Torsdag 28. mars 2024 kl. 15.39

Patrick Macnee er død
Patrick Macnee (t.h.) er død. Her i rollen som Sir Godfrey Tibbet i A View to a Kill (1985).


Patrick Macnee – mest kjent for sin rolle i TV-serien The Avengers – er død, 93 år gammel.

Macnee døde torsdag 25. juni 2015. Han ble født 6. februar 1922, på Paddington i London, England.

Ifølge skuespillerens offsielle nettside «døde han en naturlig død i sitt hjem Rancho Mirage, California, med familien ved sin side».

AP News Agency melder at Macnee har vært en amerikansk statsborger siden 1959. Han var gift tre ganger og har en sønn og datter, samt et barnebarn. Han siste kone, Baba Majos de Nagyzsenye, døde i 2007.

Macnee tjenestegjorde i den britiske marinen under andre verdenskrig og opptrådte også i flere teaterstykker.

Det var TV-serien The Avengers (1961–69) og karakteren John Steed, med den karakteristiske bowlerhatten og paraplyen, som gjorde Macnee kjent for de store massene. Alltid ulastelig antrukket og uten bruk av våpen.

I serien ble han matchet med en lang rekke sterke kvinnekarakterer, spilt av kvinner som Honor Blackman, Diana Rigg og Linda Thorson. Macnee fikk også sjansen til å gjenta rollen i The New Avengers (1976-77). Her spilte han blant annet mot Joanna Lumley.

Selv mente Macnee at The Avengers ble en suksess fordi serien gjorde noe «annerledes og bedre».

– Det var veldig bra skrevet, ideene var veldig gode, veldig forut sin tid og de hadde fantasier for folk som drømte om å gjøre spennende ting, sa Macnee i et intervju i 2014 med The Lady magazine.

Som Bond-fans vil vite, er flere av de overnevnte kvinnelige skuespillerne knyttet til Bond-serien. Her fikk Macnee sjansen også, i Roger Moores svanesang, A View to a Kill (1985). Han spilte Bonds allierte, Sir Godfrey Tibbett, en hestetrener som bistår agent 007 med å infiltrere Max Zorins indre gemakker.

Macnee samarbeidet også med Moore på andre prosjekter: The Sea Wolves-filmen fra 1980 – og i en TV-film, Sherlock Holmes in New York (1976), hvor Macnee var Dr. Watson, mens Moore spilte Sherlock Holmes.

Roger Moore har skrevet på sin offisielle Twitterkonto at han er veldig lei seg fordi at Pat Macnee har forlatt oss. «Vi var venner fra 50-årene og jeg har så mange gode minner fra å jobbe med han. En ekte gentleman».



JB / 26.06.2015