Torsdag 28. mars 2024 kl. 12.12

Utradisjonell kåring av Bond-øyeblikk
Sinnataggen: En sint James Bond (spilt av Pierce Brosnan) i «The World Is Not Enough» (1999).


Selv James Bond sliter med å beherske seg. Eller er det kanskje nettopp det som gjør ham til en god 00-agent?

Konseptet James Bond har ofte vært gjenstand for kåringer av ymse slag.

Filmer, bøker, biler og damer er bare noe av hva som har blitt forsøkt rangert, ofte til det kjedsommelige.

Nettstedet whatculture.com kommer imidlertid med et annerledes og befriende bidrag, nemlig en topp ti-liste over øyeblikk der de mener Bond har mistet besinnelsen, eller som de selv skriver i tittelen: «10 Times James Bond Turned Into A Complete Psychopath»

Listen høres kanskje ikke ut som noe en Bondfan vil ta altfor seriøst, all den tid man ønsker å tro at vår helt er en dannet og behersket gentleman. Vi velger likevel å hylle det originale innspillet, og gjengir i korthet de ti øyeblikkene whatculture.com har kåret.

Tiende plass: da Bond sender Hugo Drax ut i verdensrommet i Moonraker (1979).

Niende plass: knusingen av Xenia Onatopp mot et tre i GoldenEye (1995), fulgt av kommentaren «She always did enjoy a good squeeze».

Åttende plass: da Bond, spilt av Connery, nærmest «leker» med Professor Dent før han dreper ham i Dr. No (1962).

Syvende plass: kommentaren «That’s A Waste Of Good Scotch» etter å ha bevitnet Silva drepe den uskyldige Severine i Skyfall (2012).

Sjette plass: da James Bond sparket Locque utfor stupet i For Your Eyes Only (1981). For øvrig en uvanlig kald gest til Roger Moore å være.

Femte plass: kommentaren «Shocking» etter å ha drept en skurk med elektrisitet i Goldfinger (1964).

Fjerde plass: drapsmetoden Bond benytter på Kananga, etterfulgt av kommentaren «He always did have an inflated opinion of himself» i Live and Let Die (1973).

Tredje plass: å forlate Dominic Greene for å dø i ørkenen, i Quantum of Solace fra 2008.

Andre plass: da Bond (Pierce Brosnan) skjøt en kvinne (!) etterfulgt av kommentaren «I Never Miss» i The World Is Not Enough (1999).

Første plass og vinner: droppingen av en rullestolbrukende Blofeld ned i en fabrikkpipe i For Your Eyes Only (1981).

Undertegnedes umiddelbare tanker om listen er at den er original og inneholder flere gode og mørke øyeblikk fra Bond-filmene.

Men om vår favorittagent fremstår direkte sinnssyk i alle disse nevnte eksemplene er vel heller tvilsomt. De fleste av Bonds handlinger fra listen er utført i en form for nødverge, og det er hevet over enhver tvil at Bonds ofringer alltid har vært for «the greater good». Og som et personlig lite hjertesukk: hvorfor skriver ingen om noen av Daltons svarteste øyeblikk?



Alexander Hagen / 08.04.2015