another Day og Skyfall. Ideen i seg selv var god, men det innfridde ikke.

– Jeg vil gjerne utdype hvorfor dette ikke gikk, fordi spillene tidligere gjennom årene var med å skape Bondfølelse. Men det klarte ikke spillskaperne av 007 Legends. Det hele starter med Goldfinger, en av de beste filmene med Connery. Her har derimot Craig tatt over rollen og hans ansikt er å se i alle seks filmene i spillet. Den største feilen de gjorde var at alt er blitt så moderne. Bond går med smarttelefon, jetjagere er med i spillet, og man får aldri skikkelig frem i spillet hva plottene i de forskjellige filmene går utpå. Goldfinger blederfor en skuffelse. Man kan ikke legge handlingen i nåtid, når filmen ble laget på 60-tallet. Neste film ut var OHMSS. Her har skaperne byttet ut den heftige skijakten på Bond i alpene med snøskuterkjøring, noe som ikke var med i den originale filmen. Det eneste det går ut på er å skyte og drepe. Igjen ingen Bondfølelse. Neste oppdrag i filmen er å storme Piz Gloria, der Blofeld har hovedkvarter. I filmen hopper man ut av helikopteret og stormer bygningen med flammekastere og gamle maskinpistoler og en herlig Bondmusikk starter. I spillet flyr du over bygningen med en Minigun og skyter, noe som virkelig ikke skjedde i filmen. Å fornye 60-70 tallsfilmer til nåtid fungerer ikke. Kort sagt – å fornye Bondfilmene til nåtid som spill og etterligne Call of Duty fungerer ikke. Heldigvis «klarte» alle filmene i spillet, unntatt Skyfall, å vise nogenlunde riktig slutt. I Skyfall var ikke engang Silva nevnt, her var leiemorderen Patrice hovedskurk, noe som ikke stemmer med filmen. Altså et skudd i blinde. Jeg håper neste spill av James Bond får tilbake den gode stemmingen og gleden som de gamle spillene har.

TEGNESERIENE FRA JB FORLAG

– Hva med andre Bondminner?

– Jo, hjemme fant jeg to gamle James Bond-tegneserieblader fra 90-tallet. Der var John Berge involvert. Veldig fine blad, som jeg har stor glede av.

– Og filmene på kino?

– Jeg har ikke opplevd så mye ennå som ung bondfan, men husker selvsagt min første kinoopplevelse med Bond. Det var Skyfall. Ikke mye å skryte av, men for meg var det selvsagt stort å se Bond på kino. Fikk også tak i hele James Bond serien på gamle VHS filmer, noe som jeg føler er verdt mye for meg. Dessverre er den ikke komplett, det mangler en kassett, men jeg har coveret. Filmen er The Spy Who Loved Me.

– Hvordan ser du filmene hjemme nå?

– Jeg kjøpte også hele serien på DVD for noen år siden, tror det
FAVORITTEN TIL EVEN HAGESVEEN: Timothy Dalton som James Bond i The Living Daylights (1987). Foto: MGM
var for 4-5 år siden. Jeg er ikke opptatt at alt skal se bra ut på TV, og jeg krever ikke at det alltid må være topp kvalitet. Jeg har kun DVD-spiller, og det fungerer for meg. Jeg nyter alle filmene på DVD med stor glede, og en gang iblant finner jeg fram min VHS og tar fram noen juveler og ser på med dårlig – men også «artig» kvalitet. Alt trenger ikke å være fint og flott for meg, jeg klarer meg med det meste. Heldigvis har vi i huset en forholdsvis bra flatskjerm som viser bildene fint for meg. 46 tommers flatskjerm fungerer fint. Jeg gidder ikke å være kresen. Jeg har blitt opplært å være glad for det jeg har.

DRØMMEN OM DALTON

– Hva drømmer du å oppleve hva gjelder James Bond?



– Min store drøm er å møte Timothy Dalton – mitt store Bond-idol. Han er den beste Bondskuespilleren, selv om han bare har to filmer. Han kom inn i serien etter at Roger Moore ga seg, og ga en frisk puss til serien, noe jeg tror var nødvendig. Dalton er etter min mening rå, kald og hard, men allikevel klarer han å mestre humoren i filmene på en fin måte. Han tolker også rollen best ifølge hvordan Bond blir beskrevet i bøkene. Dalton sine filmer har også gode plot og medskuespillere som hjelper filmene. Jeg kan nyte The Living Daylights og Licence To Kill uansett hva som skjer.

– Hvilke forventninger har du til SPECTRE?

– Jeg liker Daniel Craig. Han minner litt om Dalton. Han er kald og hard som passer rollen. Han har forholdsvis gode filmer, selv om det mangler noen Bond-elementer i filmene hans. Jeg håper at alt slikt blir forandret i SPECTRE. Da er Q endelig installert seg, Moneypenny er inn i rollen igjen og endelig en ny M. Jeg har egentlig ingenting mot en kvinnelig M, men dessverre så passer den rollen en mann bedre. Jeg håper virkelig at Daniel tar rollen skikkelig nå, og får igjen Bondfølelsene, og denne gangen har jeg faktisk en veldig god følelse. Navnet på filmen sier jo alt, SPECTRE! Blofeld kommer nok tilbake, det skjer tror jeg!

TAKKNEMLIG

– Jeg vil også benytte denne anledning til å takke John Berge og alle involverte for en bra Bondside og takke for at jeg får være med på Facebook-siden. Det er herlig å møte andre som man kan dele sin interesse med, noe som gjør meg glad. Jeg har dessverre ikke så mange venner som er så Bond-interessert som jeg er. Jeg studerer mer filmene, mens andre venner bare ser dem.

BONDFAN? Er du en James Bond-fan utenom det vanlige? Da vil vi gjerne høre din historie og presentere den her på hele Norges JAMESBOND.no. I 2015 feirer vi 15 år på nettet. Vi er landest lengstlevende og største side om agent 007. Send en e-post her!

Se tidligere artikler i serien norske Bond-fans via lenkene under.

JB / 02.08.2015